ریحانه ضعیفی:بپذیرید که هیچ کاری مردانه نیست
“رویاهایتان را دنبال کنید و همیشه بخاطر یک زندگی جدید و متفاوت تلاش کنید و تلاشهای تان را تنها در مسیری به خرج دهید که باورمندید آن مسیر مورد علاقهی تان است. باور داشته باشید که هیچ کاری مردانه نیست بلکه بانوان نیز همانند مردان میتوانند هر کاری را انجام دهند و مؤفق باشند”.
بخشی از صحبتهای ریحانه ملاحت ضعیفی است؛ خبرگزاری بانوان برای آشنایی با او گفتوگویی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
معرفی
نام مکمل من ریحانه ملاحت «ضعیفی» است. در شهر خواجه عبدالله انصاری چشم بدیده گشوده ام. مکتب را در سال 1394 در یکی از مکاتب خصوصی ولایت هرات به پایان رساندم و سپس نسبت به علاقهی وافری که به فعالیتهای هنری و گرافیکی داشتم، وارد دانشکدهی مهندسی (بخش معماری) شدم.
پرسش: شما دانشجوی دانشکدهی مهندسی هستید؛ چرا علاقهمند به فراگیری دانشی شده اید که به اصطلاح عام، در جامعهی هرات مردانه است؟
پاسخ: شاید شما بر حق هستید و تعدادی از مردم این رشته را مردانه میدانند، اما بدلیل نداشتن هیچ بنیاد و اساسی در هیچ نوع کتابی من هرگز به این باور نیستم که هنر مهندسی تنها یک هنر مردانه باشد و زنان نتوانند دانش آن را فرا بگیرند و به دانش فرا گرفتهی خود جامه عمل بپوشانند. هدف اصلی از انتخاب یک رشته، داشتن توانایی در مؤفق شدن آن است و تنها زمانی میتوانیم در یک عرصه مؤفق باشیم که نسبت به انجام آن علاقهمند باشیم.
پرسش: در مورد فعالیتهای دوران دانشجویی تان بگویید؟
پاسخ: زمانیکه در سال 1395ه.ش صنف اول دانشگاه بودم؛ نقاشی را به شکل حرفهای در نگارستان هرات فرا گرفتم، شروع به تدریس ریاضی در یکی از مراکز آموزشی در ولایت هرات نمودم و نسبت به اشتیاقی که به کارهای گرافیکی و کار با نرم افزار داشتم در دورههای آموزشی (اسکچاپ + ویری) اشتراک کردم و آن را بصورت حرفهای یاد گرفتم. بعد از آن کار با نرم افزار (رویت) را آغاز کردم و همزمان با آن دکمهی آغاز کار با نرم افزار (لومیون) را نیز فشار دادم و هماکنون در حال یادگیری نرم افزار (تری دی مکس) هستم.
همچنان در حال حاضر مسئولیت طراحی یک جمنازیوم ورزشی در سطح دانشگاه هرات به من سپرده شده است، ولی بخاطر آغاز امتحانات آخر سمستر و مصروفیتهای دیگر هنوز کارهای مقدماتی آن را شروع نکردم تا در اختیار شما قرار بدهم.
پرسش: در مورد فعالیتها و دستآوردهایتان در زمان دانشآموزیتان به مخاطبان بگویید؟
پاسخ: در سال 1389 زمانی که در صنف هفتم مکتب درس میخواندم؛ به یک مسابقهی نقاشی ، اشتراک کردم و در آنجا با گرفتن مقام نخست، امتیاز سفر یک ماهه به کشور ایران را بدست آوردم. در کلاس هشتم استعداد مقالهنویسی خود را رشد دادم و نوشتن مقالات زیاد و مفید باعث شد تا عضویت سایت بینالمللی مقالهنویسان و فیلمنویسان «بیتلاندار» را بدست آورم و در این جریان مؤفق به بدست آوردن سرتیفکیت بین المللی از صنف آموزشی کامیپوتر که از سوی ریاست مخابرات ولایت هرات برگزار شده بود، شدم. در دوران دانشآموزی همچنان در صنفهای مختلف انگلیسی اشتراک کردم و سیستمهای متفاوتی را نیز فرا گرفتم. و بلاخره در کلاس یازدهم بدلیل داشتن علاقهی زیاد به هنر، به هنر خوشنویسی روی آوردم و در کلاسهای خوشنویسی اشتراک کردم و همچنان مؤفق به ختم یک دورهی کامل خوشنویسی در انجمن خطاطان ولایت هرات شدم
پرسش: طوریکه اشاره کردید، مقاله مینویسید و همچنان پیشقدم در هنرهای نقاشی و خطاطی نیز هستید؛ چه رابطهای بین این فعالیتها و دانش مهندسی وجود دارد؟
پاسخ: طوریکه قبلا هم ذکر کردم، علاقهی من به مقالهنویسی به زمانهای قبل از دانشگاه بر میگردد. به باور من از این طریق میتوانم با نوشتن دردهای خود و جامعهی خود به خود آرامش بدهم و برای دیگران آن ها را انتقال بدهم تا باشد که شاهد روزی باشیم تا افراد بخواب رفته از خواب غفلت برخیزند و تنها تماشاگر وضعیت نابسامان جامعهی ما نباشند، بلکه آستین همت بالا کنند و در قسمت حل مشکلات این جامعه نیز انجام مسئولیت کنند.
در مورد نقاشی باید بگویم که رابطهی نزدیکی با دانش مهندسی معماری دارد و حتی میتوان گفت که مکمل این دانش است زیرا معماری به تنهایی خود نیز یک هنر است؛ هنر خلق ساختمان، هنر خلق لوگو و یا هنر طراحی مبلمان.
و خطاطی؛ شخصا به این باور هستم که خط انسان بیانگر شخصیت انسان است، روی این منظور خواستم قبل از هر هنری خطاطی را بیآموزم.
پرسش: آیا تا به حال نسبت به فعالیتها و کارهایتان، دلزدگی و خستهگی را تجربه کرده اید؟
پاسخ: بله! گاهی زمانی که دختر این سرزمین بدلیل قید و قیودات بی بنیاد مردم و اطرافیانش از تحصیل باز میماند، وقتی دختری هم سن و سال من بدلیل بدست آوردن مقداری پول به لباسشویی و پختن غذای دیگران روی میآورد در حالیکه حق دارد متفاوت فکر کند در حالیکه بزرگان او متفاوت فکر نکرده اند، وقتی شاهد وجود تبعیض جنسیتی در بست های دولتی کشور هستم، احساس میکنم من هم کمتر میتوانم در انجام فعالیتهای خود مؤفق باشم، ولی باز هم هیچگاه نخواستم تسلیم این خرافات مخرب شوم و همیشه به امید یک فردای روشن تلاش کردم.
پرسش: راز مؤفقیت ریحانه در چه است؟
پاسخ: ریحانه هر روز صبح که از خواب برمیخیزد، اهداف و آرزوهایش را با خودش تکرار میکند و حتی گاهی آن ها را در قسمت یادداشتهای موبایلش و یا ورق کاغذی نیز درج میکند تا با مرور بیشتر شان انگیزه بیشتری برای انجام شان بدست آورد.
ریحانه همچنان همیشه باورهایش را تقویت میکند و هیچوقت از ابراز باورهای خود هراس ندارد چون به خودباوری باور دارم.
سخن آخر؟
میخواهم برای همهی بانوان بگویم که رویاهایتان را دنبال کنید و همیشه بخاطر یک زندگی جدید و متفاوت تلاش کنید و تلاشهای تان را تنها در مسیری به خرج دهید که باورمند هستید مسیر مورد علاقهی تان است. به این باور داشته باشید که هیچ کاری مردانه نیست بلکه بانوان نیز همانند آن مردان میتوانند هر فعالیتی را انجام دهند و مؤفق باشند
حالا با اطمینان کامل میتوانم بگویم که عاشق رشتهای هستم که در حال فراگیری آن هستم و به کمک خداوند حتما مؤفق هستم. امیدوارم شاهد روزی باشم که زنان در کنار مردان و مردان در کنار زنان چراغ داران علم و دانش در سطح کشورم باشند و دیگر شاهد حبس زنان در پشت دروازهها و پنجرههای خانه نباشم.
ترتیب: ضیاگل عظیمی