دو پژوهش با دو برایند متفاوت در حوزۀ زنان

از دو کتاب پژوهشی “بررسی تاثیر پروژه‌های توانمندسازی زنان بر وضعیت زنان”  و “وضعیت مشارکت زنان در اداره‌های دولتی ولایت هرات” امروز یک‌شنبه (26حوت) از سوی ادارۀ امور زنان ولایت هرات رونمایی شد. این دو پژوهش از سوی اداره‌ی امور زنان به همکاری تیم پژوهشی دیپارتمنت جامعه شناسی دانشگاه هرات انجام شده است.

برآیند پژوهش‌ “وضعیت مشارکت زنان در اداره‌های دولتی ولایت هرات” نشان می‌دهد که حضور و سهم زنان در اداره‌های دولتی اندک است.

نیتجه‌ی پژوهش “بررسی تاثیر پروژه‌های توانمندسازی زنان بر وضعیت زنان” اما بیان‌گر تاثیر مثبت پروژه‌های توانمندسازی زنان بر روند بهبود وضعیت زنان است.

عصمت‌الله جعفری جامعه‌شناس و مسوول تحقیق “وضعیت مشارکت زنان در اداره‌های دولتی” می‌گوید؛ این تحقیق نشان می‌دهد که فرصت‌ها برای زنان بیشتر از تهدیدها است و حالا باید کارگزارها متعهد به سهم دادن به زنان در اداره‌های دولتی باشند.

وی نبود انسجام و وحدت بین زنان را یکی از تهدیدها سد راه زنان می‌داند.

او می‌گوید؛ یکی از راه‌کارها برای بهبود وضعیت زنان این است که ریاست امور زنان یک دورنمای مشترک و مشخص برای زنان تعریف کند تا آن‌ها دنبال منافع مشترک و به عنوان یک قوه‌ی فشار روی حکومت مرکزی و محلی باشند.

به باور وی، مشارکت قدرت‌مند زنان در اداره‌های دولتی یکی دیگر از راهکارهایی است که می‌تواند در وضعیت زنان بهبود به وجود بیاورد.

عبدالوحید گلرانی جامعه شناس و مسوول تحقیق “بررسی تاثیر پروژه‌های توانمندسازی زنان بر وضعیت بانوان در ولایت هرات” می‌گوید؛ برآیند این تحقیق نشان می‌دهد که پروژه‌هایی که برای توان‌مندسازی بانوان تطبیق شده است، روی توان‌مندسازی آنان تاثیر خوبی داشته است.

آقای گلرانی می‌افزاید؛ در این تحقیق پروژه‌های آموزش‌های حقوقی، فن و حرفه، مشاوره‌های روانی و بخش صحت بررسی شده است.

برآیند این تحقیق نشان می‌دهد که پروژه‌هایی که در این چهار بخش برای بهبود وضعیت زنان تطبیق شده است، تاثیرگزار بوده است و زنان در بخش اقتصاد و حرفه، تا حدودی توانسته اند در اقتصاد خانواده سهیم شوند.

مسوولان در ریاست امور زنان نیز بر موثریت برنامه‌های توان‌مندسازی زنان تاکید دارند.

انیسه سروری، رییس ادارۀ امور زنان ولایت هرات می‌گوید؛ برنامه‌هایی که برای توان‌مندسازی زنان تاکنون تطبیق شده است، موثر بوده و توانسته تغییرات مثبتی را در وضعیت زنان به وجود بیاورد.

وی مشکلات امنیتی، نبود مصوونیت شغلی و تبعیض جنسیتی را از مشکلات سد راه زنان بیان می‌کند.

با این حال شماری از اشتراک کنندگان در برنامه، بر افزایش سهم زنان در اداره‌های دولتی تاکید دارند.

غلام فاروق راسب مسوول مووسسه‌ی آموزش و تحقیق برای صلح در ولایت هرات می‌گوید؛ میزان حضور زنان در اداره‌های دولتی کافی نیست. وی معتقد است که زنان توانایی زیادی دارند اما فرصت‌ها برای شان کم است.

به باور آقای راسب هنوز حکومت نتوانسته سهم زنان را آن چنان که باید در اداره‌ها افزایش دهد.

او افزود؛ نقش زنان در تصمیم‌گیری‌ها کمرنگ است و این ناشی از عدم توجه دولت به تعهدات‌اش مبنی بر رشد زنان است.

مسوولان در اداره‌ی محلی هرات اما از افزایش حضور زنان در اداره‌های دولتی، در آینده‌ی نزدیک خبر می‌دهند.

وحیده عزیزی کارشناس جندر ولایت می‌گوید؛ سهم 13 درصدی زنان در اداره‌های دولتی هرات قابل مقایسه با شاخص تعیین شده برای زنان نیست.

خانم عزیزی می‌افزاید؛ کار به شدت در اداره‌ی محلی جریان دارد و این فیصدی به رقم قابل ملاحظه‌یی بالا خواهد رفت.

این در حالیست که همواره اعتراض‌هایی مبنی بر سهم کمرنگ زنان در اداره‌های دولتی به ویژه در سطوح رهبری مطرح شده است. این که این ابراز نگرانی‌ها چقدر بر افزایش حضور زنان در اداره‌های دولتی منتج خواهد شد، پرسشی است که گذر زمان به آن پاسخ خواهد داد.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا