باورهای نادرست در مورد حمام کردن در دوران قاعدگی
وزارت معارف افغانستان، اعلام کرد که درحدود ۷۰ درصد دختران دانشآموز افغان، از ترس عقیم شدن، در دوران قاعدگی حمام نمیکنند. برای چرایی این موضوع، سراغ چند تن از این دختران رفتم و دریافتم که بر علاوۀ ترس از عقیم شدن دلایل دیگری نیز وجود دارد که در این گزارش به آن پرداخته شده است.
همراۀ دوران پریود (عادت ماهانه)، بحث بهداشت زنان و رفتارهای بهداشتی نیز مطرح میشود. اما بعضی باورهای نادرست و عدم آگاهی دختران سبب شده که دختران در این دوره کمتر به موارد بهداشتی توجه کنند.
به باور برخی از دختران، اگر آنان در دورۀ عادت ماهانه (پریود) لباس عوض کنند یا حمام کنند به دردهای عضلاتی مبتلا میشوند.
سونیتا 22 سال سن دارد با آنکه تا صنف هشتم مکتب درس خوانده است اما رعایت بهداشت در دوران پریود را به صورت درست نمیداند.
او میگوید: در مورد پریود و اینکه چی مواردی را باید در این دوران رعایت کرد چیز زیادی نمیداند.
سونیتا میافزاید: “هیچ وقت در زمان عادت ماهانه حمام نمیکنم چون برایم گفتن اگر حمام کنی استخوان درد میشوی “.
این در حالیست که هنوز هم باورهای غلط در این مورد در میان زنان وجود دارد از جمله اینکه برخی مادران به دختران شان توصیه میکنند که در این دوران نباید حمام کنند.
فرزانه از جمله دخترانیست که به توصیه مادرش در دوران عادت ماهانه حتی طهارت نمیکند.
او میگوید: از وقتی که برای اولین بار پریود شده است؛ مادرش برایش توصیه کرده که در این دوران باید نه حمام کند نه هم طهارت کند.
فرزانه در ادامه میافزاید: “با آنکه هیچ وقت در جریان عادت ماهانه حمام نمیکنم اما بازم هم دردهای شدید رحمی دارم “.
در این میان برخی از دختران در کنار اینکه در دوران پریود حمام نمیکنند از انجام حرکات ورزشی نیز از سوی مادر شان منع میشوند.
حسینا، دختریست که مادرش در دوران پریود مانع رفتنش به کلپ میشود.
حسینا میگوید: “مادرم میگوید در دوران پریود نباید دختر بدنش را زیاد حرکت دهد به همین دلیل من هم در دوران پریود مجبورم کلپ نروم “
اما شماری از مادران میگویند از ترس ابتلاء به بیماریهای زنانگی دختران شان را از حمام کردن و انجام حرکات ورزشی منع میکنند.
شیما مادر یکی از دختران میگوید: “وقت عادت ماهوار تمام اعضای بدن بند، بند اش باز است اگر دختر حمام کند یا بدنش را زیاد حرکت دهد میتواند به هزار مریضی زنانه دچار شود “.
و اما متخصصان زنان و زایمان چنین میگویند: از آنجاییکه دستگاه تولید مثل میتواند در معرض بیماریهای گوناگون از جمله بیماری التهابی لگن قرار گیرد (که ممکن است دهانه رحم، تخمدانها، رحم، صفاق لگنی و تمام لگن را گرفتار کند) و زمینه آن به خصوص در دوران عادت ماهانه فراهمتر است، لذا توجه به بهداشت دوران عادت ماهانه و آگاهی از آن از عوامل مهم پیشگیری این مشکلات است. گاهی عدم توجه به این مشکلات منجر به نازایی نیز میشود.
سعیده سعید، متخصص زنان و زایمان در رابطه میگوید: “حمام کردن و رعایت سایر موارد بهداشتی در دوران عادت ماهانه در صورتی میتواند برای دختران چالشزا باشد که آب آلوده باشد یا مکانی که در آن حمام صورت میگیرد، در غیر آن هیج مشکلی ندارد”.
این در حالی است که وزارت معارف افغانستان در تازگیها اولین راهنمای حفظالصحه دختران را راهاندازی کرده است.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی
ممنون بابت معلومات تان
منتظر معلومات بيشتر و بيشتر هستيم تشکر