دغدغۀ بیکاری بعداز فراغت؛ نگرانی شماری از خانوادهها در هرات
همزمان با نزدیک شدن پایان سال تحصیلی 1397ه.ش، بر علاوه شماری از دانشجویان دختر، خانوادههای آنان نیز از نبود زمینه کاری، محیطهای نا مناسب کاری، و نبود فرصتهای مناسب شغلی برای دختران شان دلنگراناند.
برخی از پدران و مادران دختران دانشجو که قرار است دختران آنان امسال سند دانشآموختگی اخذ کنند میگویند سرنوشت دختران شان پس از ختم دوره تحصیلی معلوم نیست و این موضوع، آنان را نگران کرده است.
جمعه خان، رحیمی، پدر یکی از دانشجویان میگوید: با وجود شرایط نا مناسب دخترش را حمایت کرده تا برود دانشگاه درس بخواند اما اکنون نمیداند که حاصل این همه زحمات دخترش چه خواهد شد.
او در ادامه اضافه میکند: “با تمام دلهرههای که داشتم دخترم را اجازه دادم تا درسش را تمام کند تا که برای مردمش خدمت کند اما وضعیتی که فعلا میبینم میدانم که دخترم شانزده سال بیهوده تحصیل کرده است “.
طبیعی است که ختم هر دوره تحصیلی برای دانشجویان، پدران و مادران حس شادی و خوشحالی را به همراه دارد؛ اما این حس شادی کمتر در چهره دانشجویان، پدران و مادران شان نمایان است.
سیما که دخترش امسال از دانشکدهی کامپیوتر ساینس فارغ میشود، میگوید: خوشحال است که دخترش بلاخره به آرزویش رسیده؛ اما اینکه حاصل زحماتش را خواهد دید یا خیر یکی از نگرانیهایش است.
او میگوید:”دخترم به شرایط نا مناسب و نا مطلوبی توانست، دانشگاه را تمام کند؛ اما در جامعه ما متاسفانه به زنان فرصت داده نمیشود تا دختران هم رشد کنند “.
با این حال، برخی از پدر ان و مادران به این باوراند که محیطهای مناسب کاری برای زنان وجود ندارد روی این منظور آنان پس از دانشآموختگی دختر شان برای اجازه دادن دختر شان در کار کردن متردد اند.
غلام حیدر، پدر یکی از دانشجویانی است که امسال دخترش از دانشکدهی علوم اجتماعی فارغ میشود او میگوید: با درک شرایط موجود اعتماد ندارد که دخترش برود پس از ختم دانشگاهاش کار کند.
او همچنان میافزاید: “تا پوهنتون دخترم تمام شد وقتی از خانه بیرون میشد تا آمدنش به خانه حواسم طرف او بود چون میدانم که جامعه ما سنتی است حضور زنان را نمیپذیرد به همین دلیل امکان دارد دخترم مورد آزار و اذیت قرار گیرد “.
و اما شماری از دانشجویان دختر، نبود زمینه کاری را از جمله عمدهترین دغدغههای شان پس از فراغت از دانشگاه عنوان میکنند.
سونیتا، دانشجو، در رابطه میگوید: با اینکه خیلی خوشحال است که درساش را تمام میکند اما این روزا ذهنش درگیر اینست که پس از ختم دانشگاه شغل مناسبی برایش پیدا خواهد شد یاخیر.
سونیتا در ادامه میفزاید: “با آنکه ما دختران شرایط درس خواندن ما در مقایسه با پسران سختر است؛ اما شرایط کاری برای ما خیلی کم است “.
از سوی هم، برخی از دانشجویان دختر، میگویند باورهای نادرست در مورد حضور زنان در جامعه و سنتی بودن خانوادهها، قانونهای دست و پاگیری را برای کار آنان پس از ختم دور تحصیلی ایجاد کرده است.
شبانه، غفوری، میگوید: “من فکر میکنم نسبت به گذشته شرایط کاری برای زنان بهتر شده اما افکار پوچ برخیها این فرصت را از ما میگیرد و سبب میشود که پس از سالها زحمت خانهنشین شویم “.
این در حالی است که امروزه بحران بیکاری جوانان تحصیلیافته در کشور تبدیل به یک هنجار شده است و به باور برخی از جوانان حکومت وحدت ملی، به وعدههای که برای بهبود وضعیت مردم کشور و به ویژه جوانان داده بود نتوانسته است عمل کند.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی