زنان شکسته‌بند که دست به طبابت هم می‌زنند

شکسته‌بندی، دایه‌گری، گرفتن رگ کمر، به جای آوردن ناف و تداوی اسهال واستفراغ کودکان از جمله کار‌های‌اند که برخی از زنان از سال‌ها بدینسو بدون داشتن تخصص لازم و مدرک تحصیلی در گوشه و کنار ولایت هرات، به تداوی مردم می‌پردازند.

این زنان که به نام حکیم‌‌جی معروف‌اند می‌گویند؛ برای تامین مخارج خانواده، و برای کسب رضای خدا و خدمت به جامعه نیمی از عمر شان را وقف تداوی زنان و کودکان کرده‌اند.

مریم، زن کهن سالی است که از مدت بیست سال بدینسو در منطقه شان زنان و کودکان زیادی را به شیوه‌ خودش مدوا کرده است.

او می‌گوید: «از همی راه خرج خونه ره میدم چیز زیادی در مورد طبابت نمی‌دانم چون سواد ندارم و به تداوی مریض‌ها از دواهای عطاری استفاده می‌کنم.»

مریم می‌گوید؛ بیمار‌های زیادی را در منظقه‌اش مدوا کرده است و تاکنون کسی از وی شاکی نیست.

از سوی هم شماری از زنان حکیم‌جی و شکسته‌بند به دلیل نبود پزشکان متخصص در مناطق شان از روی مجبوریت طبابت را آغاز کرده‌اند.

صاحب جان زنی است در منظقه شان به شکسته‌بند معروف است او نخست شیوۀ طبابت‌ خود را به شکل آزمایشی از بستن پای حیواناتی چون گوسفند آغاز کرده است.

صاحب جان می‌گوید:” در منطقه ما داکتر نبود به همین خاطر خواستم کسای که پای یا دست شان می‌شکنه تداوی کنم برای این کار از دواهای طبیعی چون تخم مرغ و مملایی (ابران) استفاده می‌کنم.”

او در ادامه می‌گوید؛ برای تداوی بیمارانش از آنان پولی نمی‌گیرد و این کار  را برای رضای خدا انجام می‌دهد.

این در حالی است که برخی از مردم می‌گویند؛ به دلیل مشکلات اقتصادی مجبوراند که برای تداوی بیماری شان نزد این زنان مراجعه کنند.

زهرا که بخاطر درد پایش نزد یکی از زنان شکسته‌بند مراجعه کرده است می‌گوید:«چون داکترها پول زیادترنسبت به شکسته‌بند می‌گیرد و مردم نیز شکسته‌بند را بیشترتعریف می‌کنند من هم نزد شکسته‌بند رفتم اما تاحالا کدام نتیجه‌ی دریافت نکردم.»

و اما در این برخی‌ها از کار زنان حکیم‌ جی و شکسته‌بند ابراز رضایت می‌کنند و برای مدوای بیماری شان رفتن نزد آنان نسبت به پزشک متخصص ترجیح می‌دهند.

شریفه که بخاطر درد  شانه‌اش نزد شکسته بند مراجعه کرده است می گوید: «یک سال می‌شد که شانه‌ام درد می‌کرد داکتر رفتم اما فاید نکرد یکبار رفتم پیش شکسته‌بند حالا دردش خوب شده.»

این در حالی است که  متخصصان اورتوپیدی  کار و فعالیت افراد شکسته‌بند را مداخله در کار متخصصان و خطرناک برای بیماران اورتوپیدی عنوان می‌کنند.

احمد وحید مومن، متخصص اورتوپیدی، در رابطه می‌گوید؛ این افراد آموزش تخصصی در این رابطه ندیده‌اند و بعضی مواقع اشتباه آنان سبب قطع عضو بیماران نیز شده است.

او در ادامه می‌افزاید: «متاسفانه 90 درصد از هموطنان ما ابتدا به شکسته‌بند مراجع می‌کنند و پس از اینکه به مشکل مواجعه شدند نزد داکتر متخصص می‌روند.»

این متخصص اورتوپیدی از دولت می‌خواهد تا جلو کار افرادی را که به شکل خودسرانه به تداوی مردم می‌پردازند را بگیرد و یا برای آنان دوره‌های آموزشی را برگزار کند تا از قطع عضو بدن هموطنان ما جلوگیری شود.

این  در حالیست  که به باور آگاهان مشکلات اقتصادی، سطح پایین دانش برخی از مردم سبب شده است که آنان به طبابت‌های خانه‌گی و سنتی بیشتر باور داشته باشند.

گزارشکر: مبارکه محمدی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا