شفیقه فیضی: فعالیت دولت برای زنان بادغیس بسنده نیست
” برای اینکه بتوانیم به وضعیت زنان تغییری را ایجاد کنیم، باید برای زنان کمک کنیم تا استقلالیت مالی داشته باشند” این بخشی از صحبتهای شفیقه فیضی، یکی از فعالان حقوق زن در ولایت بادغیس است. برای آشنایی بیشتر با فعالیتها و کارکردهایش خبرگزاری بانوان افغانستان، گفتوگویی را با وی ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
پرسش: از چه وقت و چرا خواستید برای زنان کار کنید؟
پرسش: پانزده سال پیش، وقتی شاهد نقض حقوق زنان در ولایت بادغیس بودم تصمیم گرفتم که برای تغییر وضعیت موجود، کاری را انجام دهم و فعالیتهایم را ابتداء از یکی از ولسوالیهای ولایت بادغیس آغاز کردم.
پرسش: اشاره کردید بیشتر از یک دهه است که در حوزه زنان کار میکنید، فعالیتهای تان بیشتر در کدام بخشها بوده است؟
پاسخ: بیشتر فعالیتهایم در این مدت، در بخش توانمندسازی اقتصادی زنان بوده و به همین منظور، صنفهای آموزشی فن و حرفه را ایجاد کردم. چون من به این باورم، برای اینکه بتوانیم به وضعیت زنان تغییری را ایجاد کنیم؛ باید برای زنان کمک کنیم تا استقلالیت مالی داشته باشند و در کنار این برنامههای متعددی از جمله دادخواهی برای زنان لسوالیها و سطح شهر داشتم.
پرسش: از دید شما عمدهترین چالشهای فرا راه زنان در ولایت بادغیس چیست؟
پاسخ: زنان در ولایت بادغیس با چالشهای فراوانی روبرو هستند. هنوزهم زنان ازحقوقی که حقۀ شان است از آن برخوردار نیستند و تحت سلطۀ مردان زندگی میکنند. هنوزهم زنان در ولایت بادغیس انواع خشونتها را تجربه میکنند و همچنان هنوزهم زنان قربانی بد دادن میشوند. اینها گوشهی از مشکلات زنان در ولایت بادغیس است.
پرسش: به عنوان یک زن فعال برای حل چالشهای که ذکر کردید به طور مشخص برنامهای دارید؟
پاسخ: چالشهای زنان در ولایت بادغیس، سبب شد که من بر علاوهی فعالیتهای که دارم تصمیم گرفتم در انتحابات پارلمانی پیشرو شرکت کنم تا بتوانم صدای قویتری را از زنان به گوش مسوولان برسانم.
پرسش: در بخشهای مختلف برای زنان فعالیت کردید، از آدرس پارلمان میخواهید چه فعالیتهای برای زنان در ولایت بادغیس داشته باشید؟
پاسخ: من در بخشهای مختلف برای زنان در ولایت بادغیس فعالیت داشتم و دارم و شناختی کلی از زنان و چالشهای زنان در این ولایت دارم. در صورت راهیابی به مجلس نمایندگان در ابتدا میخواهم روی برنامههای توانمندسازی اقتصادی، تحصیلی و آموزشی زنان در ولایت بادغیس کار کنم و میخواهم در آموزش و تحصیل زنان توجه جدی صورت گیرد و همچنان در کنار این برنامههای برای زنان در بخش آموزشی فن و حرفه دارم تا زنان دیگر وابستگی اقتصادی نداشته باشند.
پرسش: برای اجرایی کردن برنامههای که یادآوری کردید چرا میخوهید از طریق وکالت در پارلمان وارد شوید؟
پاسخ: در ولایت بادغیس چالشها مختص به یک قشر از زنان نیست، بل همه زنان را در بر میگیرد به خصوص زنانیکه دیر جامعه فعالیت میکنند، بیشتر از دیگر زنان با چالشهای از جمله امنیتی مواجهاند به این دلیل خواستم از این پس صدای زنان بادغیس را از مجرای پارلمان به گوش مسوولان برسانم و خارج از ولایت بادغیس برای زنان فعالیت بیشتر و بهتری داشته باشم.
پرسش: فعالیتهای دولت برای حل چالشهای زنان در ولایت بادغیس از دید شما بسنده است؟
پاسخ: فعالیتهای دولت برای زنان در ولایت بادغیس بسنده نیست چون هنوزهم زنان با مشکلات فراوانی روبروهستند و از دید من آنگونه که دولت برای ریشهکن کردن چالشهای زنان باید عمل میکرد نکرده است.
پرسش: برای ریشهکن کردن چالشهای زنان در ولایت بادغیس چه باید کرد؟
پاسخ: چالشهای زنان در ولایت بادغیس تا حدودی ریشه در فرهنگ، رسم و رواجهای حاکم در جامعه دارد و برای اینکه دولت بتواند مشکلات زنان را به حداقل برساند باید برنامههای آموزشی و آگاهیدهی در مورد حقوق زنان برای مردم برگزار کند و برای عملی شدن این برنامهها از اقشار تاثیرگذاری چون عالمان دین کمک بخواهد.
ترتیب: ضیاگل عظیمی