هتاکی به کاندیدان زن در فضای مجازی
تبلیغات انتخاباتی جریانی است که برای معرفی کاندیداها توسط هواداران آنان، ستادهای انتخاباتی و حتی خود کاندیدا در مدت دوران مجاز تبلیغات انجام میشود.
هر نامزد برای شناخته شدن خود و برنامههایش، از روشهای متفاوتی استفاده میکند از تهیه پوستر و بروشور گرفته تا نصب بنرهای بزرگ در سطح شهر.
امروزه در کنار این ابتدایی ترین روش تبلیغ، بیشتر کاندیداها در شهرهای بزرگ و حتی کوچک از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی برای نشان دادن خود و برنامههای شان به مردم، استفاده میکنند. این افراد با استفاده از یک یا چند حساب کاربری، صفحهای اینترنتی و ایجاد گروههای هواداران به تبلیغ میپردازند.
دیگر برای همایشهای انتخاباتی تنها به توزیع کارت دعوت و تلفن زدن برای دعوت مخاطبان اکتفا نمیشود، شبکههای اجتماعی نقش محوری را در این زمینه بازی میکنند، پخش تصاویر و ویدئوهای تبلیغاتی به سرعت و با کیفیت بالا در سطح جامعه از طریق این شبکهها امکان پذیر شده است و از طریق این شبکهها میتوان به طرفداران بیشتر دست پیدا کرد.
در انتخابات پیش رو نیز تبلیغات انتخاباتی مربوط به نامزدان مرد در شکبههای اجتماعی به وفور دیده میشود. اما نکتۀ قابل بحث این است که چرا زنان از این فضای مجازی و شبکههای اجتماعی برای نشان دادن فعالیتها و اهداف شان به مردم استفاده نمیکنند؟ بسیار به ندرت میتوان تبلیغ یک نامزد زن را در فضای مجازی مشاهده کرد. دلیل این حضور کمرنگ زنان در فضای مجازی چیست؟
این زنان ترجیح میدهند که فعالیت مجازی نداشته باشند تا از مضرات آن که بیشتر دامنگیر آنان است مصئون بمانند.
ساختن حسابهای کاربری تقلبی به نام نامزدان زن و پست کردن مضامین جنسی، تولید عکسهای فتوتوشاپ شدۀ توهین آمیز و ساختن شایعات بی اساس علیه نامزدان زن، از مواردی است که به باور آنان سبب شده تا در فضای مجازی کمتر به تبلیغات انتخاباتی بپردازند.
به این ترتیب امنیت روانی، اجتماعی و حریم خصوصی این زنان مورد تعرض قرار میگیرد که تاثیر فروانی بر فعالیتهای شان دارد.
تجربه نشان داده است که این هتاکیها و تجاوز به حریم خصوصی در فضای مجازی تاثیر کمتری بر مردان میگذارد. علت این امر، حساسیت فعالیت اجتماعی جنس زن است. فعالیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هرگز برای مردان تابو نبوده است به همین دلیل است که امروزه شاهد حضور پررنگ شان در اجتماع هستیم.
زنان همواره در فضای مجازی به علت ناشناس ماندن فرد متجاوز و عدم رویارویی چهره به چهره، قربانی تعصبات مردسالارانه شده اند. در پایان گفته میشود که هتاکیها، آزارها و بی حرمتیهای فراوان در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی افغانستان سبب شده تا کاندیداهای زن تنها به همان روش ابتدایی تبلیغ متوسل شوند.
سودابه احراری