سهم ۷۷ میلیون دالری زنان در بخش تجارت

مسوولان اتاق تجارت و صنایع زنان  می‌گویند که در حال حاضر یک هزار و ۱۵۰ شرکت تجارتی از سوی خانم‌ها رهبری و مدیریت می‌شود.

منیژه وافق، رییس اتاق تجارت و صنایع زنان می‌گوید که حدود نصف این شرکت‌ها در کابل و نیمی دیگر این شرکت‌ها در ولایت‌های بلخ، هرات، ننگرهار و قندهار فعالیت دارند. خانم وافق افزود:‌ «زنان در بخش‌های مختلف تجارتی حدود ۷۷.۲ میلیون دالر سرمایه‌گذاری و حدود ۴۷ هزار شغل اشتغال ‌زایی کرده‌اند.»

به گفته او، این زمینه‌های کار، بخش‌های‌ عنعنه‌ای، صنایع دستی و فابریکه‌های مختلف تولیدی را شامل می‌شود.

مسوولان اتاق تجارت و صنایع زنان، حضور خانم‌های تجارت‌پیشه را در بخش‌های مختلف امیدوارکننده می‌خوانند و می‌گویند که هنوز هم چالش‌هایی در برابر کار زنان تجارت‌پیشه وجود دارد.

منیژه وافق، رییس اتاق تجارت و صنایع زنان نسبت به سهم زنان در تجارت و به ویژه فعالیت‌های رسمی تجارت آنان ابراز خوش‌بینی می‌کند و می‌گوید که کارهای بنیادی دولت در بخش تجارت، سبب سهولت کارهای زنان در این بخش شده و یک امیدواری هم در میان زنان برای کار در بخش تجارت به وجود آمده است.

خانم وافق افزود که هنوز هم چالش‌هایی در برابر کار زنان تجارت‌پیشه در کشور وجود دارد. به گفته او، زنان ناچار اند که برای گرفتن سهم‌شان مبارزه کنند،‌ چون جدی گرفته نمی‌شوند. او تاکید کرد که برای حل این چالش‌ها، هر روزه کار و تلاش می‌‌کنند.

منیژه وافق تصریح کرد که برای رشد زنان تجارت‌پیشه، برنامه‌های مختلفی، چون گسترش ارتباطات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، آگاهی‌دهی حقوقی و برگزاری نمایشگاه‌ها برای زنان در داخل و خارج روی دست دارند و انجام می‌دهند.

او خاطرنشان کرد که در حال حاضر نیز زنان تجارت‌پیشه افغان با کشورهای پاکستان، هند، ایران و امارات متحده‌ی عربی داد‌و‌ستد دارند.

رضایت زنان تجارت‌پیشه

شماری از زنان تجارت‌پیشه که با سرمایه‌‌ی اندک کار را شروع کرده‌اند،‌ اکنون از تشبثات کوچک‌شان راضی استند.

ترنم اوریا، دو سال پیش با ۷۰ هزار افغانی، دو خیاط و دو پایه ماشین، شرکت تولیدی لباس «ترنم استایل» را ساخت. خانم اوریا می‌گوید که پس از دو سال کار، اکنون سرمایه‌اش به یک میلیون افغانی رسیده و هم‌چنان تعداد کارمندانش، پنج برابر شده است.

ترنم اوریا می‌گوید که هر نوع لباس‌های زنانه به شمول لباس‌های محفلی،‌ لباس‌های دست‌دوزی و سرپتلونی با کیفیت خوب تولید می‌کنند. خانم اوریا با این کار خود تلاش می‌کند که صنایع دستی زنان افغان را در سراسر جهان بشناساند.

او می‌گوید: «محصولاتی که ما تولید می‌کنیم، باید به خارج صادر شود، چون برای خودکفایی زنان خیلی مؤثر است و هم‌چنان صنایع دستی ما در جهان معرفی می‌شود.» ترنم اوریا از حکومت خواست که برای رشد اقتصادی و خودکفایی زنان زمینه‌های بیش‌تر کار را فراهم کند.

سمیرا سادات، یکی دیگر از زنان تجارت‌پیشه است. خانم سادات نیز از تشبث کوچکش راضی است. او سال گذشته با پنج کارمند شرکت خدمات نظافتی «صاف ستره» را راه‌اندازی کرد. تعداد کارمندان صاف و ستره اکنون سه برابر شده است.

سمیرا سادات مسوول این شرکت می‌گوید که حدود ۷۰ درصد از سطح شهر کابل را تحت پوشش خود قرار داده‌اند. این شرکت که از سوی دو خواهر اداره می‌شود، در بخش‌های نظافت منزل، کالاشویی، فرش‌شویی، نظافت پارکینگ و باغبانی فعالیت می‌کند.

سمیرا سادات می‌گوید که از صبح زود تا شام مصروف کار در این شرکت است. خانم سادات اضافه می‌کند که تمام کارمندانش را خانم‌ها تشکیل می‌دهند. به گفته او، وضعیت اقتصادی این خانم‌ها خیلی ضعیف است و فرزندان‌شان را نمی‌توانند به مکتب بفرستند.

شرکت خدماتی نظافتی صاف و ستره اولین شرکت پاک‌کاری است که کار آن توسط زنان پیش برده می‌شود.

مسوول شرکت صاف ستره می‌گوید، تلاش دارد که با گسترش این شرکت زمینه آموزش و تحصیل به زنانی را که اقتصاد‌شان ضعیف است، فراهم کند.

سمیرا سادات در رابطه به چالش‌هایی که با آن مواجه است، گفت:‌ «مشکلات زیاد است، از یک‌سو ما باید مشتری‌ها و از سوی دیگر کارمندان را باید راضی نگهداریم، نبود آدرس‌های دقیق و نام‌گذاری شده، فشارهای کاری از سوی مشتریان، بی‌توجهی در برخی از موارد، در کارها از سوی کارمندان.»

خانم سادات از بانوی اول خواست که زنان تجارت‌پیشه را مورد حمایت قرار دهد تا کارشان رونق بیش‌تر یابد. مسوول شرکت صاف ستره یادآوری کرد که مسوولان حکومت هم باید به مشکلات زنان تجارت‌پیشه گوش دهند و تا حدی برای رفع مشکلات آنان تلاش کنند.

گفتنی است که در سال‌های اخیر با وجود مشکلات سر راه‌شان، نقش زنان در تشبثات کوچک افزایش یافته است.

منبع: روزنامه هشت صبح

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا