زنان هراتی، در مورد هشتم مارچ چه میدانند؟
هشتم مارچ همزمان آغاز مبارزهی سياسى و اجتماعى زنان در برابر تبعيض است که همه ساله در بسیاری از کشورهای جهان تجلیل میشود، زنان در هرات اما در مورد این روز چه میدانند؟ برای پاسخ این پرسش به سراغ برخی از زنان رفتهام.
زهرا ظهیر فعال اقتصادی؛ هشتم مارچ را روزی میداند که زنان برای حقوقی که جامعهی جهانی به آنان داده است، دادخواهی میکنند.
خانم ظهیر به این باور است که در آستانهی هشتم مارچ زنان باید از حقوق قانونی و شرعی خود بیشتر آگاهی حاصل کنند تا به وضعیت مطلوبی برسند.
او باور دارد که زنان باید سعی کنند تا در این روز، حقوق از دست رفته و پایمال شدهی شان را بازگو کنند تا برای احقاق آن تلاش شود.
خانم ظهیر معتقد است که تقدیر از دستآوردهای زنان در این روز میتواند، برای افزایش فعالیتهای در بخشهای متفاوت، انگیزه ایجاد کند.
شماری دیگر اما باور دارند که در روز هشت مارچ زنان باید از فرصتها استفاده کنند و توجه دولت و نهادهای حامی زنان را برای کاهش خشونت در برابر زنان جلب کنند.
ثریا شجاعی دانشآموختهی حقوق میگوید؛ دولت ونهادهای حامی زنان باید بخاطر حمایت از زنان و ارزش دادن به جایگاه آنان، اقدامهایی را روی دست گیرند.
او میگوید: «زنان باید در این روز برای همبستگی بیشتر تلاش کنند، چون این همبستگی زنان است که سبب پیشرفت شان میشود.»
وی میافزاید؛ پیشینهی این روز بر میگردد به زمانی که زنان دریک کارخانه نخریسی کارمیکردند وبخاطر دست مزد کم، دست به اعتراض زدند که تعدادی کشته و برخی هم زخمی میشوند.
به باور وی؛ زنان باید این سلسلهی دادخواهی را تا برابری کامل حقوق زن و مرد ادامه دهند.
برخی دیگر از زنان نیز هشتم مارچ را فرصتی برای جلب توجه بیشتر نهادهای حامی زنان به زنان میدانند.
سونیا ماندگار فعال اقتصادی میگوید؛ هشتم مارچ روزی است که زنان باید برای حق برابر با مردان دادخواهی کنند تا این دادخواهیها سبب تغییرات اساسی در وضعیت زنان شود.
به باور خانم ماندگار زنان باید برای آیندهی روشنتر همنسلان شان، به گونهی متحدانه مبارزه کنند.
حسینا غلامی دانشآموختهی ادبیات به این باور است که روز هشت مارچ بهانهیی برای یادآوری ارزش و جایگاه زنان است.
به باور او با تجلیلهای نمادین نمیشود این روز را گرامی داشت. بلکه باید برای حل چالشهای زنان، اقدام عملی صورت گیرد.
به باور خانم غلامی این روز فرصتی است تا وضعیت زنان در کشور به بررسی گرفته شود و برای حل چالشهای آنان راهی سنجیده شود.
انتخاب تاريخ روز هشتم ماه مارچ به عنوان روز جهانى زن به آغاز مبارزه زنان كارگر نساجى در سال ۱۸۵۷ در شهر نيويورك امريكا بر مىگردد.
شرايط كارى سخت و غير انسانى و دستمزد كم كارگران زن كه در اواخر قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم همراه با مردان در كشورهاى صنعتى وارد بازار كار شده بودند، آنان را وادار به اعتراض و مبارزهی صنفى به شكلهاى سازمان يافته و يا غير متمركز عليه اين بى عدالتى کرد.
گزارشگر: سیمین صدف