عالمان دین درهرات: حضور زنان در رسانه­‌ها لازم است

شماری علمای دین درهرات می­گویند کار زنان در رسانه­‌ها هیچ مشکل شرعی ندارد. به­ باور این افراد حضور زنان خبرنگار درعرصه اطلاع­‌رسانی با حفظ ارزش­‌های اسلامی لازم است.این­ خوش­بینی از مثبت شدن دیدگاه علما نسبت به کار زنان خبرنگار  درحالی است که درگذشته برخی از عالمان دین نگاه منفی در برابر کار زنان خبرنگار داشتند.

محمد ناصری،عالم دین می‌گوید؛ وارد شدن زنان در عرصه کار خبرنگاری یک کار شایسته است. وی می‌افزاید:« در صورت رعایت ارزش‌­های اسلامی زنان می‌توانند در رسانه‌ها کار کنند.»

چندی پیش در گزارشی که درخبرگزاری بانوان افغانستان منتشرشد برخی رسانه­‌های محلی هرات شماری از رسانه­‌ها را رسپی‌­خانه خوانده بود. اکنون اما این عالمان دین نقش زنان  را در فعالیت‌های رسانه‌ای ضروری می­‌داند.

علی احمد اعتمادی، عالم دین، می‌گوید:« فعالیت زنان در عرصه خبرنگاری در بعضی موارد تاثیرگذار‌تر از کار مردان در این عرصه است، زیرا زنان خبرنگار در جامعه سنتی، در زمینه برقرار کردن ارتباط با دیگر زنان می‌توانند موفق‌ترعمل کنند.»

عبدالمجید صمیم، استاد دانشکده شرعیات دانشگاه هرات می‌گوید، حفظ حجاب اسلامی و امنیت در کار زنان خبرنگار تاثیر گذار است و با حفظ این دو زنان خبرنگار می‌توانند در یک فضای آرام به کارشان ادامه دهند.

هم­اکنون حدود 60 زن خبرنگار درهرات فعالیت دارند. ریاست حج و اوقاف هرات که مرجع اصلی سیاست‌گزاری دینی دانسته می­‌شود نیز به این باور است که فعالیت زنان به عنوان خبرنگار هیچ مانع شرعی و دینی ندارد.

سید محمد شیرزادی، رییس حج و اوقاف هرات می‌گوید:« بحث کار زنان خبرنگار با رعایت ارزش‌های دینی از دیدگاه اسلام هیچ مشکلی ندارد ودین دراین رابطه نظر ثابت دارد.» اما آقای شیرزادی به این­ باور است گاهی دیدگاه برخی علما در این زمینه با برداشت­‌های شخصی همراه است.

نهادهای رسانه‌ای درهرات نیز خوش­بین تر از گذشته به نظر می­رسد. حامدمومن مسوول دفتر نی یا نهادحمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان درهرات می­‌گوید، حضور زنان سال به سال درعرصه خبرنگاری پر رنگ­تر می­‌شود. هرچند دفتر نی درهرات هیچ تحقیقی که نشان دهد نگاه عالمان دین نسبت به کار زنان خبر نگار چیست، روی دست ندارد؛ اما می­‌گوید زنان خبرنگار با چالش­‌های زیادی روبرو هستند.

آقای مومن می­‌گوید:«حضور زنان در عرصه خبرنگاری نسبت به سال‌های گذشته بیشتر شده و دیدگاه عالمان دین نیز به دو شاخه تقسیم می‌شود برخی‌ها به این به این باور اند که زنان با رعایت قوانین اسلامی می‌توانند به راحتی به کارشان ادامه دهند اما تعداد دیگری نیز هستند که دیدگاه افراط گرایانه شان را هنوز در این رابطه دارند.»

درسال­‌های گذشته هیج زنی خبرنگاری درهرات مورد خشونت قرار نگرفته که عامل آن دیدگاه‌­های تندروانه عالمان دین باشد، اما زنان خبرنگار همیشه هنگام تهیه گزارش بویژه از مکان­‌های مذهبی با محدودیت روبرو بوده اند.

عاطفه غفوری، خبرنگارمی‌گوید: « ما در هرات همواره با افراطیت مواجه هستیم؛ آزادانه کار کرده نمی‌توانیم، آزادانه در مکان‌های آموزشی دینی داخل شده نمی‌توانیم و هم چنان به راحتی به مساجد برای تهیه گزارش رفته نمی‌توانیم و این نشان میدهد که ریشه افراطیت درهرات روبه رشد است.»

هرچند این بانوی خبرنگار نسبت به کار زنان دراین عرصه خوشبین است اما باور دارد دیدگاه علما نسبت به گذشته افراطی‌تر شده است.

سمیه ولی‌زداه نیز خبرنگار است و می‌گوید؛ برخی از افراد افراطی از اصول و اساسات دین اسلام آگاهی ندارند و دیدگاه‌های شخصی شان را به نام دین به خورد مردم می‌دهند.

عاطفه علیزاده خبرنگار درهرات هم دل خوشی از رفتار عالمان دین با زنان خبرنگار ندارد. این بانوی خبرنگارمی­گوید، نگاه شماری از عالمان دین نسبت به کار زنان خبرنگار حتی تحقیرآمیز است. او می­‌گوید، به یاد دارد که همکارش به دلیل زن بودن در نشست خبری که از سوی عالمان برگزارشده بود راه داده نشده است.

او می­‌گوید: «درحال حاضر کنفرانس­‌های که بُرد خبر ما احساس کنند بیشتر رویکرد آخوندی دارد، خبرنگاران مرد را می فرستد، چون ممکن است آن­‌ها را راه ندهد.»

با این حال شماری از زنان خبرنگار در ولایت هرات از عالمان دین می‌خواهند تا با در نظرداشت اصول اساسی دین اسلام از نشر دیدگاه‌های منفی در رابطه به کار زنان در رسانه‌ها از آدرس عالمان دین جلوگیری کنند.

سال گذشته ده‌ها تن از علمای دین در واکنش به وارد شدن نیروهای امنیتی به دارالعلوم عالی هرات و بازداشت یک فرد به ظن انجام حملات تروریستی گردهمایی راه اندازی کردند، اما مانع ورود خبرنگاران زن به این گردهمایی شدند.

گزارشگر: عارفه مهدوی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا