ترویج آشکار خشونت علیه زنان در برخی رسانه‌های محلی هرات

ساعت حدود ده پیش از چاشت است، برای تهیه‌ی گزارش به ­بیرون از دفتر می‌روم. سوژه‌ی من زنی است که قرار است توانایی­‌های او را روایت کنم. با راننده‌ی یک زرنج صحبت می‌کنم تا مرا به مکان مورد نظر برساند. راننده، شنونده‌ی یکی از رادیوهای محلی‌ست. این ­رسانه، سخن‌رانی یک عالم دین را پخش می­‌کند. «امروز 1300 موسسه کار می‌کنند تا ناموس ما را به بی‌عزتی بکشانند، زنانی هستند که معاش می‌گیرند تا بدون روسری و با لباس‌های فجیع بیرون بروند و مردم را نسبت به حجاب بی‌تفاوت سازند.» روایت یک رسانه محلی از زنان درهرات. مخالف روایت من. اولین پرسش که ذهن مرا درگیر کرد، چگونه برخی رسانه­‌ها بسیار راحت و ساده با بی پروایی به خشونتی آشکار و تاثیرگذار دامن می‌زنند؟ کنجکاو شدم، زیرا سوژه مهمتر از این برای یک گزارش­گر نیست.

رسانه یا روسپی­‌خانه

در یک رادیوی محلی، برنامه‌یی با نام “صدای حق و حقیقت” نشر می‌شود. نوعیت برنامه زنده و یک برنامه‌ی اجتماعی‌ست. شنونده‌ها تماس می‌گیرند و با گرداننده‌ی هم صحبت می‌شوند که در اولین گفت‌­وشنود برخی رسانه‌ها را روسپی‌خانه می‌نامد. شنونده‌یی تماس می‌گیرد و با تایید حرف‌های گرداننده، می‌گوید:«برخی از این نهادها 180 دختر را از سن بالای پنج سال جمع کرده، به سویدن برده اند، موسیقی آموختند و از دشمنان اسلام جایزه گرفتند.» گرداننده حرف‌های مخاطب را بریده و این بار مراکز فراگیری موسیقی را «روسپی ‌خانه» می‌نامد و از تماس‌گیرنده می‌پرسد: «باید در مقابل این عده چه کرد؟» شنونده می‌گوید:«مردم در مقابل این رژیم برخیزند و حدود خدا را جاری کنند.» پیش از این نیز یک تحقیق دیگر در افغانستان نشان داده که رسانه‌ها در برخی از موارد تاثیرات منفی در جامعه مخصوصا بر زنان داشته و خشونت علیه آنها را ترویج داده است.

شنونده‌‌ی بعدی تماس می‌گیرد. او با  گریه می‌گوید: «به این دلیل گریه می‌کنم که دختر مسلمان بیرون می‌شه نشه است و همه می‌بینند اما کاری نمی‌کنند.»

درنیمه نخست سال روان، 1037 مورد خشونت علیه زنان درحوزه غرب کشور به ثبت رسیده که بیشتر از نیمی از این آمار متعلق به ولایت هرات است. یعنی 640 مورد.

روزدیگر دوباره به سراغ همین رسانه محلی رفتیم. موضوع برنامه حقوق زنان بود. در این برنامه دوباره انتقاد از زنان و کارکردهای نهادهای مدافع از حقوق زن داغ است. اولین حرف شنونده که دربرنامه وصل شد، انتقاد از نهادهای کمک رسان برای زنان بود. او گفت، تلاش این نهادها فقط ترویج فساد و بی‌­حجابی زنان است. شنونده بعدی به سراغ دانشگاه هرات رفت. او یک­جا بودن دختر و پسر را در یک صنف درسی نادرست و عامل فساد خواند. این شنونده از استادان دانشگاه شرعیات خواست در اعتراض به این وضعیت کاری کنند. او ادامه می­‌دهد؛ «زنی در کابل یک کافیشاپ باز می‌کند اما هیچ عالمی صدای خود را بلند نمی‌کند که زن را به کافیشاپ چه؟ باز کاشکی زنی باشد که حجاب داشته باشد.این‌ها دست‌های بیرونی است و ما باید از درون کار کنیم ».

آگاهان می‌­گویند رسانه­‌های محلی در ترویج خشونت علیه زنان دست بازتری دارند، زیرا رعایت اصول خبرنگاری در این ­نوع رسانه­‌ها کمتر رعایت می­‌شود. دریک تحقیق که از سوی موسسه “انکشاف حمایت از زنان و کودکان افغان” در سه شهر کابل، مزار و هرات انجام شده نشان می­‌دهد که رسانه‌هایی که با جریان‌های محافظه کار هستند، از طریق برنامه‌های مذهبی که مخاطبان بیشتر داشته، با تبلیغات منفی، تاثیرات منفی بیشتر نیز داشتند.

در یک رادیوی محلی دیگر، برنامه‌‌یی با نام “پاسخ به سوالات شرعی شما” به نشر می­‌رسد. جریان برنامه زنده است. مهمان هم یک عالم دین. اولین تماس از سوی یک زن به برنامه وصل شد. او از مهمان پرسید “آیا زنان می‌توانند پولیس شوند یا این که رانندگی کنند؟» پاسخ کارشناس دینی اما منفی بود. او گفت امروزه کارهایی بر زنان تحمیل می‌­شود که خلاف فطرت زن است. او گفت«جذب زنان در صفوف پولیس قطعا زمینه‌سازی برای اعمالی زشت است». به باور این آگاه دینی حضور زنان در صفوف پلیس در میدان جنگ هیچ توجیه دینی ندارد.این درحالیست که وزارت داخله قبلا اعلام کرده است که با گذشت هر روز نیازمندی به پلیس زن بیشتر می­‌شود.

یک‌شنبه شب است، در یکی از رسانه‌های تصویری محلی هرات برنامه‌یی به نام “منبر” نشر می‌شود و عالمی به نام نثاراحمد واعظ سخن‌رانی می‌کند. محور بحث ‌طلاق است و در جریان سخن‌رانی عالم، عده‌ی زیادی از حاضران اشک می‌ریزند. او در میانه‌­ای از صحبت‌هایش می‌گوید: «مکر زن از مکر شیطان هم بدتر است.»

پیش از این نیز مدیرمسوول یک رسانه‌­ی محلی که یک عالم دین است، علیه برخی رسانه‌­ها جهاد اعلام کرده بود. او در این گفته­‌های جنجالی اش از مخاطبانش خواسته بود اگر دراین جهاد کشته شوید، شهید و اگر بکشید غازی هستید. این گفته­‌ها واکنش گسترده­‌ای را در هرات به دنبال داشت.

روزانه صحبت درمورد زنان بخش زیادی از محتوای رسانه­‌های محلی را تشکیل می­‌دهد. اما تا کنون تحقیقی مشخصی که ثابت کنند بیشتر چه رسانه­‌های به خشونت علیه زنان می­‌پردازد انجام نشده است. هرچند اداره اطلاعات و فرهنگ هرات می­‌گوید؛ تعداد رسانه­‌ها مشخص نیست که چه تعداد از رسانه‌ها در برنامه‌هایی خود به گونه‌ی افراطی عمل می‌کنند اما این یکی از نگرانی‌های این اداره است.

آرمان ما، شریعت مقدس اسلام

مسوولان شماری از رسانه‌­های محلی ترویج خشونت علیه زنان را ازطریق رسانه­‌ها رد می­‌کنند. فضل‌الرحمان انصاری مدیر مسوول رادیو صدای انصار درهرات می­‌گوید، او مخالف صحبت علیه حقوق زنان و خشونت بر آن‌­ها است. او باور دارد، رادیوی انصار تلاش می‌­کند تا مردم را از حقوق زنان آگاه کند. آقای انصاری می­‌گوید «آرمان ما این است که شریعت مقدس اسلام در جامعه پیاده شود».اما با این هم مدیر مسوول رادیو انصار تایید می­‌کند که فعالیت نهادهای که در راستای تقویت زنان کار می‌­کنند، به سود زنان نیست. او این ­نهادها را پروژه­ای می‌­داند که حقوق و آزادی شرعی زنان را از آنان سلب می­کنند.

هم‌زمان عبدالطیف محمدی مدیر نشرات رادیو غزالی درهرات نیز نشر برنامه­‌های عامل خشونت علیه زنان را انکار می­‌کند. او نشر این‌گونه برنامه­‌ها را خلاف قانون رسانه­‌های همگانی افغانستان و باورهای دینی می­‌داند. به گفته آقای محمدی، رادیو غزالی به گونه‌ی منظم درحمایت از زنان برنامه دارد.

اما در کنار این دو رسانه که بیشتر برنامه­‌های مذهبی دارند، برخی از فعالان رسانه‌­ای این مشکل را در شماری از رسانه­‌های محلی تایید می­‌‌کنند.

عبدالواحد ایمان مدیر مسوول رادیوی باران، می‌گوید؛ در رسانه‌های دینی برخی افراد غیر مسلکی به اجرای برنامه‌ها و صدور فتوا می‌پردازند.به باور آقای ایمان، برداشتن این افراط و تفریط، رعایت حد تعادل و ادای مسوولیت اجتماعی از سوی رسانه‌ها، نیاز به برنامه‌های بلند مدت و اشخاص آگاه  دارد تا این وضعیت بهبود یابد. آقای ایمان معتقد است که مسوولان در رسانه‌ها باید آموزش ببینند تا بتوانند زنان را به گونه‌ی درست در رسانه، بازنمایی کنند.

رسانه‌­های جمعی از جمله رادیوها درافغانستان مخاطبان زیادی دارند. راننده‌ها، دکان‌داران، کارگران، مردم زراعت پیشه، زنان خانه‌دار جزو شنونده‌های همیشه‌گی رادیو هستند.

مجبوربه ترک دانشگاه شدم

خاطره که زمانی دانشجوی دانشگاه هرات بود مجبور شد دانشگاه را ترک کند. او دلیل این کار را فشار خانواده می­‌داند. خاطره می­­‌گوید، پدرش مخاطب برنامه‌ی مذهبی در رسانه­‌های محلی است. او می­‌گوید پدرش وقتی که از یکی از رسانه‌­های محلی در مورد بدخواندن مختلط بودن دختر و پسر در دانشگاه شنید، او را دیگر اجازه رفتن به دانشگاه نداد.

حسنیه بارکزی یک دختر دانش­جو است. او گاهی مخاطب رسانه­‌های محلی است. از نظر او شماری از رسانه­‌های محلی به صورت آشکار  علیه زنان به ترویج خشونت دست می­‌زنند.  حسینه می­‌گوید از یکی از تلویزیون­‌های محلی شنیده است که عالم دین بیرون شدن زنان را از خانه به قصد کار مردود دانسته است. از نظر حسینه این­‌گونه اظهارات، نقص آشکار حقوق زنان است. ثنا ( نام مستعار) که کارمند اداره دولتی است، تجربه مشابه حسنیه را دارد. ثنا می‌گوید؛ برنامه‌های زیادی را از سوی رسانه‌های صوتی و تصویری دیده است که زنان را سرکوب می‌کنند. اومی‌­گوید در شماری از رسانه­‌ها به مسایلی دامن زده می­‌شود که گویا فساد زمانی در جامعه زیاد می­‌شود که زنان به بیرون از خانه کار کنند. او می­‌گوید از شنیدن چنین گفته­‌هایی درباره‌ی زنان احساس ناامنی­ می­‌کند.

نصیراحمد یکی از دکان‌داران شهر هرات که همیشه مخاطب رسانه­‌های محلی است می­‌گوید، او موافق شنیدن این نوع برنامه‌­ها است. او می­‌گوید از یکی از رسانه‌­ها شنیده است که عالم دین کار زنان به بیرون از خانه را نادرست خوانده است. به باور آقای نصیراحمد و به گفته عالم دین، پولی که زن از کار بیرون به خانه می آورد حرام است.

بر اساس قانون در افغانستان خشونت علیه زنان جرم است. مادۀ پنجم قانون منع خشونت علیه زنان، خشونت بر بانوان را هرگونه رفتاری که موجب صدمه به شخصیت، جسم، مال یا روان زن گردد، تعریف می‌کند.

ناتوانی درنظارت

اداره‌ی حج و اوقاف هرات می­‌گوید، احیانا اگر برخی رسانه‌­ها به ترویج خشونت علیه زنان می­‌پردازد، خارج از چوکات برنامه‌ی تبلیغی این اداره است. سیداحمد حسینی آمر مطبوعات ریاست حج و اوقاف می­‌گوید، این اداره  فقط در برابر برنامه‌هایی مسوولیت دارد که رسانه در گزینش کارشناس دینی به این اداره مراجعه می­‌کند. آقای حسینی می­‌گوید بر اساس دستورالعمل که این اداره در بخش تبلیغ تدوین کرده، اجازه ترویج خشونت علیه زنان را نمی­‌دهد.

حق نظارت بر رسانه‌­ها وظیفه اداره‌ی اطلاعات و فرهنگ است. ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات می­‌گوید؛ تا کنون به دلیل ترویج افراطیت برخی از رسانه‌­های محلی هرات به کمیسیون تخطی رسانه­‌ای معرفی شده­‌اند.

آریا روفیان ریس اداره اطلاعات و فرهنگ هرات می­‌گوید، به دلیل افزایش رسانه‌­های محلی گاهی از این دست اشتباهات از سوی برخی از این رسانه­‌ها رخ می‌­دهد. به گفته آقای روفیان تاکنون چند مورد از برنامه­‌های رسانه­‌های محلی متوقف شده است. ریس اداره اطلاعات و فرهنگ هرات می­‌گوید آنان در برخورد به این مشکل جدی است. اما با این هم به گفته‌ی آقای رووفیان به دلیل زیادی رسانه­‌های محلی و نبود امکانات کافی در این اداره، آنان امکان نظارت دقیق و همه جانبه را ندارند.

در کنار حکومت نهادهای رسانه­‌ای نیز بر چگونگی پوشش رسانه‌­ها نظارت دارند. نهاد حمایت‌کننده‌ی رسانه‌­های آزاد افغانستان یا “نی” یکی از آن­ها است. دفتر ولایتی این­ نهاد می­‌گوید درهرات شماری از رسانه­‌های محلی به گونه غیر مسلکی به ترویج خشونت علیه زنان می­‌پردازند، اما به گونه هدف­‌مند و از روی آگاهی آنان تاکنون شاهد چنین مشکلی نبوده است. حامد مومن مسوول دفتر نی درهرات می­‌گوید، این ­نهاد تلاش کرده است تا از راه نشست با مسوولان شماری از رسانه‌­ها این مشکل را گوش‌زد کند.

خشونت آگاهانه

اما شماری از آگاهان درهرات خلاف گفته­‌های مسوولان دفتر نی درهرات نظر دارند. علی کاوه استاد جامعه شناسی دانشگاه هرات می‌گوید؛ تعدادی از رسانه‌ها به گونه‌ی آگاهانه و مستقیم در راستای به پرسش گرفتن پروسه‌ی توانمندسازی زنان و برابری جنسیتی، به مقابله برخواسته اند. آقای کاوه می‌افزاید؛ در این برنامه‌ها به گونه‌ی مستقیم و غیر مستقیم وضعیت فعلی زنان توجیه می‌شود و تلاش‌ها برای توانمندسازی زنان به پرسش گرفته می‌شود. وی افزود؛ چند رسانه به گونه‌ی هدف‌مند به فکر خنثی‌سازی فعالیت‌ها برای برابری جنسیتی اند که زیر سوال بردن این تلاش‌ها با توسل به قرائت‌های ویژه‌ی از دین، بدون شک روی مخاطب تاثیر دارد. «این‌ها بازتولید پدیده‌هایی چون، نابرابری جنسیتی است ».

درهمین حال مژگان انتظار فعال حقوق زن در هرات می‌گوید؛ در برخی از این برنامه‌ها در رابطه به مسایل زنان و روابط خصوصی زن و شوهر به گونه‌ی غیر علمی و غیرمنطقی به پرسش‌های مخاطبان پاسخ داده می‌شود. خانم انتظار تاکید می‌کند که رسانه‌ها به عنوان ارگان‌های مستقل باید از ترویج افراط‌گرایی بپرهیزند. این فعال حقوق زن اضافه می‌کند که پخش و نشر چنین برنامه‌هایی ممکن است آزادی‌ها و حقوق زنان را با خطر مواجه ‌سازد. «برخی از رسانه‌ها افراط‌گرا اند و به گونه‌ی هدف‌مند کار می‎کنند و این دسته، هیچ باوری به حقوق زنان ندارند ». وی معتقد است که حکومت باید نظارتی بر کارکرد این رسانه‌ها داشته باشند.

نجیب‌الرحمن حدید استاد دانشگاه هرات می‌گوید؛ مسوولیت اجتماعی رسانه‌ها در کنار اطلاع‌رسانی؛ آموزش، سرگرمی، اعتلای جامعه، برجسته‌سازی اندیشه‌های مختلف و تلاش برای رونمایی حقایق است. اما برخی رسانه‌ها به دلیل بی‌برنامه‌گی، به محتوای آن‌چه که نشر می‌کنند بی توجه اند. به باور آقای حدید رسانه‌ها در افغانستان، آن‌چنان که باید مسوولیت اجتماعی خود را ادا نکرده اند. آقای حدید افزود؛ عمل‌کرد رسانه‌ها متناسب به مسوولیت شان نیست و برخی رسانه‌ها اصلا آگاهی ندارند که مسوولیت اجتماعی شان چیست و جایگاه زنان نیز از همین وضعیت متاثر می‌شود.

این در حالیست که هم اکنون 20 رادیوی محلی و 19 تلویزیون محلی در هرات فعالیت دارد که از این میان، شماری وابسته به احزاب و شخصیت‌های سیاسی، برخی دیگر به‌واسطه‌ی افراد و نهادهای مذهبی تاسیس شده و تعدادی هم با هدف تجاری، راه‌اندازی شده اند.

گزارشگر: سیمین صدف

ویرایش‌گر: محمد علی جاوید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا