معلولیت مانع ازدواج زنان معلول در هرات

معلولیت فیزیکی و دید منفی برخی افراد نسبت به زنان معلول از مواردی شمرده می‌شود که باعث شده برخی از زنان معلول در هرات از حق تشکیل خانواده باز بمانند.

با آن که تشکیل خانواده یک حق انسانی است و همۀ انسان‌ها به کانون خانواده نیاز دارند، اما برخی از زنان در هرات به دلیل معلولیت فیزیکی‌شان از این حق و نیاز محروم اند.

نفس گل عثمانی بیست و چهار سال سن دارد و در شرایط معلولیت فیزیکی به سر می‌برد، او تا به‌حال به خاطر معلولیت خود خواستگار نداشته است.  به باور نفس گل مردان معلول می‌توانند با زن معلول یا غیر معلول ازدواج کنند چون نظر به باور مردم، عیب مردان کم‌تر دیده می‌شود و بر عکس معلولیت زنان عیب بزرگ‌تری پنداشته می‌شود.

وحیده سلطانی یکی دیگر از دخترانی است که معلولیت فزیکی دارد، سن او بیست و چهار سال است و تا هنوز ازدواج نکرده است.  وحیده می‌گوید که در گذشته خواستگار داشته است اما چون او را به حیث زن دوم می‌خواستند و یا اینکه فرد خواستگار کلان‌سال بوده، او تن به این ازدواج نداده است.

وحیده به این باور است که مردم در مورد معلولیت زنان دید منفی دارند و فکر می‌کنند اگر مردان معلول باشند باز هم کار کرده می‌توانند اما زنان به‌خاطر معلولیت خود در انجام کار و یا نگهداری از فرزندان به مشکل مواجه خواهند شد.

در ردیف دیگر زنان معلول، آرزو نظری نیز با همین مشکل مواجه است، آرزوی بیست و دو ساله فکر می‌کند که به‌خاطر معلولیت‌اش هرگز نمی‌تواند ازدواج کند. آرزو می‌گوید که مردم فکر می‌کنند زنان معلول ضعیف هستند اما این مورد برای برخی از مردان دارای معلولیت صدق نمی‌کند و آن‌ها با داشتن بعضی شرایط مانند تحصیلات بالا می‌توانند حتی با زنان غیر معلول نیز ازدواج کنند.

در حال حاضر شرایط مختلف چالش‌زا برای ازدواج زنان دارای معلولیت وجود دارد و نظر به این چالش‌ها است که مردان حاضر نیستند با زنان دارای معلولیت ازدواج کنند.

به نظر محمد باقری مردان با زنان دارای معلولیت ازدواج نمی‌کنند چون فکر می‌کنند زنان معلول در انجام کارهای خانه ضعیف عمل می‌کنند و همچنان  در برخی مناطقی که زنان به مانند کالا فروخته می‌شوند، مردان بخاطر مصرف خود حاضر نیستند که با زنان دارای معلولیت ازدواج کنند.

در کنار آقای باقری، الیاس نادری به این باور است که به دید مردان، زنان معلول در انجام کارهای خانه ناتوان هستند و به همین خاطر است که آن‌ها با زنان دارای معلولیت ازدواج نمی‌کنند و مردان نمی‌خواهند بار یک زن معلول را به‌دوش بکشند؛ همچنان آقای نادری می‌گوید که در کنار موضوع قبل، دید جامعه نسبت به معلول‌ها باعث شده تا برخی از مردان با زنان دارای معلولیت ازدواج نکنند.

این در حالی است که به باور جامعه شناسان معلولیت ناتوانی نیست بل نوع دیگری از توانایی است.

علی کاوه یکی از جامعه شناسان شهر هرات می‌گوید که مردم جامعه فکر می‌کنند معلولان ناتوان هستند و این دید منفی نسبت به معلولان از نگاه جنسیتی متفاوت است و این فکر در مورد زنان بیشتر صدق می‌کند. آقای کاوه در ادامه به این موضوع اشاره می‌کند که برای ازدواج وایجاد خانواده مردان تصمیم‌گیرنده هستند، بناء آن‌ها سراغ گزینه‌هایی نمی‌روند که فکر می‌کنند ضعیف است.

به باور آقای کاوه زنان معلول از دو جهت نادیده گرفته می‌شوند، یکی به‌خاطر زن بودن‌شان و دیگری به‌‍خاطر معلولیت‌شان و از این رو است که در مسایلی مانند ازدواج و استخدام با مشکلاتی روبرو می‌شوند.

گزاشگر: بهناز رسولی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا