زنان افغانستان: تحت هیچ شرایطی خواهان صلح، در صورت نادیدهگرفته شدن حقوق مان نیستیم.
روند مقدماتی گفتوگوهای صلح، نگرانیهایی را مبنی بر از بین رفتن دستآوردهای 17ساله زنان در پی داشته است. زنان هرات میگویند؛ نمیخواهند دستآوردها و حقوق شان دستخوش معاملات سیاسی شود.
این نگرانیها پس از آن افزایش یافتند که در ترکیب هییت افغانستان در نشست مسکو، دو زن حضور داشت که این رقم حضور کمرنگ زنان را در این نشست نشان میداد.
شماری از زنان میگویند؛ موضوع گفتوگوهای صلح به یکی از دغدغههای اصلی زنان بدل شده است و زنان افغانستانی، تحت هیچ شرایطی خواهان صلح، در صورت نادیدهگرفته شدن حقوق شان نیستند.
انیسه سروری، رییس ادارۀ امور زنان هرات میگوید :” ما زنان دیگر نمیخواهیم قربانی معاملات سیاسی شویم و در مقابل هر نوع معاملهای که در خصوص حقوق زنان صورت گیرد، ایستادهگی خواهیم کرد.”
نگرانی از گفتوگوهای صلح افغانستان، تنها گروه مشخصی از زنان را در بر نمیگیرد. آغاز روند مقدماتی صلح سبب شد تا زنان زیادی موقف شان را در ارتباط با این روند اعلام کنند.
در این میان، شماری از دانشجویان نیز نگرانی شان را مبنی بر آنچه تحت نام گفتوگوهای صلح جریان دارد، ابراز میکنند.
مهتاب نیایش دانشجو، میگوید؛ با آنکه صلح آرزوی دیرینهاش است، اما نمیخواهد بخاطر آرزوهایش از خواستهها و حقوقی که حقهاش است بگذرد.
او میگوید: “به عقیدهی من، درخواستها و شرطهای مطرح شده در گفتوگوهای صلح از جانب طالبان، نگران کننده است و من به عنوان یک زن نگران این موضوع هستم که با سرنوشتم قرار است چه معاملهای صورت گیرد.”
از سویی هم تعدادی از زنان میگویند، هیچگاه تن به صلحی نخواهند داد که زنان را بر عقب برگرداند.
سکینه حسینی، نماینده شورای ولایتی هرات در رابطه میگوید: “به هیچکس اجازه نمیدهیم که با سرنوشت زنان بازی کنند. ما میخواهیم در گفتوگوهای صلح کسانیکه به زنان افغانستان آسیب رساندهاند، جبران خسارت کنند.”
با این حال به باور شماری از زنان، صلح با طالبان در حقیقت به انزوا کشاندن زنان افغانستان است.
مرضیه ابراهیمی، خبرنگار میگوید: ” در این گفتوگوها زنان باید نقش پررنگ و ارزندهای داشته باشند، چرا که زنان افغان نمیخواهند معاملهگران سیاسی یکبار دیگر آنان را به عقب برگردانند.”
این در حالی است که چندی پیش، روند مقدماتی گفتوگوهای صلح افغانستان با طالبان، در مسکو پایان یافت.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی