آگاهی سیاسی؛ نیاز امروز زنان افغانستانی
در هفده سال پسین، جامعه جهانی و دولت افغانستان، همواره برای رشد، توانمند ساختن وخودکفایی اقتصادی زنان برنامههای طولانی مدت و کوتاه مدت داشتهاند. اما شماری از زنان، به این باوراند که برعلاوۀ خودکفایی اقتصادی به آموزشیهای اساسیتری چون بلند بردن آگاهیهای سیاسی نیز ضرورت دارند.
برخی از زنان، آموزش مسایل سیاسی را برای شان ضروری میخوانند و به این باورند که برگزاری دورههای آموزشی در ارتباط به بلند بردن شعور سیاسی زنان، سبب افزایش حضور زنان در سیاست و رفع چالشهای سیاسی آنان خواهد شد.
سجیه بهگام، مشاور ارشد ریاست اجراییه در امور زنان و جوانان، در رابطه میگوید: برنامههای متعددی در قسمت توانمند ساختن اقتصادی زنان برگزار شده است اما در قسمت بلند بردن آگاهی سیاسی زنان کمبودیهای وجود دارد.
مشاور ارشد ریاست اجراییه در امور زنان و جوانان، در ادامه میگوید:”نیاز است تا برنامههای کلانی برای زنان در قسمت بالا بردن آگاهیهای سیاسی برگزار شود؛ تا سبب حضور گسترده زنان در سطوح سیاسی و تصمیمگیریهای سیاسی باشیم و همچنان مشکلات زنان از بعد سیاسی حل شود”.
از سویی برخی از زنان، به این باوراند؛ توجه به خودکفایی اقتصادی زنان و راهاندازی برنامههای آموزشی چون، خیاطی ،آرایشگری و صنایع دستی برای زنان تداوم بخشیدن کلیشههای جنسیتی است.
شرافت نبیزاده، فعال مدنی ، میگوید: در چند سال اخیر بیشترین توجه به اقتصاد زنان شده است با آنکه این برنامهها نتوانسته به صورت ریشهای مشکلات زنان را حل کند؛ سبب عقب ماندن زنان از مسایل اساستری چون سیاست شده است.
این فعال مدنی در ادامه میافزاید: “آگاهیدهی سیاسی یکی از نیازهای اساسی برای زنان است و ادامه چنین برنامههای چون آموزش خیاطی در حقیقت تداوم کلیشههای جنسیتی است”.
این در حالیست که مسوولان در ادارۀ امور زنان ولایت هرات، میگویند: آنان برنامههایی را برای بلند بردن سطح آگاهی سیاسی زنان روی دست دارند.
انیسه سروری رییس ادارۀ امور زنان ولایت هرات میگوید: “با آنکه نیازهای اولیه زنان خودکفایی اقتصادی است اما ما در گذشته برای بلند بردن سطح آگاهی سیاسی زنان برنامههای داشتیم و به دلیل اینکه تنها عامل خشونت در برابر زنان عامل اقتصادی است ما سعی میکنیم بیشتر توجه ما در زمینه برنامههای خودکفایی اقتصادی زنان باشد”.
با این حال، از دیدگاه جامعه شناختی، توجه به مسایل اقتصادی زنان و برگزاری برنامههای در این خصوص، تلاشی برای تغییر وضعیت موجود زنان نیست بل؛ باز تولید موضوع جنسیت در جامعه است.
علی کاوه، جامعهشناس در رابطه میگوید: راهاندازی برنامههای آموزشی از قبیل خیاطی از یک نگاه در راستای تقویت اقتصادی زنان متناسب به وضعیت جامعه و پاسخگو است اما از نگاه دیگر بازتولید موضوع جنسیت و تقسیم کار جنسیتی و با زتولید کلیشههای جنسیتی است که به نحوی برای زنان تلقین میشود که کار زنان همان خیاطی است و کار مردان سیاست و کار بیرون است.
آقای کاوه در ادامه میافزاید: برای تغییر وضعیت موجود نیاز است تا زنان از سیاست دور نگهداشته نشوند و برنامههای آگاهیدهی در خصوص موضوعات سیاسی، برگزار شود.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی