مکاتب دخترانه به نام زنان تاثیرگذار نامگذاری میشود
همزمان با فرارسیدن هشتم مارچ، روز جهانی همبستهگی زنان، مسوولان وزارت معارف میگویند که قرار است تمام مکتبهای دخترانه، به نام زنانی که در تاریخ و معارف کشور تأثیرگذاری داشتهاند، نامگذاری شوند.
نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف میگوید که رهبری این وزارت، به مسوولان معارف در مرکز و ولایتها وظیفه سپرده است که تمام مکتبهای دخترانه را شناسایی و به نامهای زنان نامگذاری کنند. خانم نزهت میافزاید که در پی این اقدام، مدیران تمام مکتبهای دخترانه نیز در سراسر کشور، از میان زنان انتخاب خواهند شد.
خانم نزهت تأکید میکند که افزایش حضور زنان در معارف، از اولویتهای کار این وزارت به شمار میرود. به گفتهی او، ریاستهای تربیت معلم و نُه ریاست مرکزی در این وزارت، به زنان اختصاص داده شده اند. همچنان جهت افزایش حضور زنان معلم در مکتبها، در پنج سال آینده حدود ۳۰ هزار زن در کشور به عنوان معلم استخدام میشوند.
سخنگوی وزارت معارف میگوید که در سال گذشتهی تعلیمی، حدود ۲۱۸ هزار دختر در سطح برنامههای تعلیمات عمومی، تعلیمات اسلامی، تربیت معلم و سواد حیاتی از سوی وزارت معارف فارغ شدهاند. همچنان امسال ۲۰۸ هزار تن دختر در مناطق سردسیر از مکاتب فراغت حاصل کردهاند.
بر اساس اطلاعات مسوولان وزارت معارف، حدود نُه میلیون و ۶۵۰ هزار و ۸۹۳ دانشآموز در سطح کشور مشغول آموزش هستند. از این میان، سه میلیون و ۶۵۷ هزار و ۹۷۰ آن را دانشآموزان دختر تشکیل میدهند.
با این حال، نوریه نزهت میگوید که در ۲۷ ولسوالی در ۱۰ ولایت، هنوز هم شماری از دختران از رفتن به مکتب باز ماندهاند. به گفتهی خانم نزهت در شماری از ولسوالیهای ولایتهای فراه، ارزگان، پکتیا، پکتیکا، زابل، غزنی، فاریاب، قندهار، هلمند و لوگر شماری از دختران هنوز به دلایل ناامنی نمیتوانند به مکتب بروند.
بر اساس آمارهای وزارت معارف، در مجموع ۳.۷ میلیون کودک، از رفتن به مکتب بازماندهاند که از این میان، ۷۰ درصد آن را دختران تشکیل میدهند.
۱۰ درصد کارمندان وزارت معارف را زنان تشکیل میدهند. این زنان در سطوح معین، رییس، سخنگو، معلم و مامور کار میکنند. در مجموع در این وزارت، دو صد و۶۰ هزار کارمند مشغول کار اند. وزارت معارف ۲۲۹ هزار معلم دارد که از این میان، ۸۱ هزار و ۷۰۰ تن آن زن اند.
زنان در تحصیلات عالی
بر اساس اطلاعات وزارت تحصیلات عالی، در مجموع در تمام دانشگاهها و مؤسسات تحصیلات عالی دولتی، ۱۸۰ هزار دانشجو درس میخوانند که ۳۰ درصد آن را دختران تشکیل میدهند. همچنان در دانشگاههای خصوصی نیز ۱۷۰ هزار دانشجو مشغول تحصیلاند که دختران ۳۰ درصد آن را تشکیل میدهند.
فیصل امین، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی میگوید که از مجموع شش هزار و ۷۰۰ استاد که در دانشگاههای دولتی تدریس میکنند، حدود یک هزار و ۵۰۰ تن این استادان زنان هستند. با این حال، آقای امین میافزاید که در برخی ولایتها هنوز هم حضور بانوان استاد در نهادهای تحصیلی، کمرنگ است.
سخنگوی وزارت تحصیلات عالی میگوید که این وزارت پالیسی منع آزار و اذیت زنان در نهادهای تحصیلی دولتی و خصوصی و وزارت تحصیلات عالی را تهیه کرده که در اشتراک و حضور زنان در نهادهای تحصیلی تأثیرگذار بوده است. فیصل امین میگوید که در هر شبعهای از وزارت تحصیلات عالی که پنج نفر مشغول کار باشند، دو یا سه تن آن زنان اند.
زنان در ادارات خدمات ملکی
بر بنیاد آمارهای کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی، ۲۷.۳۳ درصد کارمندان در خدمات ملکی را زنان هستند. این رقم در مقایسه با سال قبل (۲۲ درصد)، افزایش پنج درصدی را در امر حضور زنان کارمند در ادارات دولتی نشان میدهد. در حال حاضر ۴۲۴ هزار نفر در سراسر کشور در ۶۲ واحد بودجهای در بخش خدمات ملکی وظیفه اجرا میکنند که از این میان ۱۱۵ هزار و ۷۵۲ تن آنان زن هستند.
فرید احمد، سخنگوی کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی، میگوید که زنان کارکن در خدمات ملکی، در سطوح مختلف مشغول کار اند. آقای فرید احمد میافزاید که امسال، ۱۶ درصد استخدامها را در ادارههای دولتی، زنان در برمیگیرند.
به گفتهی سخنگوی کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی، با ایجاد پالیسی افزایش مشارکت زنان در بخش خدمات ملکی، برخی سهولتها برای اشتراک زنان در امتحانات استخدامی در خدمات ملکی، در نظر گرفته شده است.
همچنان سخنگوی کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی میگوید که ۲۵ درصد کارکنان این کمیسیون را زنان تشکیل میدهند.
در همین حال، نادر نادری، رییس کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی، اخیراً در همایش گرامیداشت از روز زن، گفته است: سالی که پایان مییابد، از بهترین سالها برای زنان در خدمات ملکی افغانستان است. آقای نادری افزوده است که در سالهای گذشته، زنان سهم بیشتری در وظایف معلمی و خدمات صحی داشتند، اما اکنون زمینهی حضور زنان در سایر عرصهها و ردههای مختلف مدیریتی فراهم شده است.
این در حالی است که کابینه حکومت وحدت ملی نیز اخیراً طرح افزایش مشارکت زنان در بخش خدمات ملکی را تصویب کرد.
پالیسی افزایش مشارکت زنان در بخش خدمات ملکی از سوی احمدنادر نادری، رییس کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی به جلسه کابینه پیشنهاد شده بود. افزایش مشارکت زنان در خدمات ملکی و ساختن محیط کاری مصون برای زنان، از اهداف عمده این راهبرد است. کابینه، پس از تصویب این پالیسی، نهادها و ادارههای مرتبط دولتی را به اجرایی کردن آن مکلف ساخته است.
این در حالی است مسوولان کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی میگویند که آنان در تلاشاند که در سال آینده، حضور زنان در بخش خدمات ملکی، به ۳۳ درصد افزایش یابد.
منبع: روزنامه هشت صبح