منسجم نبودن زنان؛ دلیل از دست دادن فرصتهای کاری
عدهای از فعالان حقوق زن، منسجم نبودن و ناهماهنگی بین زنان را علت عمدهی از دستدادن فرصتهای زنان در افغانستان عنوان میکنند.
این آگاهان امور زن به این باور هستند که اگر زنان بخواهند و بتوانند تا با یکدیگر منسجم باشند، میتوانند بر وضعیت فعلی زنان در افغانستان تغییر ایجاد کنند.
راضیه موسوی، فعال حقوق زن در ولایت بلخ، میگوید که تا بهحال برخی از زنان در افغانستان براساس چشم و همچشمی و حس خود برتربینی نخواستهاند تا برای اتحاد بین زنان تلاش کنند؛ او میافزاید گماشتن زنان در مقامهای بالا، سبب میشود که این انسجام نسبی آسیبپذیرتر شود.
به گفتهی خانم موسوی، کمی انسجام در بین زنان، سبب ایجاد این مشکل شدهاست که وقتی آنها خود را قبول ندارند، متحد نیستند و در کنار قرار نمیگیرند، جامعه و بهخصوص مردان نیز نسبت به آنها بیباور میشوند و فرصتهای کمتری را برای زنان اختصاص میدهند.
این فعال حقوق زن به این باور است که برای انسجام بیشتر شدن زنان، باید یک گروه یا سازمان تشکیل شود که به واقعیت برای زنان فعالیت کند و در راس آن یک زن توانا قرار گیرد.
سکینه حسینی، فعال حقوق زن در ولایت هرات، با اشاره به جنگ و درگیریها در کشور میگوید که به سبب آن، در حال حاضر زنان در جایگاه کلیدی و مقام مهم بر اساس زد و بندهای سیاسی قرار میگیرند و اگر زنان با توان خود بتوانند بهجایی برسند، برای آنها محدودیت سیاسی در نظر گرفته میشود که باعث شده به نوعی به انسجام در بین زنان خدشه وارد شود.
به نقل از خانم حسینی، به سبب اتحاد کمی که در بین زنان وجود دارد، آنها تا بهحال فرصتها و چوکیهای کلیدی را از دست دادهاند. همچنان باعث شدهاست که زنان دستآوردهای نسبیشان نیز نادیده گرفته شود و خشونتها در برابر زنان افزایش یابد.
خانم حسینی به این باور است که اگر زنان ارتباطات خود را تنظیم کنند، جلسات هماهنگی برگزار کنند و اطلاعات را در اختیار همدیگر قرار دهند، میتوانند به نوعی اتحاد و یکپارچگی را در بین هم ایجاد کنند.
مطالعات در خصوص زنان، نتایج و دلایل اینکه چرا زنان در بین هم انسجام ندارند را به فضای خانواده مرتبط میسازد.
نسیمه همدرد، کارشناس مسایل زنان، چنین توضیح میدهد که نظام تربیتی در خانوادهها، دخترها را طوری رشد میدهد که مرد را جنس برتر بدانند، پیروی مرد را بیشتر بپذیرند و از مردان بیشتر حمایت کنند. از طرفی هم جو مردسالارانه در جامعه باعث میشود که زنان کارکرد همجنس خود را کمارزشتر بدانند و حتی در موارد مشاورهای هم از مردان کمک بخواهند.
این در حالی است که انسجام در بین زنان، میتواند جایگاه اجتماعی آنها را به سمت بهتری سوق دهد.
عصمتالله جعفری، جامعهشناس، به این باور است که برای اتحاد بیشتر زنان، باید بافت اجتماعی متفاوتی که بین شان است درک شود و این تفاوتها در نظر گرفته شود.
به گفتهی آقای جفعری، اگر زنان در بین هم متحد شوند، میتوانند جلو نیروهای اجتماعی مقاومت کنند و برخی از ساختارهای اجتماعی ر ابه چالش بکشند. از طرفی هم این یکجا بودن زنان سبب میشود که جامعه کتلهی عظیمی از زنان فعال را در کنار هم ببیند و سبب شود که آنها را بیشتر بپذیرند و فرصتسازی کنند.
گزارشگر: بهناز رسولی