نادیا صالح: برای مهار جنگ تحمیلی باید متحد بود!
نادیا صالح، پس از سقوط طالبان به عنوان نمایندهی انتخابی مردم شهر هرات در لوی جرگه کار کرده است و مدت بیست سال سابقهی کاری در ادارههای دولتی دارد، وی اکنون به عنوان مشاور بخش زنان و امنیت با بانوی اول کشور کار میکند و پیرامون کارکردهای وی با او گفتگویی انجام دادم که در ادامه میخوانید.
پرسش: چه پیشنهادهای جهت بهبود وضعیت زنان، برای بانو رولا غنی داشته اید؟
پاسخ: اول باید یاد آور شوم که دفتر خانم اول کشور دفتر اجرایی نیست، بلکه دفتر هماهنگ کننده است. اما با این هم دروازهی این دفتر همیشه به روی زنان باز بوده و برای زنان سهولت ایجاد کرده است.
خوشبختانه بانوی اول با شنیدن مشکلات زنان در بخشهای مختلف توانسته اند با پیشنهادات مشخص به حکومت افغانستان، برای بهبود وضعیت زنان داشته که با توجه خاص رییسجمهوری اجرایی شده است.
ایجاد کمیسیون ویژهی بررسی وضعیت زنان زندانی، ایجاد کمیسیون برای بررسی وضعیت پرورشگاهها، ایجاد انجمنی برای تداوی سرطان پستان و ایجاد کمپ برای تداوی معتادان از پیشنهادهایی بود که برای بانوی اول دادم و اجرایی شد.
پرسش: برای حل چالشهای زنان چه کرده اید؟
پاسخ: با وجود این که دفتر خانم اول کشور از نظر تشکیلاتی کوچک است، با داشتن پنج مشاور و هفت کارمند اداری کارهای قابل ملاحظهی را انجام داده است که به صورت روزانه ، هفته وار و ماهوار دهها ملاقات مستقیما با شخص خانم اول صورت میگیرد و قضایای خشونت و سایر قضایا با بخشهای مربوط هماهنگ میشود.
پرسش: چه برنامههایی برای حفظ امنیت زنان دارید؟
پاسخ: برنامههای خانم اول کشور بخاطر بهبود وضعیت زنان در بخش امنیت به طور مشخص روی بلند بردن ظرفیت زنانی که در سکتور امنیتی کشور (وزارت دفاع ، وزارت داخله و امنیت ملی) ایفای وظیفه میکنند، است. بانوی اول همین اکنون به صفت رییس افتخاری کمیتهی مشورتی زنان در عرصهی امنیت کار میکند.
شما میدانید موضوع امنیت یک موضوع بسیار حیاتی است. حکومت افغانستان برنامههای خاصی را برای آوردن صلح روی دست دارد و شب و روز تلاش میکند.
این جنگ تحمیلی که بالای کشور ما جریان دارد به یک اتحاد و اتفاق همگانی ضرورت است میخواهم منحیث یک شهروند مسوول از تمام مردم خود به ویژه زنان بخواهم که در پهلوی حکومت، ما هم شهروند مسوول هستیم و باید نیرویهای امنیتی خود را یاری رسانیم و دستان توانای خود را به اطراف برادران مبارز خود حلقه نماییم و صدای واحد خود را که همانا صلح و امنیت است بلند نماییم و برای حکومت خود یک همکار باشیم.
پرسش: چقدر از پیشنهادات شما در قسمت زنان، اجرایی شده است؟
پاسخ: از آدرس کمیسیونهای ایجاد شده، به صدها دوسیهی زنان زندانی رسیدگی صورت گرفته که در نتیجه، تعدادی آزاد و تعدادی تخفیف گرفته اند، و تمام زندانهای کشور از سوی بانوی اول بازدید شده و مشکلات شان شنیده و رسیدگی شده است.
وضعیت پرورشگاهها بهبود حاصل کرده و انجمن سرطان پستان روزانه دهها تن را مورد تداوی قرار میدهد.
پرسش: از طریق بانوی اول تا کنون، چه کارهای برای زنان انجام داده اید؟
پاسخ: دفتر خانم اول کشور تا کنون سه سمپوزیم به خاطر توانمندی زنان کشور داشته است این سمپوزیمها بر اساس پیشنهاد خانم اول کشور به داخل افغانستان تدویر یافته است.
دو سمپوزیم قبلا در سالهای 2014 و 2015 در کشورهای ناروی و آمریکا تدویر یافته بود که خوشبختانه در سالهای ۱۳۹۵ ، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ تحت عنوان “توانمندی زنان در عرصهی اقتصادی”، “زنان افغان پیام آوران صلح” و سمپوزیم آخری که چند ماه پیش برگزار شد، تحت عنوان “شهروند مسوول و حکومت پاسخگو” در ارگ ریاستجمهوری با اشتراک سه صد زن از مرکز و ۳۴ ولایت تدویر یافت که نتایج آن مثبت بود.
یک سمپوزیم هم در بخش اقتصادی دایر شد که ایجاد اتاق تجارت برای زنان، نتیجهی آن بود.
در سمپوزیم زنانِ افغان پیام آوران صلح ایجاد کمیتههای صلح اجتماعی و سمپوزیم “شهروند مسوول و حکومت پاسخگو” نیز کارهایی برای بهبود برنامهی میثاق شهروندی جریان دارد.
برای حل چالشهای خانوادگی نیز این دفتر، با بخش حل چالشهای خانوادگی وزارت داخله نیز همکاری دارد و تمام مشکلات خانوادگی 17 حوزهی پولیس کابل مورد بررسی قرار گرفته و با ارگان های مسوول هماهنگ میشود.
حرف آخر:
پاسخ: در اخیر میخواهم یکبار دیگر از خبرگزاری بانوان افغانستان سپاسگزاری کنم و امیدوارم با نشر گزارشها و مطالب مفید برای آگاهی دهی بیشتر مردم کار کنید، تا همه بخاطر افغانستان واحد، بدون تبعیض قومی، زبانی و سمتی؛ با احساس انسانی به ساختن خانهی مشترک خویش که همانا افغانستان عزیز است تا پای جان با صداقت و ایمان داری خدمت نماییم.
ترتیب: سیمین صدف