“دیگر مکتب‌نمی‌روم چون نمی‌توانم کتابچه بخرم”

بر اساس آمار ریاست معارف حدود 300 هزار کودک واجد شرایط درهرات، به دلایل ناامنی، فقر وسنت‌های ناپسند خانوادگی مجبوربه ترک مکتب شده اند.

مسوولان درریاست معارف می‌گویند؛ از میان 300 هزار کودک تارک مکتب درهرات اکثریت‌ شان دختران هستند.

در همین حال شماری از دختران به دلایلی چون مشکلات اقتصادی، ناامنی و سنت‌های ناپسند خانواد‌گی از رفتن به مکتب باز مانده اند.

طاهره احمدی یکی از این دختران است. او تا صنف هفتم مکتب را ادامه داد. می‌گوید به دلیل مشکلات اقتصادی مکتب را ترک و نتوانست ادامه دهد.

طاهره احمدی می‌گوید:«هر وقت مکتب شروع می‌شد لباس، کتاب، دفتر و دیگر وسایل نیاز داشتم اما خانواده‌ام هیچ وقت نمی‌توانستند وسایل مورد نیازم را کامل تهیه کنند.»

او در ادامه می‌گوید:پدرش معیوب است ومادرش با دوختن یخن لقمه نانی برای‌شان مهیامی‌کند وبا وضعیت بد اقتصادی او دیگرنمی‌تواند به مکتب برود.

وی می‌افزاید: می‎‌خواست در آینده داکترشود تا به مردم کشور خود خدمت کند، اما حالا به دلیل فقردیگر به آرزوهایش نمی‌رسد.

در همین حال فریده یکی دیگراز دخترانی است او نیز به دلیل فقر نتوانسته درس‌اش را به اتمام برساند و آرزوهایش ناتمام مانده است.

فریده می‌گوید:« درس خواندن را خیلی دوست دارم، اما اقتصاد خانواده‌‌ من ضعیف است و توان مهیا کردن احتیاجات من را ندارند به همین دلیل تا صنف هفتم درس خواندم وبس.»

او در ادامه می‌گوید:پدرش مریض است و مادرش با پاک کردن کشمش خرج روز و شب شان را تهیه می‌کند، در این وضعیت حتی کتاب و قلم مکتب را نمی‌تواند برایش مهیا کند.

وی می‌افزاید:آرزوداشت که بعد از تمام شدن درس‌هایش یک وکیل شود اما فقر و ناداری امانش نداد و مکتب را ترک کرد.

این در حالی است که برخی دیگر از دختران به دلیل سنت‌های ناپسند خانواده‌گی از رفتن به مکتب باز مانده اند.

شکریه ابراهیمی، می‌‎گوید:« علاقه زیادی به درس داشتم، تا صنف نهم درس خواندم اما پس از آن مادر و پدرم مرا از رفتن به مکتب منع کردند، به گفته آنان دختر مال مردم است و همین که خواندن و نوشتن را یاد بگیرد کافی است.»

او در ادامه می‌گوید: مادرش همیشه می‌گفت به‌جای رفتن به مکتب حرفه‌ی خیاطی، خامک دوزی و آشپزی برای یک دختر مهم‌تر است.
وی می‌افزاید: خواهر بزرگ او نیز با چنین سرنوشتی روبرو شد وحالا یک زن خانه‌دار است.

در همین حال برخی ازمادران به این باور دارند که سواد خواندن و نوشتن برای دختر کافی است. این طرز فکر سبب شده تا شمار زیادی از دختران از رفتن به مکتب منع شوند.

شکیلا یکی از مادران است که باور دارد دختر هر قدر درس بخواند بلاخره به خانه بخت می‌رود بناء سواد خواند و نوشتن برایش کافی است.

او می‌گوید:« دخترم هرقدر که درس بخواند؛ آخر شوهر می‌کند و بچه‌دار می‌شود، پس چی نیازی به این همه مصارف و زحمت برای امتحان دادن است.»

در همین حال فعالان حقوق زن درهرات، از آمار دختران تارک مکتب ابراز نگرانی کرده و باور دارند که این وضعیت سبب افزایش خشونت‌ها خواهد شد.

سوسن بهبودزاده فعال حقوق زن، از این وضعیت ابراز نگرانی کرده می‌گوید: نرفتن دختران به مکتب چالش‌های اجتماعی را بیشتر از قبل می‌سازد. وی باور دارد که بی‌سوادی دختران سبب می‌شود تا آنان در آینده نتوانند اطفال سالم به جامعه تقدیم کنند.

درهمین حال جامعه شناسان به این باوراند فقر، نا امنی و سنت‌های ناپسند از دلایلی است که مانع رفتن دختران به مکتب می‌شود.

علی کاوه جامعه‌شناس، می‌گوید: دخترانی که به دلایل گوناگون مکتب را ترک کرده اند تاثیر منفی برآینده شان دارد وباز هم زنان در سطح پایین اجتماعی باقی می‌ماند.

او در ادامه می‌گوید:باید ریاست معارف اقدامات جدی را در زمینه حل چالش‌های موجود دختران تارک مکتب روی دست بگیرد.

گزارشگر: عارفه مهدوی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا