یوناما: دست آوردهای زنان حفظ شود
همزمان با فرا رسیدن هشتم مارچ، روز جهانی همبستهگی زنان، سازمان ملل متحد اعلام کرده است که تأمین صلح پایدار در کشور بدون حضور زنان در گفتوگوهای صلح امکانپذیر نیست. مسوولان این نهاد میگویند، برای همهشمول بودن و موفقیت بیشتر این روند، نیاز است تا در گفتوگوهای صلح، نقش بیشتری برای زنان در نظر گرفته شود. دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل «یوناما» روز جمعه، هفدهم حوت، با پخش خبرنامهای به مناسبت تجلیل از هشتم مارچ گفته است، حضور زنان و حفاظت از دستآرودهای آنان در روند گفتوگوهای صلح به نفع همهی شهروندان کشور است و حضور آنان در این فرایند، به مثابه تضمینکننده پایداری صلح تلقی میشود.
در این خبرنامه، به نقل از تدامیچی یاماموتو، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد برای افغانستان، آمده است: «همان طوری که ما روز جهانی زن را تجلیل میکنیم، اجازه دهید بگویم چنانکه افغانستان بخواهد به سوی صلح پایدار پیش برود، نمیتوان زنان را عقب گذاشت.» آقای یاماموتو همچنان گفته است که حضور فعال و مؤثر زنان در میزهای تصمیمگیری صلح یک گام اساسی و کلیدی در راستای ایجاد قوانین و پالیسیهای پاسخگوی جنسیتی است.
نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد برای افغانستان هم چنان تصریح کرده است که همزمان با تشدید گفتوگوهای صلح، نگرانی مردم در مورد قربانی شدن دستآوردهای حقوق بشری و زنان نیز شدت گرفته است. او در عین حال بر حفظ دستآوردهای زنان در عرصههای مختلف در کشور تأکید کرده است.
همزمان با این، سفیر امریکا در کابل گفته است که کشورش در همکاری با جامعه بینالمللی، از زنان افغان و دستآوردهایی که آنان در چند سال اخیر به دست آورده اند، حمایت میکند. جان بس، سفیر امریکا در کابل، این مطلب را در نشستی تحت عنوان «نسلهای تغییر» که در سفارت امریکا در کابل برگزار شده بود، مطرح کرده است. سفارت امریکا در کابل هدف از برگزاری این نشست را تسهیل روابط و مشاورت بین نسلهای مختلف رهبران زن افغانستان عنوان کرده است. آقای جان بس هم چنان گفته است که زنان نقش مرکزی را در پیشرفت جوامع دارند و زنان افغان نیز در بهبود زندهگی همه افغانها نقش محوری داشتهاند. او تأکید کرده است: «ایالات متحده امریکا و جامعه بینالمللی از زنان افغان و همچنان دستآوردهای آنها حمایت خواهند کرد.»
از سوی دیگر، نیکلاس کی، نماینده ملکی ناتو در کابل بر حفظ دستاوردهای زنان در گفتوگوهای صلح تأکید کرده و گفته است: «در مورد صلح ما باید واقعیت پیشرفت جامعه افغانی را تشخیص دهیم؛ زنان انتظار دارند که حقوق آنان مورد احترام قرار گیرد.»
پیشتر ینس ستولتنبرگ، دبیر کل ناتو، ضمن اعلام حمایت این سازمان از تلاشهای جاری برای رسیدن به یک توافقنامه صلح، گفته بود که برای رسیدن به صلح پایدار، گنجاندن حقوق بشر و حقوق زنان در توافقنامه صلح ضروری است.
این در حالی است که با آغاز گفتوگوهای صلح میان نمایندهگان ایالات متحده امریکا و گروه طالبان در قطر نگرانی زنان از روی کار آمدن دوباره رژیم طالبانی افزایش یافته است. زنان کشور به مناسبتهای مختلف از آنچه حضور کمرنگ زنان در جریان گفتوگوهای صلح خوانده میشود، ابراز نگرانی کرده است.
با این حال، رولا غنی، بانوی نخست کشور روز پنجشنبه، شانزدهم حوت، در نشستی به پیشواز از تجلیل روز جهانی همبستهگی زنان گفته است که هیچ قدرتی نمیتواند زنان افغان را به عقب برگرداند و صدای آنان را خاموش کند. بانوی نخست به زنان کشور اطمینان داده است که نقش و جایگاه آنان در گفتوگوهای صلح در نظر گرفته میشود و در صورتی که زنان در میز مذاکرات حضور نداشته باشند، هیچ صلحی تأمین نخواهد شد.
از سویی هم، حسینه صافی، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ که عضویت هیأت مذاکرهکننده حکومت را نیز دارد، در این نشست گفته است که زنان در مورد جایگاه و نقششان در روند مذاکرات صلح نگرانی نداشته باشند. به گفته وی، نقش زنان در روند گفتوگوهای صلح برجسته خواهد بود و حکومت از نقش آنها حمایت میکند.
در همین حال، عبدالله عبدالله رییس اجرایی حکومت وحدت ملی، در پیامی به مناسبت هشتم مارچ، روز جهانی زن گفته است که حکومت از حقوق و آزادىهای تسجیل شده زنان در قانون اساسی دفاع و از نقش و حضور معنادار آنها در روندهای کلان ملی از جمله مذاکرات صلح حمایت میکند.
این همه در حالی است که تلاشهای امریکا به هدف رسیدن به یک توافق صلح با گروه طالبان در حال جریان است. زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان سرگرم گفتوگوهای «جدی» با گروه طالبان است. این گفتوگوها خوشبینیها و نگرانیهایی را در سطح ملی و بینالمللی در پی داشته است. یکی از نگرانیهای جدی در این روند تکرار «امارت اسلامی» است. در دوران حاکمیت گروه طالبان به زنان کشور آزادیهای «حد اقلی» داده نشده بود. هرچند گروه طالبان پیش از این اعلام کرده است که دیدگاه این گروه در مورد نقش زنان در جامعه تغییر کرده است و در صورتی که دوباره برگردند به حق کار و آموزش زنان احترام میگذارند با آنهم زنان به با توجه به تجربه حاکمیت «امارت اسلامی» نسبت به گفتوگوهای صلح خوشبین نیستند و خواهان سهم و حضور بیشتر نمایندهگانشان در جریان گفتوگوهای صلح اند.
منبع: روزنامه هشت صبح