143 کلینیک صحی در هرات؛ زنان دگر نزد دایههای محلی نمیروند
افزایش کلینیکها و مراکز صحی در سطح شهر و شهرستانهای ولایت هرات، سبب کمرنگ شدن کار دایههای محلی شده است. مسوولان ادارۀ صحت عامه هرات میگویند؛ 143 کلینیک صحی در نقاط مختلف هرات فعال است.
مسوولان ادارۀ صحت عامه هرات، دلیل کاهش فعالیتهای دایههای محلی را آگاهیدهی ، آموزش و جذب کارمندان مسلکی در مراکز صحی عنوان میکنند.
محمد آصف کبیر، معاون ادارۀ صحت عامه هرات، در رابطه میگوید؛ به منظور رفع مشکلات صحی زنان، دختران فارغ صنف دوازدهم از سوی ریاست صحت عامه جذب دورههای آموزشی دو ساله قابلگی میشوند و پس از ختم این دوره در مراکز صحی استخدام میشوند.
او در ادامه میافزاید: «در گذشته برخی از زنان بدون داشتن مدرک تحصیلی و امکانات، دایهگری میکردند که خطرات زیادی را به همراه داشت.»
این در حالیست که شماری از دایههای محلی نیز میپذیرند که امروزه زنان کمتری نسبت به گذشته نزد آنان مراجعه میکنند.
طوبا، زن کهن سالی است که بیش از بیست سال دایهگری کرده است، میگوید؛: «قبلا زنان زیادی نزدم مراجعه می کردند حتی نیمه شب دنبالم می آمدند اما حالا داکتر زیاد شده وهمه به کلینیکها مراجعه میکنند وهیچ کس نزد من نمیآید.»
از سویی شماری از زنان میگویند؛ به دلیل نبود مراکز صحی و پزشکان متخصص زنان و زایمان، هنگام زایمان نزد دایههای محلی مراجعه میکردند.
فاطمه، مادر پنچ فرزند است او میگوید؛ دو فرزند اولش را نزد دایههای محلی ولادت کرده است به دلیل اینکه در منطقه شان پزشک و مرکز صحی وجود نداشت.
او در ادامه میگوید: «وقتی در منطقه کلینیک ما ایجاد شد؛ سه طفلم در کلینیک به دنیا آمد. هنگام زایمان از هر لحاظ راحت بودم.»
از سویی شماری از زنان میگویند؛ دایههای محلی امکانات لازم برای زایمان را در اختیار ندارند به همین دلیل نزد آنان مراجعه نمیکنند.
راضیه زنی که مادر هفت فرزند است میگوید؛ فرزند اولش را نزد دایه ولادت کرده است؛ اما شش طفل دیگرش را در کلینیک به دنیا آورده است.
او در ادامه میگوید:« دایهها برعلاوۀ که تخصص لازم را ندارند امکاناتی هم ندارند به همین دلیل به جز از طفل اولم به همه ولادتهایم کلیینک رفتم.»
این در حالیست که مسوولان ادارۀ صحت عامه هرات، از ایجاد 40 کلینیک صحی در سال روان در بخشهای نسایی ولادی و واکسین در نقاط دور دست هرات خبر میدهند.
گزارشگر: مبارکه محمدی