کمیسیون حقوق بشر: میزان خشونت علیه زنان تغییر نکرده است

کمیسیون مستقل حقوق بشر می‌گوید که در میزان خشونت علیه زنان تغییری به میان نیامده است. لطیفه سلطانی، مسوول زنان کمیسیون مستقل حقوق بشر، می‌گوید که آمارهای مربوط به خشونت‌های سال مالی ۱۳۹۷ و سال مالی ۱۳۹۶ نشان می‌دهد که در این دو سال تفاوتی در میزان خشونت علیه زنان وجود نداشته است. خانم سلطانی در صحبت با ۸صبح گفت که در سال مالی ۱۳۹۷ خورشیدی ۴ هزار و ۳۲۹ مورد خشونت علیه زنان در این کمیسیون ثبت شده است. به گفته او، در سال مالی ۱۳۹۶ نیز ۴ هزار و ۳۴۰ مورد خشونت علیه زنان ثبت شده بود. خانم سلطانی تصریح کرد که از مقایسه این آمارها به دست می‌آید که در میزان خشونت‌ها در جریان این دو سال تفاوت بسیار اندک و حتا قابل اغماض کرده است.

خشونت‌هایی که کمیسیون مستقل حقوق بشر ثبت کرده است، شامل خشونت‌های لفظی و روانی، خشونت‌های فزیکی، خشونت‌های اقتصادی، تجاوز جنسی، قتل‌های ناموسی، لت‌وکوب و ازدواج‌های اجباری می‌شود. خانم سلطانی افزود که خشونت لفظی و روانی در صدر این خشونت‌ها قرار دارد که شامل ۱ هزار و ۴۶۵ مورد می‌شود. به گفته او، به دنبال خشونت‌های لفظی و روانی، بیش‌ترین رقم به خشونت‌های فزیکی اختصاص یافته است که شامل ۱ هزار و ۳۸۲ مورد است. خشونت اقتصادی که شامل محروم کردن زنان از حق میراث و نفقه و غصب دارایی‌های‌شان می‌شود، از نگاه ارقام، در رده سوم قرار دارد.

این در حالی است که وزارت امور زنان می‌گوید که میزان خشونت‌ها علیه زنان امسال نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است. رویا دادرس، سخنگوی وزارت امور زنان، در صحبت با ۸صبح گفت که از شروع ماه حمل تا پایان ماه عقرب سال جاری، ۵ هزار و ۹۱۰ مورد خشونت علیه زنان در این وزارت ثبت شده است. خانم دادرس افزود که این رقم نشان‌دهنده کاهش ۲۰ درصدی در آمار خشونت علیه زنان است. به گفته وی، در جریان امسال ۱۰ درصد در ازدواج‌های اجباری و پیش از وقت دختران نیز کاهش مشاهده می‌شود.

آمار دقیق خشونت علیه زنان در سال گذشته، از سوی وزارت امور زنان همگانی نشده است. اما این وزارت سال پار در گزارشی گفته بود که در جریان سال ۱۳۹۵ خورشیدی ۶ هزار و ۳۳۳ مورد خشونت علیه زنان را ثبت کرده است.

وزارت امور زنان می‌گوید که بیش‌ترین رقم خشونت علیه زنان در جریان امسال به موارد چون لت‌وکوب، خشونت‌های خانواده‌گی، تهدید زنان و عدم پرداخت نفقه به آن‌ها اختصاص دارد. به گفته رویا دادرس، هرات، تخار، جوزجان، بلخ و بغلان از ولایت‌هایی است که در سال ۱۳۹۷ به ترتیب شاهد وقوع بیش‌ترین موارد خشونت علیه زنان بوده است.

دسترسی زنان به عدالت

کمیسیون مستقل حقوق بشر می‌گوید که جنگ بزرگ‌ترین مانع بر سر راه دسترسی زنان به عدالت است. به گفته لطیفه سلطانی، مسوول بخش زنان کمیسیون مستقل حقوق بشر، در ولایت‌هایی که جنگ جریان دارد، دسترسی زنان به عدالت بسیار محدود است، اما در ولایت‌های امن، دسترسی زنان به عدالت کمی بهتر شده است. خانم سلطانی، عدم آگاهی زنان از حقوق شان را عامل دیگری توصیف کرد که باعث محدودیت زنان در امر دسترسی به عدالت شده است.

 با این حال، وزارت امور زنان مدعی است که دسترسی زنان به عدالت نسبت به گذشته بهتر شده است و این تغییر، حاصل اقداماتی است که وزارت امور زنان در بخش‌های حقوقی و سیاست‌گذاری انجام داده است. رویا دادرس، سخنگوی وزارت امور زنان، می‌گوید که در جریان دو سال گذشته، ۶۶ قانون تعدیل شده است و در تمامی این قوانین روی رعایت حقوق زنان تأکید شده است. خانم دادرس افزود که به تمامی پرونده‌های خشونت علیه زنان که طی امسال و سال‌های گذشته در وزارت امور زنان ثبت شده است، رسیده‌گی و به نهادهای ذیربط محول شده است. به گفته وی، وزارت امور زنان در جریان سالی جاری به ۳۹۷ پرونده خشونت از طریق مصالحه و میانجی‌گری رسیده‌گی و برای ۵۴۴ پرونده دیگر نیز وکیل مدافع رایگان فراهم کرده است. خانم دادرس افزود که ۲ هزار و ۹۰ پرونده خشونت، پس از انجام بررسی در وزارت امور زنان، به نهادهای عدلی و قضایی راجع شده است.

وزارت امور زنان می‌گوید که در زمینه بهبود وضعیت زنان، پالیسی‌های زیادی از سوی این وزارت ترتیب و نهایی شده است. تهیه پالیسی‌های چون حل مشکلات صحی زنان، کاهش میزان بی‌سوادی زنان، افزایش سهم زنان در تعلیمات اساسی و تحصیلات عالی، افزایش نقش زنان در پروسه صلح، تهیه پالیسی افزایش نقش زنان در انتخابات و پالیسی حمایت زنان در شرایط جنگ و حالات اضطرار، از اقداماتی است که وزارت امور زنان به منظور بهبود وضعیت زنان و نیز افزایش نقش آن‌ها در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی انجام داده است. او گفت که اکنون سهم زنان در بخش خدمات ملکی ۵ درصد افزایش یافته است و ۵۰ زن نیز امسال در بست‌های کلیدی و رهبری‌کننده ادارات گماشته شده‌اند. خانم دادرس افزود که قرار است ۳۰ هزار معلم زن در جریان سال‌های آینده در سکتور معارف جذب شوند.

 به گفته وزارت امور زنان، در راستای رشد اقتصادی زنان، در جریان سال جاری ۳۱ نمایشگاه صنایع دستی نیز برگزار شده است. این وزارت می‌گوید که در ولایات مختلف ۲۲ باغ زنانه را ایجاد کرده است که زنان می‌توانند در آن‌ها به تفریح و فعالیت‌های اقتصادی بپردازند. هم‌چنان ۲۱ مرکز آموزشی ویژه بانوان نیز در ولایات مختلف فعالیت دارند که در آن‌ها برای دختران زنان و حرفه آموزش داده می‌شود.

رسیده‌گی لوی‌سارنوالی به ۲۷۰۱ پرونده خشونت

لوی‌سارنوالی می‌گوید که این نهاد در جریان امسال به ۲ هزار و ۷۰۱ پرونده خشونت علیه زنان رسیده‌گی کرده است. جمشید رسولی، سخنگوی لوی‌سارنوالی، در صحبت با ۸صبح گفت که این پرونده‌ها شامل خشونت‌های چون لت‌وکوب، آزار و اذیت، تجاوز جنسی، خودکشی و ممنوعیت زنان از کار و تحصیل می‌شود. آقای رسولی افزود که اکنون روند رسیده‌گی به پرونده‌های خشونت علیه زنان بسیار ساده شده است؛ زیرا در تمامی ۳۴ ولایت کشور، سارنوالی منع خشونت علیه زنان فعال شده است. او گفت رهبریت این سارنوالی‌ها در ۳۲ ولایت به دست خود زنان است.

لوی‌سارنوالی هم‌چنان می‌گوید که این نهاد در کنار ایجاد سارنوالی‌های منع خشونت علیه زنان، «واحدهای کاهش خشونت علیه زنان» را نیز در ۳۴ ولایت ایجاد کرده است. جمشید رسولی تصریح کرد که وظیفه این واحدها، شناسایی عوامل خشونت علیه زنان متناسب با ترکیب جمعیتی، وضعیت فرهنگی و موقعیت هر ولایت است. به گفته آقای رسولی، این واحدها کمک می‌کنند تا عوامل خشونت‌ها به صورت دقیق شناسایی و برای مهار خشونت‌ها متناسب با عوامل آن، رسیده‌گی صورت گیرد.

این اداره از جانب دیگر شمار تماس «۱۸۰» را نیز ایجاد کرده است که افراد متضرر می‌توانند استفاده از آن به صورت رایگان با اداره لوی‌سارنوالی رابطه برقرار کنند. هدف از ایجاد این شماره نیز تسهیل زمینه دسترسی قربانیان خشونت به نهادهای عدلی و قضایی عنوان شده است.

بر اساس معلومات لوی‌سارنوالی، آمار حضور زنان در سارنوالی‌ها از ۳ به ۲۱.۷ درصد افزایش یافته است. به گفته سخنگوی این اداره، در حال حاضر، ۱۳ زن در نهاد سارنوالی و ۴ زن نیز در شورای عالی لوی‌سارنوالی فعالیت می‌کنند. او گفت که تغییرات به میان آمده در سارنوالی‌ها و به ویژه لوی‌سارنوالی، زمینه دسترسی زنان به عدالت را بهبود بخشیده است.

پیش‌تر دادگاه عالی اعلام کرده بود که این نهاد از سال ۱۳۹۴ بدین‌سو به ۷ هزار و ۲۴۶ قضیه خشونت علیه زنان رسیده‌گی کرده است. بیش‌ترین قضایای خشونت در این سال‌ها با رقم ۹۲۰ قضیه مربوط به تجاوز جنسی بر زنان بوده است. به گفته مقامات دادگاه عالی، با ثبت یک‌هزار و ۷۴ قضیه خشونت علیه زنان در کابل، این ولایت، شاهد بیش‌ترین قضایای خشونت علیه زنان از سال ۱۳۹۴ به این‌سو بوده است.

منبع: هشت صبح

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا