نجلا دهقان نژاد کیست؟
استاد نجلا دهقان نژاد فرزند رحمت الله در هفتم عقرب 1340 دیده به جهان گشود، وی تحصیلات ابتدایی، متوسطه و لیسه خویش را در لیسه مهری شهر هرات با موفقیت به اتمام رسانید.
پایان تحصیلات ایشان مصادف بود با آغاز انفلاب اسلامی و شروع مبارزات مردمی این دیار که بعد ا ز وقوع کودتای هفتم ثور1375 به میان آمده و با تجاوز قشون سرخ شوروی سابق، شدت زیاد به خود یافته بود.
استاد نجلا که در این سالها تشکیل خانواده داده بود و اتفاقا شوهر ایشان از جمله انقلابیون وقت به شمار میرفت، مجبور به ترک کشور شد و به کشور جمهوری اسلامی ایران مهاجر شد.
سالها پناهندهگی ایشان مقارن شده بود، با دوران مهاجرت گسترده افغانها به کشورهای همسایه، ازاین رو در شهری که ایشان سکونت اختیار نموده بودند، خانواده های بیشمار دیگری نیز از افغانها سکونت داشتند.
حضور گستره افغانها در شهرهای ایران و بی سرنوشتی مطلق اطفال مهاجر، ایجاب آن را مینمود تا برای تحصیل آنها آستین بالا زده شود.
به همین خاطر استاد دهقان نژاد همراه به تنی چند از روشنفکران مهاجر، مکتبی برای اطفال مهاجر در تربت جام ایران تاسیس کردند و به تدریس این اطفال که امروز بسیاری از شاگردان این مکتب در رده های بلند حکومتی در ولایتهای مختلف کشور مشغول به فعالیت اند.
بعد از پیروزی نخست مجاهدین در سال 1371، استاد دهقان نژاد همراه با خانواده به کشور بازگشت و در احیای دوباره سرزمین شان به ایفای فعالیت های تعلیمی و فرهنگی مشغول شد که راه اندازی کورسهای سوادآموزی و تاسیس آموزشگاههای حرفه و فن برای خانمها، از جمله فعالیتهای این بانوی فداکار در آن زمان بود.
در اواسط سال 1374 با ورود طالبان به شهر هرات، دروازههای تمامی مکاتب بر روی دختران مسدود گردید و آنها از ادامه تحصیل باز ماندند، استاد نجلا دهقاننژاد از جمله بانوان شجاعی بود که منزل مسکونی خویش را به عنوان مکتب زیر زمینی دخترانه، دور از چشم طالبان قرار داد و به تدریس دختران این سرزمین مشغول شد.
در آن مکاتب به صورت مخفیانه به پیش برده میشد، تنی چند از معلمین اناث و از جمله خود خود ایشان به تدریس مشغول بودند و دختران زیادی در صنوف مخفیانه، دروس اساسی مکتب را فرا میگرفتند. تا آنکه سایه طالبان از سر ساکنان این دیار برچیده شد و فضای امن نسبی برای بار دیگر به کشور بازگشت. دختران همه راهی مکتب شدن و استاد نجلا نیز به تداوم فعالیتهای فرهنگی و آموزشی خویش به طرق دیگر ادامه داد.
این بار با تهیه برنامههای علمی- آموزشی از طریق رادیو و تلوزیون ملی، در دل خانوادهها راه باز کرد و برنامههای اخلاقی و آموزشی زیادی را ویژه خانوادهها و بانوان اجرا نمود و به دفاع از حقوق زنان پرداخت.
انتخابات سال 1383 سبب شد تا به خواهش عده ای از ساکنان ولایت هرات لبیک گفته و در انتخابات پارلمانی کشور اشتراک نماید و از جمله اولین نمایندگان منتخبی باشد که با کسب آرای بسیار روانه ولسی جرگه کشور گردد.
خدمات ارزنده استاد دهقان نژاد با حضور پر رنگ شان در دور اول پارلمان کشور، سبب گردید تا در دور دوم انتخابات نیز با رای اکثریت مردم ، به پارلمان کشور راه یابند.
این بانوی خدمتگذار در طول این سالها نقش ارزندهای در عمران و آبادانی کشور از جمله ولایت هرات داشته و تحقق دهها پروژه عمرانی و زیربنایی در در این ولایت، با تلاش و پیگریهای همه جانبه ایشان صورت گرفته است.
علاوه بر آن استاد دهقان نژاد از سرمایه شخصی خویش نیز دهها پروژه عام المنفعه از جمله حفر چاههای عمیق، ساخت مکاتب و مساجد، ساخت راهها، راه اندازی کورسهای حرفه و فن، تاسیس کتابخانهها و مراکز فرهنگی را در گوشه و کنار این ولایت روی دست گرفت و به مرحله اکمال رسانید.
همچنان بنیاد خیریه ایشان نیز همه ساله برای صدها خانواده بی بضاعت ساکن شهر و ولسوالیهای این ولایت مقادیر زیاد موادغذایی، البسه و پوشاک کمک میکند که به نوبه خود قابل قدر است.
و حسن ختام این که استاد دهقاننژاد در طول بیش از چهار دهه جز خدمت به ساکنان این دیار هدف دیگری نداشته و باور مان این است که این روحیه خدا پسندانه، همچنان و همچنان در وجود ایشان تقویت شده میرود.