خالکوبی دختران؛ مد جدید در جامعه سنتی
شماری از دختران در هرات با خالکوبی یا تتو روی بدن خود پدیده جدیدی را تجربه و راه آن را در میان جامعه سنتی باز میکنند.
خالکوبی در میان دختران هراتی طرفداران زیادی دارد تا جای که شماری از آرایشگاهها ارائه خدمات در زمینه خالکوبی را به مشتریان در دستور کاری خود قرار داده اند.
شهرزاد که در آرایشگاه اش خدمات خالکوبی را ارئه میکند میگوید؛ مدت 5 سال است که در این ولایت شمار زیادی از زنان را خالکوبی کرده است.
وی میگوید: «در سالهای اولی که خالکوبی میکردم تعداد زنانی که حاضر به انداختن طرح دایمی روی بدن خود بودند کم بود شاید در یک ماه من چهار مشتری برای خالکوبی داشتم اما حالی تعداد افزایش یافته و در یک ماه 6 تا 8 نفر حتما برای خالکوبی میآیند که بیشتر مراجعه کنندهها در بین سنین 25 و پایین تر از این سن اند».
همچنان بانو شهرزاد افزود که شماری از مشتریانش را دختران دانشجو تشکیل میدهند
شهرزاد میگوید؛ در وقت خالکوبی از رنگهای صحی و دست کش جداگانه برای هر شخص استفاده میکند همچنان وی میگوید؛ دخترانی که به نزدش بخاطر خالکوبی مراجعه میکنند باید تاییدی داکتر جلدی و اجازه خانواده را با خود داشته باشند در غیر آن صورت وی حاضر به انجام خالکوبی نخواهد بود چون برایش درد سر ساز میشود.
خالکوبی هنری است که باید با احتیاط و به صورت صحی انجام انجام شود اگر در خالکوبی سلامت بهداشت رعایت نشود یا مواد سالم بکار نرود ممکن است سلامت افرادی که روی بدن آنها خالکوبی میشود به خطر افتد.
در همین حال حمید مُعز پزشک جلدی در هرات میگوید؛ خالکوبی به هر نوع جلد امکان پذیر است اما باید ابتدا جلد با رنگی که قرار است خالکوبی شود تست شود که برای آن جلد حساسیت برانگیز نباشد.
همچنان وی افزود:«خالکوبی باید توسط یک فرد مسلکی در یک مرکز صحی انجام شود نه آرایشگاه، در غیر آن صورت ممکن باعث بیماریهای چون هپاتیت و ایدز گردد ».
تتوهای جدید به لحاظ موقعیت روی بدن نسبت به خالکوبی گذشته متفاوت است؛ چرا که حالا دختران نقشهایی مختلفی را روی اعضای بدن خود میکشند. این امر بیانگر آن است که طرفداران تتو تنها به زیبایی فکر نمیکنند، بلکه به وسیله خالکوبی روی بدن خود، پیامی را هم میرسانند.
رویا استانکزی میگوید؛ همیشه دوست داشته تا یک طرح روی بدن خو داشته باشد اما با مخالفتهای خانواد ه خود مواجه بوده ولی با اصرار زیاد اجازه خانواده را گرفته است.
او میگوید:«روی دستم طرح یک کبوتر را خالکوبی کردم چون نمادی از صلح و آزادی است، من عاشق آزادی هستم و میخواهم همیشه نمادی از آن را با خود داشته باشم ».
برخی از خالکوبیها به هدف افزایش مهر و محبت، برخی دیگر به امید خوشبختی و افزودن شانس در زندگی، درد سوزن زدن روی بدن خود را تحمل میکنند.
سارا نیز روی دستش متنی را خالکوبی کرده است وی میگوید:« چون شوهرم روی دست خود همین متن را خالکوبی کرده است من هم دوست داشتم نشان دست او را روی دستم داشته باشم بخاطریکه زیاد دوستش دارم».
انواع بسیار ساده خالکوبی چون خالهای سبز در پیشانی و چانه، در گذشته میان شمار محدودی از دختران و زنان رایج بود، ولی نوع جدید خالکوبی که شکلهای خاصی دارد و در مواردی نوعی نقاشی شمرده میشود، در میان دختران افغان تازگی دارد.
گزارشگر: شبانه گنجی