ایجاد دفاتر ثبت ازدواج راهی برای کاهش ازدواج‌های زیر سن

ایجاد دفاتر عقد نکاح برای ثبت رسمی ازدواج‌ها؛ یکی از راه‌کارهاییست که به باور برخی آگاهان می‌تواند در کاهش ازدواج‌های اجباری و زیرسن دختران موثر باشد.

به باور آنان، اساس مشکلات در ازدواج‌های عرفی است و این روشی است که زمینه‌ی ازدواج زیر سن و اجباری دختران را فراهم می‌سازد.

شماری از فعالان حقوق زن، عقد ازدواج در مراکز رسمی را یکی از راه‌کارهایی می‌دانند که می‌تواند در کاهش ازدواج زیرسن و اجباری کمک کند.

بصیره طاهری یک تن از زنان فعال در هرات به این باور است که این یکی از راهکارهای عمده برای کاهش ازدواج‌های اجباری و زیر سن است.

برخی دیگر باور دارند که بسیاری از نکاح‌های اجباری توسط ملا امامان در خانه‌ها انجام می‌شود، بدون این که عاقد دختر را ببیند و رضایت او را جویا شود.

ملالی علوی یک تن دیگر از فعالان حقوق زن در هرات اساسی‌ترین عامل وجود ازدواج‌های عرفی را پیروی از رسم و عنعناتی می‌داند که در دین اسلام جایی ندارد.

او می‌گوید؛ نبود حاکمیت قانون یکی از عوامل وجود ازدواج‌های زیر سن و اجباری است.

وی می‌افزاید: «ملاامامان بدون این که دختر را ببینند و رضایت او را جویا شوند، عقد او را می‌بندند و حتی در مواردی اعتراض شده که دختر راضی نیست اما ملا امام عقد را بسته کرده است ».

خانم علوی به این باور است که برای حل این معضل باید قانونی تصویب شود که مبنی بر آن هیچ کسی حق نداشته باشد در خانه، مسجد و یا تالار عقد نکاح بندد و این عقدها باید توسط آگاهان امور شرعی و حقوقی در مراکز مشخص، ثبت و راجستر شود.

وی غیر قانونی اعلام کردن ازدواج عرفی را یگانه راه برای جلوگیری از ازدواج‌های اجباری و زیر سن می‌داند.

حصینه نیک‌زاد یک تن دیگر از فعالان حقوق زن نیز این راه‌کار را یگانه راه دانسته اما تاکید می‌کند که در صورت ایجاد چنین مراکزی، دولت باید به گونه‌ی درست از آن نظارت کند، تا در این روند تخطی نشود.

خانم نیک‌زاد می‌گوید؛ زمانی این طرح موثر واقع می‌شود که ملا امام، وکیل گذر و اهالی منطقه از اهمیت ازدواج رسمی با خبر شوند تا برای جلوگیری از ازدواج‌های عرفی و زیر سن کار کنند.

او اضافه نمود: «این طرح در صورتی می‌تواند عملی شود که برای تخطی کننده‌گان جزا و برای کسانی که طبق آن کار می‌کنند، مکافات تعیین شود ».

با این حال شماری از آگاهان امور حقوقی از راه‌کارهای این زنان استقبال کرده و می‌افزایند که قبلا ایجاد دفاتر ثبت ازدواج را با مسوولان مربوط مطرح کرده اند.

رفیع نادری مسوول انجمن مستقل وکلای مدافع می‌گوید؛ ثبت نشدن ازدواج‌ها یکی از عوامل افزایش ازدواج‌های زیر سن و اجباری است.

او می‌گوید: «ایجاد مراکز ثبت ازدواج یکی از پیشنهادهای ما به نهادهای مربوطه بوده است »

این در حالیست که با وجود تلاش‌های مکرر نهادهای مدافع حقوق زنان، هنوز هم ازدواج‌های زیر سن و اجباری تا حد زیادی وجود دارد.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا