چرا وکیلان زن در هرات نسبت به مردان کم‌ترین آرا را کسب کردند؟

کمیسیون مستقل انتخابات نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی هرات را نشر نمود؛ آمار انتشار شده نشان می‌دهد که میزان آرای کسب شده زنان نسبت به مردان بسیار متفاوت است، طوری که مردان در این انتخابات از 6263 رای تا 16796 رای کسب کرده اند اما بلندترین رای زنان در این انتخابات هرات 3686 رای است. این که چرا زنان در هرات نسبت به مردان کمترین آرا را کسب کردند در این گزارش به این چرایی پرداخته شده است.

باشندگان هرات با دلایلی که در نزد خود داشته، مایل نبوده اند تا رای خود را با انتخاب یک نامزد وکیل زن به صندوق‌ها بیندازند.

ظاهر اضطرابی در انتخابات پارلمانی رای خود را به نفع یک نامزد وکیل مرد استعمال نمود، او می‌گوید برای انتخاب خود معیارهایی را در نظر داشته است که یا آن معیارها را در وجود نامزد وکیلان زن ندیده و یا هم آشنایی با این نامزد وکیلان نداشته است.

ظاهر می‌افزاید که داشتن طرح و برنامۀ کاری و آگاهی سیاسی نامزد وکیل معیار او برای گزینش است و نامزد وکیل مورد نظر خود را بر این اساس انتخاب کرده است.

حمیرا دهقان‌پور از جمله زنانی است که رای به هم‌جنس خود نداده است؛ از دیدگاه او داشتن سطح علمی بالا و درک سیاسی، معیارمطلوب جهت انتخاب یک وکیل است و به دلیل اینکه زنان در انتخابات بیشتر به فکر ظاهر خود هستند، نخواسته است تا به یک زن رای بدهد.

حمیرا می‌افزاید اگر در بین زنان، نامزد وکیلی را می‌شناخت که دارای چنین ویژگی‌هایی باشد حتما به آن زن رای می‌داد.

از طرفی هم برخی از هری نشینان به تبعیض مثبت برای زنان توجه دارند و به این اساس رای خود را به نفع یک نامزد وکیل زن به صندوق انداخته اند.

عبدالله بارکزی کسی است که به یک زن رای داده است، او علت رای‌اش را از بین بردن محدودیت‌ها در برابر کار زنان و برقراری مساوات در جامعه عنوان می‌کند؛ به باور عبدالله زنان با صداقت، پشتکار و توانایی می‌توانند زنان را از این وضعیت نجات دهند.

از طرفی هم شماری از آگاهان امور زن دلایل مختلفی را برای کم بودن میزان آرای نامزد وکیلان زن برمی‌شمارند.

سکینه حسینی آگاه امور زنان برای این مورد دلایلی چون ختم شدن کار زنان به نام دیگران، ریسک‌پذیری پایین در بین برخی از زنان، در رای‌دهی بزرگان قوم تصمیم‌گیرنده هستند، اقتصاد ضعیف و یا وابستگی اقتصادی زنان و متحد نبودن زنان را  لیست می‌کند.

به باور خانم حسینی قانون‌پذیر بودن زنان هم نقطۀ قوت‌شان است و هم نقطۀ ضعف چون قوانین عادلانه تطبیق نمی‌شود.

از دیدگاه جامعه شناسان در هرات، پایین بودن آرای زنان دلایل اجتماعی و فردی دارد.

آناهیتا فروتن، جامعه شناس، به این باور است که در اجتماع سنتی و مرد محور با توجه به فرصت‌هایی که در اختیار مردان برای بروز توانایی‌های‌شان وجود دارد، عموما اعتماد اجتماعی نسبت به زنان و کارایی زنان در مقاطع مختلف کم‌رنگ است و نه تنها مردان که حتا زنان هم در یک چنین شرایطی باوری به کارکرد هم‌جنسان‌شان ندارند. فروتن در ادامه می‌افزاید که تجربه‌ها نشان داده است که زنان در پارلمان نقش خود را به طور دقیق اجرا نکرده و یا هم در قسمت دادخواهی‌ها فعال نبوده اند.

به باور این جامعه‌شناس یک دلیل دیگری که نامزدان زن کمتر رای هم‌جنسان‌شان را گرفتند، حسادت‌های زنانه است که این مورد از نبود خودآگاهی درونی زنان ناشی می‌شود.

این درحالی است که برای کرسی‌های پارلمان هرات، پنج کرسی به طور اختصاصی برای زنان در نظر گرفته شده است و اگر این چنین نمی‌بود هیچ نامزد وکیل زن از هرات به پارلمان افغانستان راه پیدا نمی‌کرد.

گزارشگر: بهناز رسولی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا