ادارۀ سوادآموزی هرات: سالانه 5200 زن با سواد میشوند
به گفتهی مسوولان ادارۀ سواد آموزی هرات، علاقهمندی زنان به سوادآموزی در این ولایت افزایش یافته است آنان میگویند؛ حالا دیگر برای زنان، سن وسال ملاکی برای شرکت در صنف سوادآموزی نیست.
ضیاءالرحمان ضیاء، مسوول ادارۀ سوادآموزی هرات، میگوید؛ همه ساله تعداد زنان مراجعهکننده به دورههای سوادآموزی بیشتر از ظرفیت و امکاناتی است ک آنان در اختیار دارند.
او از افزایش علاقهمندی زنان به آموزش خرسند است و میگوید: «سالانه 4700 تا 5200 زن از مراکز و مکاتب سوادآموزی با سواد میشوند و سند فراغت کسب میکنند.»
مسوول ادارۀ سوادآموزی هرات، همچنان میافزاید؛ زنان با سن و سال مختلف برای دورههای سوادآموزی مراجعه میکنند و بیشتر شان سند صنف دوازدهم را نیز میگیرند.
در همین حال به باور برخی از زنان سن و سال آنان هیچگاه نمیتواند مانع کسب علم شود.
فرشته احمدی، ۳۵ سال سن دارد او میگوید؛ به دلیل باورهای سنتی که نسبت به مکتب رفتن دختران در جامعه وجود داشت، نتوانست مکتب برود.
فرشته در ادامه میافزاید:« از کودکی علاقهی شدید به درس خواندن داشتم ولی پدرم بخاطر حرفهای مردم مرا اجازه نداد تا به مکتب بروم.»
او میگوید؛ خیلی خوشحال است که توانست چندی پیش به یکی از مراکز سواد آموزی برود و درس بخواند.
در همین حال فاضله نیز به یکی از آرزوهای دیرینهاش که درس خواندن بود رسیده است.
اومیگوید:« وقتی به گوشیام پیام میآمد میرفتم و کسی را پیدا میکردم تا پیام را برایم بخواند؛ با خودم میگفتم کاش میتوانستم خودم بخوانم.»
او در ادامه میافزاید؛ خیلی خوشحال است که حالا برعلاوۀ خواندن پیام میتواند بنویسد؛ او تصمیم دارد تا دانشگاه را نیز بخواند.
از سوی هم شماری از زنان داشتن سواد را یکی از ضرورتهای زندگی میدانند.
بیبیدل 32 سال سن دارد او که مادر سه کودک است میگوید: «وقتی پسرم را به مکتب شامل کردم درسهایش را میآورد تا برایش یاد بدهم اما وقتی میگفتم که برو پیش دوستهایت بخوان ناامید میشد وهمیشه آرزو داشتم که روزی بتوانم درسهای پسرم را بخوانم و امروز به آن آروز رسیدم.»
این درحالی است که برخی از استادان مراکز سوادآموزی در هرات، میگویند؛ زنانیکه به این مراکز شامل دورههای سوادآموزی میشوند با علاقهی زیاد موارد آموزشی را یاد میگیرند.
شبانه رسولی استاد یکی از مرکزسوادآموزی میگوید؛ احساس خوشحالی میکند؛ هنگامیکه انگیزه و علاقهی فراوان زنان را برای فراگرفتن درس میبیند.
اوهمچنان میافزود: «این خانمها به دلیل اینکه شوق وعلاقه فراوانی به یاد گرفتن درس دارند؛ خیلی زود موضوعات را جذب میکنند.»
این در حالیست که بر اساس آمار ارایه شده از سوی وزارت معارف افغانستان، 70 درصد از زنان افغانستان بیسواد اند؛ اما میزان علاقهمندی زنان به سوادآموزی سیر صعودی دارد.
گزارشگر: حسینا محجوب