مخالفت دانشجویان به ایجاد صنفهای ویژۀ دختران در دانشگاههای کشور
بر اساس تصمیم وزارت تحصیلات عالی، قرار است در سال 1397هجری شمسی برای دانشجویان دختر صنفهای جداگانه ایجاد شود و اما این تصمیم وزارت تحصیلات عالی، با مخالفت شماری از دانشجویان دانشگاه هرات روبهرو شده است.
مسوولان وزارت تحصیلات عالی هدف از ایجاد صنفهای ویژه برای دختران را افزایش حضور دختران در دانشگاههای کشور عنوان میکنند.
ضیاساحل سخنگوی وزارت تحصیلات عالی در این رابطه میگوید: “قرار است در سال 1397 برای شش هزار دختر صنفهای ویژۀ دختران ایجاد شود و هدف از ایجاد این صنفها افزایش حضور دختران در دانشگاهها است “.
اما بر خی از دانشجویان، ویژه ساختن صنفهای دختران را تبعیض جنسیتی میخوانند و به این باور اند؛ هرقدر که وزارت تحصیلات عالی محدودیت ایجاد کند به همان پیمانه این موضوع حساسیت برانگیز خواهد بود.
سید حسن انوری یکی از دانشجویان، ویژه ساختن صنفهای برای دختران را طرح منطقی و کارآمد نمیداند و معتقد است با اجرایی شدن این طرح، زمینۀ رقابتها از میان دانشجویان برچیده خواهد شد.
وی میگوید: “بهتر است وزارت تحصیلات عالی به جای دامن زدن به مسایل جنسیتی، تلاشهای علمی انجام دهد؛ تصحیح نصاب تحصیلی را تقویت کند و در صدد افزایش اندوختههای دانشجویان باشد “.
در کنار این برخی از دانشجویان به این باوراند؛ این تصمیم وزارت تحصیلات عالی، سبب افزایش تبعیض جنسیتی میشود.
عارفه مهدوی، دانشجو، ایجاد صنفهای ویژه برای دختران را غیر منظقی میخواند و میگوید؛ این تصمیم وزارت تحصیلات عالی در واقع دامن زدن به کلیشههای جنسیتی در محیطهای علمی است.
وی میگوید: “با ایجاد صنفهای وِیژۀ دختران هیچ نوع رقابتی باقی نمیماند و سبب میشود که ما مانند دوران مکتب از جنس مخالف ترس و هراس داشته باشیم “.
در همین حال شماری از استادان دانشگاۀ هرات، چرایی ایجاد صنفهای ویژۀ دختران را نامعلوم میخوانند و به این باوراند؛ مشکلات برزگتری در دانشگاهها، وجود دارد که وزارت تحصیلات عالی به جای اینگونه موضوعات باید به حل آن بپردازد.
عادله کبیری، استاد دانشکدۀ ژورنالیزم و ارتباط جمعی دانشگاه هرات در رابطه میگوید: “اگر وزارت تحصیلات عالی میخواهد در دانشگاهها، اصلاحات وارد کند خوب است که به مشکلاتی چون کیفیت درس توجه داشته باشد و اینگونه تصمیمگیریها را به مراحل بعد بگذارد “.
این در حالی است که مسوولان در دانشگاه هرات، از تایید و اجرایی شدن این طرح از سوی وزارت تحصیلات عالی، اظهار بی خبری میکنند و میگویند وزارت تحصیلات عالی باید در مشوره با دانشگاهها این طرح را تایید میکرد.
قاهره رسولی، معاون امور دانشجویان دانشگاه هرات در رابطه میگوید: “ما اصلاً در جریان چنین طرحی نیستیم و این تصمیم را وزارت تحصیلات عالی باید پیش از تایید به دانشگاهها روان میکرد تا ما با تایید فیصله شورای علمی تصمیم خود را در قبال این طرح اعلام میکردیم “.
در همین حال شماری از آگاهان امور دین، میگویند مختلط بودن صنفها در دانشگاهها با رعایت شئونات اسلامی از نگاه شرعی هیچ مشکلی ندارد.
رسول عبدی، آگاه امور دین، میگوید: “در تمام دانشگاههای کشورهای اسلامی صنفهای مختلط وجود دارد و این موضوع از نگاه شرعی مشکلی ندارد”.
بربنیاد آمارهای وزارت تحصیلات عالی، هم اکنون ۲۴درصد از دانشجویان در دانشگاههای دولتی در سراسر کشور را دختران تشکیل میدهند.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی