فقر و بیکاری؛ چالش عمده زنان در ولایت سمنگان
ولایت سمنگان، از جمله ولایات شمالی افغانستان است؛ زنان در این ولایت همانند سایر ولایات افغانستان زندگی شان به دور از دغدغههای روزگار نیست. امروزه فقر و بیکاری از جمله چالشهای عمدۀ زنان در این ولایت عنوان میشود.
برای بحث بیشتر در مورد وضعیت زنان این ولایت با ضیاگل نصری، فعال حقوق زن در ولایت سمنگان گفتوگویی را ترتیب دادهام که در ادامه میخوانید.
معرفی
پاسخ: ضیاگل نصری هستم، دانشآموختهی صنف چهاردهم از علوم اجتماعی و در حال حاضر دانشجوی سال دوم دانشکدهی حقوق و علوم سیاسی در دانشگاه مولانا جلال الدین محمد بلخی در ولایت سمنگان هستم.
پرسش: از چه زمانی مصروف فعالیت در حوزهی بانوان هستید و چرا خواستید برای زنان کار کنید؟
پاسخ: تجربهی کاری در عرصههای مختلف دارم. مدتی در زمان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به دفتر یوناما استخدام شدم، بعد از سپری شدن انتخابات بحیث کارمند اجتماعی در دفتر(افغان آید) به مدت سه سال ایفای وظیفه نمودم که از این طریق خواستم تا زندگی و مصارف تعلیمی و تحصیلی فرزندان خود را تأمین کنم و همچنان نظر به احساس و علاقهای که در قبال دادخواهی برای بانوان داشتم؛ مؤفق به ایجاد مؤسسه تلاش در جهت دادخواهی برای بانوان در سال 1390 هـ.ش. با همکاری دو بانو و هفت آقا شدم. با تلاشهای فراوانی توانستیم در مدت یک سال (111) قضیه در بخشهای مختلف از جمله خشونت علیه زنان را ثبت کنیم و با دادن مشورههای حقوقی منجر به حل قضایا و یا معرفی افراد به مراجع جنایی، سارنوالی و محکمه شود.
پرسش: فعالیتهای تان بیشتر در چه حوزهی است؟
پاسخ: زمانی که در بخش قضایا آغاز به انجام وظیفه نمودم، متوجه شدم که بیشترین قضایا در عرصهی فقر ثبت شده است، روی این منظور تلاش کردم تا با بدست آوردن پروژههای متعدد به بالا بردن سطح آگاهی بانوان و جلوگیری از ازدواجهای زیر سن بپردازم.
همچنان در راستای خودکفائی بانوان نیز فعالیتهایی انجام دادهام. در ولسوالی فیروز نخچر سمنگان پروژهی پروسس میوه و ساختن انواع مربا را اجراء کردم و به مدت شش ماه برای بانوان آموزش دادیم تا اینکه بعد از ختم این دوره بانوان توانایی ساختن انواع و اقسام مربا به شکل مسلکی را بدست آوردند.
در مرکز کشور دست به دادخواهیهایی به منظور پررنگ ساختن سهم بانوان در ادارات دولتی در ولایت سمنگان زدیم که نتیجهی داشتن یک مستوفی زن در حال حاضر در این ولایت است و حداقل دو بانو در یک ادارهی دولتی در سراسر این ولایت انجام وظیفه میکنند.
از فعالیتهای دیگر ما، ایجاد کمیتهی همآهنگی با عضویت دادن بانوان نخبه و پرتلاش ولایت سمنگان بود. این کمیته هر ماه یکبار با والی این ولایت جلسهای را ترتیب میدهد و پیرامون مشکلات بانوان سخن میزند.
پرسش: در بخشهای مختلف و زیادی برای بانوان فعالیت داشتهاید؛ میخواهم در مورد چگونگی ایجاد مؤسسه حمایت از بانوان و چگونگی فعالیتهای این مؤسسه برای بانوان در ولایت سمنگان صحبت کنید؟
پاسخ: مؤسسهی ما با یک دیدگاه بلند مدت تلاش دارد تا در راستای بلند بردن ظرفیت و آگاهی بانوان، دسترسی به عدالت اجتماعی و سهم داشتن بانوان در ادارات دولتی به دادخواهیهای خود ادامه بدهد.
پرسش: چقدر فعالیتهای تان برای بانوان در ولایت سمنگان مؤثر واقع شده است؟
پاسخ: در مورد این که چقدر فعالیتهای مؤثر واقع شده اند؛ باید از مردم شنید. با افتخار میتوانم بگویم که امروز با انجام این فعالیتها در ولایت سمنگان من نیز بعنوان یک بانو و عضو این جامعه اعتماد و شناخت زیادی را بدست آوردم، طوریکه در اکثر محافل و مراسم بعنوان سخنران سهم دارم و برای بدست آوردن حقوق زنان دادخواهی میکنم.
پرسش: از دید شما به عنوان یک بانوی فعال، در بهبود وضعیت زنان ولایت سمنگان تغییراتی آمده است؟
پاسخ: وضعیت بانوان در ولایت سمنگان نسبت به گذشته بهتر است اما هنوز هم مشکلاتی سر راه شان است. بطور نمونه باید بگویم که هنوز هم بانوان مؤفق به بدست آوردن حق میراث خود نیستند. ولی جای خوشحالی اینجاست که بانوان در این ولایت میتوانند در صحنههای بزرگ حضور پیدا کنند و از حق خود دفاع کنند و همچنان بالا رفتن سطح آگاهی بانوان باعث شده است که ما دیگر شاهد خودکشی و خودسوزی بانوان در این ولایت نباشیم.
پرسش: حق دسترسی به عدالت، چقدر برای بانوان در ولایت شما آشناست؟
پاسخ: در قسمت دسترسی بانوان به عدالت باید بگویم که بانوان سمنگان امروز با تمام قدرت در مقابل بدست آوردن حق خود تلاش میکنند و با اطمینان کامل میتوانم بگویم که تلاشهای شان در این عرصه نتیجهبخش بوده است.
پرسش: از دیدگاه شما وضعیت آموزش و کسب و کار برای بانوان در ولایت سمنگان چگونه است؟
پاسخ: در قسمت آموزش؛ امروز در ولایت سمنگان بانوان زیادی در دورترین نقاط این ولایت نیز علاقهمندی زیادی به فراگیری تحصیل و تعلیم دارند و خانوادههای شان نیز آنها را حمایت میکنند. ولی در راستای کسب و کار باید بگویم که بدبختانه آمار بیکاری بانوان در ولایت سمنگان همچنان بالا است.
پرسش: عمدهترین چالشهای فرارروی بانوان در این ولایت چه است؟
پاسخ: عمدهترین چالشهای فراروی بانوان فقر و بیکاری است.
پرسش: از دید شما کارکرد دولت در راستای بهبود وضعیت بانوان در ولایت سمنگان چگونه بوده است؟
پاسخ: کار کرد دولت در راستای بهبود وضعیت بانوان در ولایت سمنگان نسبتا خوب است اما کافی نیست چون هزاران دختر همه ساله با دنیایی از مشکلات از دانشگاههای مختلف سند فراغت بدست میآورند ولی بدلیل وجود بیکاری نمیتوانند از دانش خود استفاده کنند.
ترتیب: ضیاگل عظیمی