طلاق؛ تابوی اجتماعی برای زنان در هرات
بر اساس گفتههای مسئولان در ادارۀ امور زنان ولایت هرات، شماری از زنان خشونت دیده، بنابر تابو بودن طلاق مجبور به تحمل خشونتهای میشوند که بر آنان روا داشته میشود و حاضر نیستند از همسر شان جدا شوند.
لیدا شارق مدیر حقوق اداره امور زنان ولایت هرات میگوید، زنان خشونت دیده به اداره امور زنان مراجعه کرده اما بنا به رسم و عنعنات حاکم در خانوادهها از گرفتن طلاق خود داری میکنند و از مسوولان ریاست امور زنان برای حل مشکلات شان مشورت میخواهند.
سهم برخی از زنان هرات در زندگی مشترک خشونت بوده است اما آنها به این زندگی مشترک ادامه میدهند زیرا مردم دید منفی نسبت به زن مطلقه دارند.
مینا رحیمی چندین سال است که خشونتهای پیدا و پنهان در زندگی مشترکاش را تحمل میکند اما بهسبب دید منفی جامعه نسبت به طلاق زنان نمیخواهد از شوهرش جدا شود.
او میگوید که اوایل زندگیاش وقتی به پدرش پیشنهاد داد که از شوهرش جدا میشود با مخالفت پدرش روبرو شد و تا بهحال به زندگی مشترکاش با تمام نارضایتیها ادامه میدهد.
سمیرا صابری یکی دیگر از زنانی است که از وجود خشونتها در زندگی مشترکاش رنج میبرد و این خشونتها را بهسبب دید منفی جامعه در برابر طلاق تحمل میکند.
او میگوید بارها بهامید داشتن آیندۀ بهتر تصمیم به طلاق گرفته است اما هربار اطرافیاناش مانع او شدند، به باور سمیرا علت ادامه دادناش به زندگی مشترک دید و باور منفی جامعه نسبت به طلاق زنان است.
به باور آگاهان حقوق زن، زنان در جامعۀ هرات به علت دید منفی مردم نسبت به طلاق به زندگی مملو از خشونت تن میدهند.
سوسن بهبودزاده، فعال حقوق زن، به این باور است که زنان بهخاطر جلوگیری از لطمه خوردن به جایگاه اجتماعیشان، حفظ شخصیت اجتماعی خود و خانوادۀ خود حاضر برای اقدام به طلاق نیستند.
خانم بهبودزاده میگوید که برای رفع چالش زنانی که میخواهند طلاق بگیرند، باید جامعه ساخته شود، اصول خانوادهداری تطبیق شود و از طریق علمای دین، ادارت مسئول عدل و قضایی و رسانهها جهت آگاهیدهی به مردم کار صورت گیرد.
با این حال آگاهان امور دینی به این باور اند، زمانی که زندگی مشترک به بنبست میرسد، طلاق یگانه راه برای حل این مشکل است.
محمد جمعه حقانی استاد دانشگاه میگوید: در صورت بروز مشکلاتی چون عدم پرداخت نفقه، اعتیاد، خشونتهای و مشکلات خانوادهگی، اسلام توصیه میکند، طلاق جاری شود.
آقای حقانی میافزاید؛ در صورتی که امکان ادامهی زندگی مشترک وجود داشته باشد، اسلام توصیه میکند، شیرازهی زندگی از هم نپاشد، اما در صورتی که مشکلات وجود داشته باشد طلاق راهی است که زندگی مشترک ناموفق را به پایان میرساند.
این آگاه امور دینی افزود: “این که بسوزیم و بسازیم عرفی است که بین مردم جا افتاده است و ارتباطی به اسلام ندارد “.
گزارشگر: بهناز رسولی