کامله اکبری از چالشهای زنان خوست میگوید
ولایت خوست، از جمله ولایات جنوب شرقی افغانستان است. زنان در این ولایت همانند سایر ولایات افغانستان، از نابرابریهای اجتماعی و نبود فرصتهای شغلی رنج میبرند؛ برای بحث بیشتر در مورد وضعیت زنان این ولایت، خبرگزاری بانوان افغانستان، با کامله اکبری دانشآموختهی رشتهی حقوق و فعال حقوق زن، گفتوگویی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
پرسش: از چه مدت به اینسو در ولایت خوست فعالیت تان را آغاز کردید و بیشتر در کدام زمینهها فعالیت دارید؟
پاسخ: از مدت شانزده سال به اینسو در بخشهای مختلفی در ولایت خوست فعالیت دارم و بیشتر فعالیتهایم اجتماعی است و لازم به ذکر است که در بخش حقوق زنان، فعالیتهای ویژهای داشتم و دارم. از جمله عمدهترین فعالیتهایم، کار در نشرات ریاست امور زنان و مدت پنج سال به عنوان گزارشگر ساحوی در رادیو بی بی سی است.
پرسش: اشاره کردید بیشتر فعالیتهای تان در حوزۀ زنان بوده است در این مورد بیشتر توضیح دهید؟
پاسخ: از جمله فعالیتهای که در حوزۀ زنان در ولایت خوست از مدت شانزده سال به اینسو دارم؛ عمدهترین آن، ایجاد موسسهی دادخواهی برای احیای حقوق زنان بوده است، در قسمت ظرفیتسازی زنان خوست برنامههای آگاهیدهی زیادی را برگزار کردم، درکنار این برنامههای آموزشی جهت ارتقای سطح تحصیلی و تعلیمی زنان خوست داشتم، در قسمت کسب استقلالیت مالی زنان زیادی را برای کار در ادارهها و موسسات معرفی کردم، به منظور کمک برای زنان بیبضاعت برنامههای را ایجاد کردم و همچنان برنامههای را برای حمایت و کمک برای زنان بیوه که سرپرست خانوادهاند ایجاد کردم.
پرسش: به عنوان بانوی که بیشتر از یک دهه در ولایت خوست فعالیت کردید؛ وضعیت تحصیلی زنان در ولایت خوست چگونه است؟
پاسخ: خوشبختانه در قسمت فراهم کردن زمینه تحصیلی برای زنان خوست تا حدودی از سوی حکومت کار صورت گرفته است. اما هنوز هم در مناطق دور دست و ولسوالیها دختران به دلیل نبود مکتب از رفتن به مکتب محروماند و از سویی هم سنتی بودن و پایین بودن سطح تحصیل خانوادهها سبب شده که دختران نتوانند در مناطقی که مکتب وجود دارد به مکتب بروند.
پرسش: اشاره کردید که در زمینه فراهم کردن زمینۀ تحصیلی کارهای از سوی حکومت صورت گرفته با این حساب، از دید شما کارکردهای حکومت برای زنان در ولایت خوست بسنده است؟
پاسخ: نخیر بسنده نیست چون زنان در ولایت خوست، هنوزهم با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکنند. بیشتر زنان در مورد حقوقی که حقۀ شان است آگاهی ندارند. از نظر من برای بهبود وضعیت زنان در ولایت خوست نیاز به برنامه و کار زیاد است که دولت باید آن را انجام دهد.
پرسش: به نظر شما برای بهبود وضعیت زنان در ولایت خوست چه برنامۀ باید صورت گیرد؟
پاسخ: از دید من نیاز است تا در ابتدا زمینۀ کاری برای زنان در ولایت خوست مهیا شود برای زنانیکه سواد ندارند فابریکههای ایجاد شود تا بتوانند کار کنند و استقلالیت مالی کسب کنند و در کنار این برای زنان تحصیل کرده در ادرات دولتی سهم داده شود. اینگونه میتوان به تغییر وضعیت زنان در ولایت خوست امیدوار بود.
ترتیب: ضیاگل عظیمی