زنانی که کنج خانه را به دنیای آموزش ترجیح می‌دهند

ناباوری نسبت به آینده در جامعۀ مردسالار و نگرانی از برچسب‌های ناپسند اجتماعی از عواملی عنوان می‌شود که سبب شده است امروزه برخی از دختران در هرات کنج خانه را به حضور در دنیای آموزش دانشگاهی ترجیح دهند.

به باور این دختران فراگیری آموزش در چنین جامعه‌ای، آینده را برای‌شان تضمین نمی‌کند.

ماریا احمدی از جمله دخترانی است که تا صنف دوازدهم مکتب درس خوانده است و دیگر قصد ندارد تا تحصیلات‌اش را ادامه دهد، او علت عمدۀ این تصمیم‌اش را بی‌باوری نسبت به آِیندۀ شغلی و تحصیلی‌اش عنوان می‌کند و می‌گوید که اگر درس بخواند یا نخواند در این جامعه نتیجه‌اش یکسان است.

ماریا در ادامۀ صحبت‌هایش اشاره می‌کند که وقتی نتوانست از طریق آزمون کانکور وارد دانشگاه‌های دولتی شود، دیگر به‌سبب این که در جامعه باور نسبت به توانایی زنان کم است، میل نداشت تا هزینۀ مالی مصرف کند و در دانشگاه‌های خصوصی به تحصیلات‌اش ادامه دهد.

ندا بیانی یکی دیگر از این دختران است، او می‌گوید بعد از چند سال که در مکتب درس خواند نسبت به جامعه دید دیگری پیدا کرد و نخواست تا تحصیلات‌اش را ادامه دهد و فقط با اصرار خانواده‌اش دوران مکتب را به ختم رساند.

او می‌گوید با آن که خانواده‌اش هنوز هم اصرار به ادامۀ تحصیل او دارند اما خودش نمی‌خواهد در دانشگاه و یا محیط دیگری که مردان هستند حضور داشته باشد، ندا در ادامه می‌افزاید به این باور است که اگر درس بخواند مجبور می‌شود که در محیط‌های عمومی اشتراک داشته باشد و او این مورد را یک تهدید به خود می‌داند زیرا زنان در این جامعه همواره مورد برچسب‌های ناپسند از سوی جامعه قرار می‌گیرند.

آگاهان امور جامعه، موضوعات و چالش‌های اجتماعی را یکی از عوامل کم‌میلی دختران را نسبت به تحصیل‌شان می‌دانند.

آناهیتا فروتن، جامعه شناس، می‌گوید که آزارهای اجتماعی که در بیرون از خانه زنان را تهدید می‌کند، یکی از دلایلی است که زنان نسبت به تحصیل‌شان کم‌میل می‌شوند.

خانم فروتن در ادامه می‌گوید که ازدواج‌های ناهنگام یکی دیگر از این عوامل است زیرا زنان وقتی زودتر از سن معمول ازدواج می‌کنند، با نارضایتی خانواده‌ها روبرو می‌شوند و این سبب می‌شود تا آن‌ها خودشان هم نسبت به این مورد کم‌علاقه شوند، همچنان می‌افزاید ناوری زنان نسبت به جامعه و کم‌بود فضای شغلی برای زنان یکی دیگر از این موارد است.

از نظر آناهیتا فروتن استفادۀ بیش از حد از فضای مجازی توسط دختران در دوران مکتب که وقت زیادی را به خود می‌گیرد، یکی دیگر از عوامل کم‌میلی دختران به آموزش، مطرح می‌شود.

از سویی هم به‌باور برخی از آگاهان امور زنان دیدگاه‌های نادرست زنان به تحصیل از عوامل کم‌میلی دختران نسبت به تحصیل‌شان عنوان می‌شود.

سکینه حسینی، فعال حقوق زن، در این مورد می‌گوید که زنان در مواردی نسبت به تحصیل دیدگاه اقتصادی دارند و از آنجایی که فقط به خود فکر می‌کنند و نسل آینده را در نظر نمی‌گیرند، بناء باعث می‌شود تا دیدگاه مثبت نسبت به آینده نداشته باشند.

خانم حسینی می‌افزاید در برخی موارد زنان از جایگاه و نقش واقعی خود در جامعه مطلع نیستند و همچنان فضای آموزشی و فضای حکومتی موجود از موارد دیگری است که زنان نسبت به آیندۀ خود ناامید می‌شوند و میل‌شان را نسبت به تحصیل و آموزش کاهش می‌دهد.

به باور سکینه حسینی تغییر دیدگاه زنان و افزایش حس مسئولیت‌پذیری زنان در مورد آسایش نسل آینده می‌تواند موضوع کم‌میلی زنان نسبت به آموزش را تا حدودی حل نماید.

گزارشگر: بهناز رسولی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا