راضیه موسوی زنی که برای زنان سرزمیناش تلاش میکند
در شمال کشور آمار خشونتها علیه زنان رو به افزایش بوده است و تقاضای بیشتری را برای تلاش فعالان حقوق زن میطلبد؛ در این مطلب گفت و شنودی همراه راضیه موسوی یکی از فعالان حقوق زن در ولایت بلخ ترتیب شده است که در ادامه میخوانید.
معرفی
راضیه موسوی، دانشآموختۀ رشتۀ حقوق از دانشگاه بلخ هستم، بیشتر از هفت سال است که در رسانهها کار کردهام و در کنار آن در نهادهای مختلف مدنی عضو هستم، همچنان فعال حقوق زن هستم و برای زندگی بهتر زنان فعالیت میکنیم.
پرسش: در مورد فعالیتهایتان برای زنان بیشتر توضیح دهید؟
پاسخ: ما همکار مستقیم با ادارۀ امور زنان و نهادهایی که برای حقوق زنان کار میکنند، هستیم؛ تمرکز ما روی مشکلات زنان است که این مشکلات را بررسی و برای زنان کار پیدا میکنیم، برای بهتر ساختن وضعیت زنان از رسانهها استفاده میکنیم؛ در شبکۀ دسترسی به عدالت ما به صورت ناظر بر روی عملکرد قوۀ قضاییه بلخ هستیم و بیشتر پروندههایی که عدالت برای زنان را تامین نمیکند، ما دادخواهی میکنیم و بخشهای قضاییه همکاری مستقیم با نهادهای مربوطه داریم.
پرسش: وضعیت زنان در ولایت بلخ چطور است؟
پاسخ: متاسفانه از سالپار تا امسال خشونتها در برابر زنان در ولایت افزایش داشته است و دلیل آن این است که ما بیشتر برای آگاهی زنان در مورد حقوقشان فعالیت داشتیم و کمتر مردها را از این حقوق آگاه ساختیم، به صورت است که زنان خواستار حقوق انسانی خود هستند و این عاملی است که باعث افزایش خشونتها است. در این اواخر ما در چندین نشست بحث داشتیم که تلاش شود تا از طریق رسانهها و منبرهای مسجدها به مردان جامعه در مورد حقوق زنان آگاهی داده شود.
پرسش: حمایت دولت از فعالان حقوق زن در ولایت بلخ چگونه است؟
پاسخ: خوشبختانه از نظر من نهادهای مربوط مانند ادارۀ امور زنان، ادارۀ محلی بلخ، ریاست دادستانی، ریاست دادگاه و تمام مقامات دولتی جلسات ماهوار را تدوین میکنند و روی موضوعات مربوط زنان کار میکنند و همکاری دارند.
پرسش: آیا مردم از فعالیتهای فعالان حقوق زن استقبال میکنند؟
پاسخ: در سطح مرکز ولایت بلخ استقبال مردم از فعالیتهای دادخواهی برای زنان خوب است اما مشکل اصلی ما در مناطق دور دست و قریهجات این ولایت است، به دلیل راه دور، امنیت، فرهنگ مرد سالاری و فرهنگهای ناپسند ما کمتر میتوانیم برای حقوق زنان دادخواهی کنیم چرا که مردان این مناطق حقوق زنان را خارج از اسلام میدانند و حتی خطر مرگ را برای فعالان حقوق زن به همراه دارد.
پرسش: در مورد مشکلات فعالان حقوق زن در ولایت بلخ بگویید؟
پاسخ: متاسفانه مشکل اصلی فعالان حقوق زن در این ولایت کمبود بودیجه برای تطبیق برنامههای مربوط به حقوق زنان و دادخواهی برای زنان، کمبود حمایت مالی دفترهای خارجی و نهادهای بین المللی همراه زنان بلخ است.
پرسش: شما به عنوان فعال حقوق زن چه کارهای را برای دادخواهی زنان انجام داده اید؟
پاسخ: ما در شبکه هایی که هستیم برای دادخواهی زنان کار کردیم، تلاش برای صلح اجتماعی هم از فعالیتها ما بوده است. در بخش خشونتهای خانوادگی تلاش کردیم تا با مشورهدهی صحیح کمک کنیم، در نشستهای مختلف صدای زنان بوده ایم، رسیدگی به پروندههای زنان در دادگاهها از طریق نظارت، همکاری با زنانی که مشکل در بخش دسترسی صحی دارند، تلاش برای ایجاد کلاسهای سواد آموزی و استفاده از رسانهها برای دادخواهی حقوق زنان، بخشی از فعالیتهای من برای حقوق زنان سرزمینام بوده است.
ترتیب: بهناز رسولی