حضور زنان در قدرت؛ دلیل تغییر در وضعیت زنان افغانستانی
حضور زنان فعال در کرسیهای کلیدی انتخابات پیشرو میتواند نویدی برای بهبود وضعیت زنان در افغانستان باشد. دیدگاهی که برخی از زنان و مردان در کشور به آن باور مند هستند.
سکینه حسینی عضو شورای ولایتی هرات توقع دارد تا در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو، زنان قوی درکرسیهای مهم ریاست جمهوری قرار گیرند.
خانم حسینی میگوید که نه به طور نمایشی بل به طور اساسی و تاثیرگزار زنان باید در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو جایگاه داشته باشند.
به گفتۀ خانم حسینی اگر برای انتخابات پیشرو زنان قوی حضور نداشته باشند بهتر است که زنان رای خود را به نفع مردی استفاده کنند که بتواند در قبال حقوق مدنی، سیاسی و اقتصادی زنان پاسخگو باشد.
خانم حسینی به این باور است زنانی که به ارادۀ مردان برای جذب رای زنان برای یکی از کرسیهای انتخابات ریاست جمهوری پیشرو کاندیدا میشوند، آنها نمیتوانند برای تغییر وضعیت زنان در افغانستان تاثیرگزار باشند اما اگر در غیر این حالت باشد حضور زنان در چنین جایگاهی میتواند در کاهش فساد اداری و نتیجهبخشی به گفتوگوهای صلح مفید باشد.
از طرفی به باور آگاهان امور رهبری، حضور زنان در کرسیهای ریاست جمهوری پیشرو میتواند شرایط را تغییر دهد و مفید واقع شود.
وحید احدی مدرس و مولف رهبری حضور زنان در رهبری یک کشور را به اندازه حضور مردان در رهبری مهم میداند. او میگوید پژوهشها نشان داده است که زنان نظر به ویژگیهایی که دارند، در موقف رهبر در چند معیار مانند بخش تصمیم گیری، برقراری ارتباط با اعضای تیم، وجود روحیه تیمی بیشتر در بین زنان و انعطافپذیری بیشتر نسبت به مردان در هنگام شرایط سخت، از مردان پیشی گرفته اند، او میافزاید نظر به همین معیارها حضور زنان در کرسیهای کلیدی انتخابات ریاست جمهوری پیشرو میتواند مفید باشد.
حضور زنان در راس قدرت کشور میتواند وضعیت زنان را در افغانستان بهبود بخشد. دیدگاهی که آگاهان امور جندر به آن باورمند هستند.
دیانا رووف آگاه امور جندر میگوید وضعیت زنان در افغانستان نظر به چند سال قبل تغییر کرده است و اگر زنان در جایگاه کلیدی انتخابات ریاست جمهوری پیشرو قرار گیرند با استفاده از تجربیات و دیدگاههای خود میتوانند وضعیت زنان در افغانستان را تغییر دهند.
خانم رووف میافزاید برای این که یک جامعه در حالت معیاری رشد کند باید زنان و مردان آن جامعه در قدرت کشور سهیم باشند.
از طرفی هم به باور برخی از آگاهان امور زنان، تا زمانی که زنان در کرسیهای کلیدی استقلال نداشته باشند، نمیتوانند برای تغییر وضعیت زنان مفید باشند.
بهار سهیلی، آگاه امور زنان، میگوید: “ما در افغانستان در این اواخر زنان سیاستمداری که دغدغۀشان وضعیت زنان باشد، نداشتهایم “.
به گفتۀ خانم سهیلی، زنان همیشه با هم در رقابت بودهاند و برای زنانی که مقامهای بلندرتبه داشته اند، دغدغههای سنتی وجود داشته است، بناء از همین جهت است که این زنان نمیتوانند به وضعیت زنان در افغانستان تغییر ایجاد کنند و بهجای این زنان اگر مردان برابراندیش به قدرت برسند، بهتر است.
او در ادامه میافزاید برای پیشرفت و توسعۀ زنان قوانین موجود یک مانع به حساب میاید، زیرا در قوانین افغانستان حقوق مساوی برای زنان به عنوان یک بشر در نظر گرفته نشده است.
گزارشگر: بهناز رسولی