سهمم از هر روز دنیا خفت و تحقیر بود
سهمم از هر روز دنیا خفت و تحقیر بود سنگسار هستی زن شهرتی بینام بود
گوشهای از اشعار الناز امینی، بانوی شاعری است که برای شرح حال زندگی زنان در افغانستان به قدرت قلم تکیه زده و با نوشتن، حال همجنسان خود را به گوش همگان میرساند؛ در این مطلب گفتوشنودی همراه الناز امینی دخت شاعر هری زمین ترتیب شده است که در ادامه مطالعه میکنید.
الناز امینی متولد سال 1375 هجری خورشیدی هستم؛ پس از ختم دورۀ مکتب وارد دانشگاه هرات شدم و در سال 1395 هجری خورشیدی با کسب بلندترین رتبه در دانشکدۀ اقتصاد، این دورۀ تحصیلی را به ختم رساندم و در حال حاضر دانشجوی دورۀ ماستری رشتۀ علوم سیاسی و روابط بین الملل در دانشگاه استانبول آیدین به زبان انگلیسی هستم.
در کنار تحصیلات خود، بنا به علاقهای که دارم به نوشتن ادامه میدهم و همچنان زبان انگلیسی را نیز تدریس میکنم.
پرسش: اشاره کردید که شعر هم میسرایید چی شد که به دنیایی شعر و هر قدم گذاشتید؟
پاسخ: من با این کار میخواهم به هم نوعان خودم تا حد توان کمک کنم، صدای آنها را به گوش دیگران برسانم و همچنان دردهایی که زنان آن را بیان نمیکنند، من در قالب متنهایم گویای این حرف و دردها باشم.
پرسش: تا بهحال چه دستاوردهایی در راستای این هنر داشته اید؟
پاسخ: نشر مجموعۀ اول شعریام با عنوان “عشق عادتیست ابدی” که مورد استقبال قرار گرفت، نشر کتابی علمی تحقیقاتی همراه کار گروهی با عنوان”انتخاب برتر” از فعالیتهای دیگر من است و چندین مقاله علمی و انتقادی در نشریههای معتبر و همچنان چند اثر ادبی نیمه کاره دارم، انشاالله که با موفقیت بتوانم به پایان برسانم.
پرسش: چه فکر میکنید، شعر سرایی در وصف درد زنان میتواند تاثیری بر بهبود وضعیت زنان داشته باشد؟
پاسخ: بله البته که تاثیر دارد، شعر گوشهای از نگفتههای هر زنی است که سکوت میکند تا مورد انتقاد قرار نگیرد و گاهی هم سکوت میکند تا در امان بماند؛ از دیدگاه من هر دوی اینها باورهای غلطی هستند، اما شعر یادآور احساساتی است که جامعۀ ما حتا به آن اهمیت نمیدهد، هرچند که این احساسات برای زندگی اهمیت فراوانی داشته باشد.
پرسش: از دیدگاه شما شعرهایتان برای زنان دیگر در راستای پیشرفت انگیزهبخش است؟
پاسخ: به صراحت میتوانم بگویم بله؛ زیرا تا بهحال شاهد تاثیرات مثبت این اشعار بر جوانان بوده ام و به باور من زنانی هم هستند که با خواندن این اشعار درد همنوع خود را حس میکنند و میخواهند برای بهبود این وضعیت کاری را انجام دهند.
پرسش: برای انجام فعالیتهایتان در افغانستان با چالشهایی روبرو هستید؟
پاسخ: همیشه در جامعۀ افغانستان برای زنانی که میخواهند فعالیت کنند چالش وجود داشته است، بیشتر مشکلات زنان در این جامعه به محدودیتهای محیطی مربوط است، برخی از فرهنگها و سنتهای موجود در جامعه سبب میشود تا برایم موانع ایجاد شود و نتوانم آنگونه که دلم میخواهد در اجتماع حضور پررنگ داشته باشم.
ترتیب: بهناز رسولی