ناآگاهی از شب زفاف؛ عامل ناراحتیهای روانی دختران
سکوت مادران در قبال دختران، در مورد آگاهیدهی رابطهی جنسی، سبب ایجاد ترس و وحشت در بین دخترانی شده است که برای اولین بار رابطهی جنسی را همراه شوهرشان تجربه میکنند.
این دختران میگویند به دلیل عدم آگاهی در مورد رابطه جنسی در نخستین رابطهی شان با مشکل مواجه شدند.
انیسه اولین بار به سن سیزده سالگی، با نامزدش وارد رابطهی جنسی شد، او میگوید:”در شب نکاح مادرم فقط برایم گفت متوجهی خود باش! بسیار ترسیده بودم، احساس مرگ میکردم”. انیسه توصیه میکند که برای بهتر بودن زندگی مشترک، بهتر است که مادران در مورد روابط زناشویی به دختران خود بگویند.
شیرین در سن شانزده سالگی، بدون هیچ اطلاعی شب زفاف را تجربه کرد؛ او میگوید که مادرش هیچ وقت در مورد رابطه جنسی برایش نمیگوید و به میزان کمی اطلاعات، از دوستاناش کسب کرده بود، اما نمیتوانست به آن حرفها باور کند، او اشاره میکند که شب زفاف بسیار ترسیده بود، اضطراب شدید، تعریق بیش از حد و لرزیدن از حالات روحی است که به او دست دادهبود.
او میافزاید که نمیتوانست برقراری رابطه را بپذیرد و این موضوع سبب شده بود که زندگی مشترک او، تحت تاثیر قرار گیرد؛ از همین سبب است که شیرین تصمیم دارد تا در وقت معین به دخترش در مورد زندگی مشترک و مسایل رابطهی جنسی بگوید.
نجلا دختر جوان مجردی است که از سکوت مادرش در مورد رابطهی زناشویی شکایت دارد، او میگوید مادرش حتی در مورد مسایل قاعدگی، برایش چیزی نگفته بود و حالا او از طریق دوستان و یا مطالعه به دنبال فهمیدن در مورد مسایل رابطهی جنسی است.
او به این باور است که رابطهی زناشویی در خانوادهها یک تابو محسوب میشود، اما این مورد بخشی از زندگی هر دختر است و دختران نیاز دارند در این مورد از زبان مادرشان که فرد مورد اعتمادشان است، بدانند تا ترس و هراس از آنها دور شود و دختران به یک امنیت روحی و آرامش برسند.
به گفتهی برخی از روانشناسان، کمبود دانش دختران در مورد زندگی مشترک میتواند تاثیر منفی بر زندگی این دختران داشته باشد.
حسین جعفری، روانشناس، در این مورد میگوید برقراری یک رابطهی جنسی سالم بخشی از مهارتهای زندگی مشترک به طور شاد و سالم است، اما اگر دختر و پسر در این مورد آگاهی لازم را نداشته باشند ممکن است که رابطهی بین آنها تحت تاثیر قرار گیرد و عوارض بعدی را برایشان ایجاد کند.
آقای جعفری میافزاید که سکوت در مورد رابطهی جنسی و یا هم توصیف نادرست این پدیده در بین جامعه، از طرفی سبب میشود که دختر با برقراری رابطه همراه شوهرش، در مورد خود ، تعریف نادرستی پیدا کند و از طرفی هم زیر فشار قرار میگیرد و نوعی نارضایتی را در زندگی مشترک برای دختران و پسران ایجاد میکند. همچنان او به این باور است که برای جلوگیری از ناراحتیهای روانی بهتر است که خانوادهها این مسایل را تابو ندانند و برای فرزندان خود اطلاعات و آموزشهای کافی را ارایه کنند.
با این حال برخی از پزشکان زنان، از وجود مراجعهکنندگانی که به سبب ناآگاهی در مورد رابطهی جنسی آسیب دیدهاند، سخن میزنند.
ملکه پیغام، پزشک زنان، در این مورد میگوید که مراجعه کنندگانی دارد که به سبب ناآگاهی در مورد مسایل رابطهی جنسی با مشکل مواجه شدهاند، او میافزاید در شرایط هرات چون دختران قبل از سن قانونی ازدواج میکنند، آگاهی کمی دارند و خانوادهها در این مورد برایشان معلومات نمیدهند، سبب میشود تا نوعی هراس در دختران ایجاد شود و در مواقعی حتی بعد از عروسی نتوانند رابطهی صحیح و کاملی با شوهر خود برقرار کنند.
این درحالی است که برخی از مادران، با توجه به وقت معین، اطلاع دادن به دختران در مورد مسایل جنسی را پیشنهاد میکنند.
آمنه مادری است که به سبب جلوگیری از تحریک دختر مجردش ترجیح میدهد که حالا در این مورد به دخترش چیزی نگوید، او میگوید که وقتی دخترش نامزددار شود، برایش خواهد گفت و به مادران دیگر هم پیشنهاد میکند که این مورد را شرم ندانند و در این قسمت دختر خود را در وقت درست، همراهی کنند.
از سویی هم دخترانی هستند که قبل از ازدواج، از طریق مادرشان اطلاعات لازم در مورد رابطهی جنسی را کسب کردهاند و این اطلاعات را برای زندگی مشترک خود مفید میدانند.
نوریه در مورد مسایل زناشویی، زمانی که صنف دوازهم بود، از مادرش شنیدهاست. او میگوید مادرش برای او و خواهرهایش در این مورد میگوید و همین معلومات، سبب شدهاست که بتواند رابطهی بهتری همراه شوهرش برقرار کند و به باور او مادران بهتر است که در این مورد با دختران خود صحبت کنند، در غیر آن ممکن است که زنان در روابط زناشویی با مشکل روبرو شوند.
گزارشگر: بهناز رسولی