محدودیت‌های مادرشوهران برای پوشش عروسان

به باور برخی از مادر شوهران، زن در نبود شوهرش حق رسیدگی به وضع ظاهری‌اش را ندارد.آنان  می‌گویند؛ آراستگی زن در کنار شوهرش زیباست.

این مادر شوهران، می‌گویند؛ هیچ‌گاه اجازه نمی‌دهند که وقتی پسر شان در سفر است؛ عروس شان به وضع ظاهری‌اش رسیدگی کند.

اما برخی از زنان که در نبود شوهر بارها با اینگونه ممانعت‌ها روبرو شده‌اند از وجود چنین باور‌های سنتی شاکی‌اند و آن را عامل اعمال خشونت از سوی خانواده همسر عنوان می‌کنند.

گلثوم وجود دیدگاه‌های این چنینی را تایید می‌کند. می‌گوید: «شوهرم سه سال است که ترکیه رفته.  در جریان این سه سال، هر وقت که خواستم آرایش کنم یا لباس نو بپوشم، خشو و خسرم واکنش نشان دادند و حتا به همین خاطر یکبار مرا لت‌و کوب کردند.»

او در ادامه می‌افزاید؛ مادرشوهرش برایش می‌گوید، وقتی شوهرت کنارت است هر چی دوست داری بپوش و آرایش کن در غیر آن حق این کار را نداری.

این تنها گلثوم نیست که از وجود چنین دیدگاه‌ها و برخورد‌ها در غیاب شوهرش شاکی است زهرا که مادر پنج فرزند است نیز از سوی خانواده شوهرش به دلیل رسیدگی به وضع ظاهری‌اش مورد همواره مورد پرس‌وجو قرار می‌گیرد.

زهرا می‌گوید:« شوهرم شش سال است که در ایران مسافر است و من با خانواده شوهرم زندگی می‌کنم، در این مدت هر زمانی‌که بخواهم لباس بپوشم مادر شوهرم مرا منع می‌کند. می‌گوید وقتی شوهرت درمسافرت است برای کی آرایش می‌کنی، برای کی لباس نو می‌پوشی.»

او در ادامه می‌گوید؛ خانواده شوهرش در کنار سایر ممانعت‌ها در غیاب شوهرش اجازه بیرون رفتن از خانه را نیز برایش نمی‌دهند.

در کنار این زنانی هستند که بد رفتاری‌ها و کنایه‌ گویی مادر شوهر(خشو) سبب شده که بپذیرند زن فقط باید در کنار شوهرش به خودش رسیدگی کند.

زینب سال‌های زیادی است که بدون شوهر در کنار خانواده شوهرش زندگی می‌کند. او می‌گویدهاهاه:« از بس در مسایل جزیی برایم از طرف خسر و خشویم امر و نهی می‌شد حالا دیگه پذیرفتم که باید وقتی شوهرم آمد به خودم رسیدگی کنم.»

این در حالیست که خانواده‌های شوهر این زنان می‌گویند؛ در نبود پسر، با ممانعت عروس شان از رسیدگی به خودش از آبرو و عزت خانواده شان محافظت می‌کنند.

معصومه، خشو می‌گوید: «ما به ‌خاطر حرف مردم و حفظ آبروی خانواده خود باید جلوی عروس خود را بگیریم؛ چون شرایط خراب است اگر عروس در نبود شوهرش خوده آراسته کند مردم گپ جور می‌کنند.»

با این حال برخی دیگری از زنان، می‌گویند؛ با ممانعت‌ها و امر و نهی به عروس در نبود پسر شان مانع از هم‌پاشی شیرازه زندگی آنان می‌شوند.

ظریفه، می‌گوید:« ازعروس‌ها درنبود شوهران‌ شان باید مراقبت کنیم و نگذاریم عروساها ما به بی راهه کشانده شوند.»

این در حالیست که به باور فعالان حقوق زن، افراط در برخورد با زنان در خانواده‌ها سبب نقض حقوق زنان می‌شود.

سوسن بهبود‌‌زاده، فعال حقوق زن، می‌گوید:« سخت‌گیری خانواده‌ها عامل به میان آمدن مشکلات مختلف خانواده‌گی است و وجود دیدگاه‌ها وباور‌های سنتی سبب دید استبدادی خانواده‌ی شوهر نسبت به عروس خانواده می‌شود که در نهایت سبب نقض حقوقی که حقه‌ زنان است می‌شود.»

با این حال از دیدگاه جامعه شناسی، وجود چنین برخورد‌ها و دیدگاه‌های سنتی را ریشه در فرهنگی می‌دانند که از سال‌ها بدینسو از سوی برخی از افراد پرورش داده شده است.

علی کاوه، جامعه‌شناس می‌گوید:« اینگونه موضوعات از جمله ناهنجاری‌های اجتماعی است که زنان در نبود شوهر شان همواره از سوی خانواده شوهر نظارت و کنترول می‌شوند»

به باور این جامعه برای حل چنین معضلات خانوادگی نیاز است، آگاهی زنان بالا برده شود تا جایگاه زنان در خانواده و اجتماع تغییر کند.

گزارشگر: عارفه مهدوی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا