چالشهای زنان زعفران کار از زبان شفیقه عطایی
هشتاد درصد از زنان، در شهرستان پشتون زرغون ولایت هرات، مصروف کشت و پروسس زعفراناند. آنان تلاش دارند تا با وسعت بخشیدن کشت این گیاه، در بازازهای جهانی محصول شان را به فروش رسانند. برای بحث بیشتر خبرگزاری بانوان افغانستان با شفیقه عطایی، مسوول شرکت تجارتی زنان زعفرانکار پشتون زرغون، گفتوگویی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
پرسش: نخست در مورد تاسیس شرکت زنان زعفرانکار پشتون زرغون، معلومات دهید؟
پاسخ: من اولین زنی بودم که ده سال پیش انجمنی را همراه تعدادی از مردان تشکیل دادم. با آنان کار کردم و پس از اینکه موارد لازم را در کشت و پروسس زغفران آموختم با همکاری چند زن شرکت زنان زعفرانکار پشتون زرغون را در سال 1386 ه.ش تاسیس کردم.
پرسش: هدف تان از ایجاد این شرکت چه بود؟
پاسخ: برخی از زنان در پشتون زرغون، زعفران کشت میکردند، اما مفاد آن به خودشان نمیرسید.ما خواستیم شرکتی تاسیس کنیم که زنان بتوانند خودشان زعفران را کشت کنند و آن را به فروش برسانند و در کنار این خواستیم زنان صاحب شغل و درآمد شوند.
پرسش: در تاسیس این شرکت حمایت هم شدید؟
پاسخ: دولت و یا کدام نهاد دیگری برای ماکمک نکرده و این شرکت به توانایی و همت خود زنان ایجاد شده است.
پرسش: چه تعدادی از زنان، در شرکت تان مصروف کشت و پروسس زعفراناند؟
پاسخ: حدودهشتاد درصد از زنان در ولسوالی پشتون زرغون، مصروف کشت و پروسس زغفران در ولسوالی پشتون زرغوناند که از این میان حدود200 زن در شرکت زنان زعفرانکار مصروف پروسس زعفران هستند.
پرسش: در مورد تولیدات سالانۀ شرکت زنان زعفرانکار بگویید؟
پاسخ: ما در حدود 200 جریب زمین که مالکیت آن از خود زنان پشتون زرغون است برای کشت زعفران در اختیار داریم که هر سال حدود چهار تا پنج تن زعفران در آن کشت میکنیم.
پرسش: بازار فروش زعفران چگونه است؟
پاسخ: بازار فروش داخلی نسبتا خوب است اما ما با گذشت چندین سال از تاسیس شرکت مان نتوانستیم زعفران شرکت خود را در بازارهای جهانی به فروش رسانیم با آن هم ما سعی دارم تا با اخذ سرتیفکت محصول مان را در خارج از کشور صادر کنیم.
پرسش: عمدهترین چالش زنان زعفرانکار شهرستان پشتون زرغون چیست؟
پاسخ: عمدهترین چالش، قاچاق زعفران، به کشورهای همسایه است چون قاچاق زعفران و وارد زعفران بی کیفیت سبب کاهش قیمت زعفران شده که این موضوع میتواند روی پیشرفت تجارت زنان و دستمزد زنانی که در پروسس زعفران کار میکنند تاثیرگذار باشد.
پرسش: در مورد برنامههای که قرار است جهت رشد تجارت تان عملی کنید توضیح دهید؟
پاسخ: میخواهم برای زنان دیگر درقسمت خودکفایی شان کمک کنم و برنامه قرضهدهی پیاز زعفران را به زنان عملی کنم تا از این طریق زنان و تجارت زعفران رونق یابد.
به عنوان پرسش آخر خواست تان از دولت و نهادهای حامی رشد تجارت زنان چه است؟
پاسخ: از دولت ونهادهای حامی تجارت زنان اینست که برای زنان روستاها برای کشت زعفران برنامههای آموزشی برگزار کنند تا از طریق آموزش ما بتوانیم زعفران با کیفیتتری را تولید به فروش رسانیم.
ترتیب: ضیاگل عظیمی