عارفه پیکار: تربیون پارلمان بلندگوی قدرتمند برای حمایت از زنان خواهد شد
“آنچه مرا وادار کرد تا تصمیم به رقابت در فضای تاریک سیاسی افغانستان بگیریم؛ همان درد و محرومیتهاییست که به عنوان یک زن بیشتر از دیگران تجربه کرده ام”. اینها گوشهیی از صحبتهای عارفه پیکار نامزد انتخابات شورای ملی در استان (ولایت) غزنی است که با سیمین صدف خبرنگار خبرگزاری بانوان افغانستان داشته است.
پرسش: هدف شما از نامزدی در انتخابات پارلمانی چیست؟
پاسخ: اشتراک در انتخابات پارلمانی برای جوانانی مثل من، با هدف و برنامههای مشخص همراه است. آنچه مرا وادار کرد تا تصمیم به رقابت در فضای تاریک سیاسی افغانستان بگیریم؛ همان درد و محرومیتهایی است که به عنوان یک زن بیشتر از دیگران تجربه کرده ام.
متاسفانه در طول دو دوره کار مجلس نمایندگان، زنانی به مجلس راه یافتند که فقط در نقش معاش بگیران سقوط کرده و هیچگاه نتوانستند یک حامی و ناظر خوب در حمایت از زنان و جوانان باشند.در مجموع پارلمان افغانستان را میتوان مکانی برای توسعهی تجارت شخصی نمایندگان نام برد.
در میان مجموع وکلای پارلمان شاید نتوان بیشتر از تعداد انگشت دست، شخصیتهای متعهد به وطن و مردم پیدا کرد؛ به گفتهی رمضان بشر دوست، پارلمان مرکز فساد است و فساد در پارلمان باعث ناکارآمدی کل نظام گردیده است. همین موارد که افغانستان را به عقب بر میگرداند مرا وادار نمود تا در کنار درک چالشهای انتخابات؛ تصمیم به اشتراک درین پروسه داشته باشم.
پرسش: کارکرد زنان در پارلمان گذشته را چگونه ارزیابی میکنید؟
پاسخ: متاسفانه زمانی که نگاه واقعبینانه به کارکرد پارلمان و حضور زنان در پارلمان داشته باشیم، نگرانی بیشتری خلق میشود.
در گام نخست به دلیل نبود شفافیت در پروسه انتخابات زنانی به پارلمان راه یافتند که نتوانستند انعکاس دهندهی آرمانها و مطالبات زنان افغانستان باشند. رقابت منفی در بین زنان و نبود هماهنگیهای لازم باعث گردید، با یکونیم دهه، حضور زنان در پارلمان از فرصتهای موجود در افغانستان به دلیل عدم هماهنگی و همصدایی بین زنان پارلمان به نفع زنان استفاده صورت نگیرد، آنها حتی نتوانستند، رهبری کمیسیونهای داخلی پارلمان را به دست بگیرند.
وکلای مرد در بسیج زنان برای منافع تیمیشان خوب نقش بازی نمودند اما زنان شاید حتی موفق به جلب نظر یک هم ردیف مرد در پارلمان نشده باشند؛ نمونهها و مصداقهای عینی آن رای اعتماد نیاوردن زنان در بین کاندیدان مرد است. با وجودی که صلاحیتها و مسوولیتهای نمایندههای پارلمان فراجنسیتی تعریف شده اما زنان که باید ازین آدرس و تربیون در لابی و نظارت قوی در حمایت از زنان استفاده میکردند، در نقش کسانی حضور یافتند که حضور و عدم حضور شان در پارلمان با یک شهروند عادی هیچ تفاوت نداشت.
چرا ما از زنان انتقاد میکنیم در حالی که مردانی زیاد هستند که به مراتب غیر فعالتر از زنان بوده اند، اما کمتر مورد نقد قرار میگیرند، باید صریحاً اظهار داشت که توقعات زنان و مردان همانند تاریخ متفاوت زنان و مردان؛ فرق میکند. مسیر هموار برای مبارزات مردان و مسیر پر چالش در برابر مبارزات زنان ایجاب میکرد که زنان نماینده، با حضور در پارلمان الگوی خوب از توانمندی و تعهد به نفع حقوق زنان باشند.
پرسش: چقدر به برگزاری انتخابات شفاف باور دارید؟
پاسخ: اطمینان داشتن در کشوری مثل افغانستان دشوار است. ولی متاسفانه چون گزینه بدیل وجود ندارد ناگزیر باید به پروسهی فعلی اعتماد کرد. با موجودیت گروه مافیایی که سیاست، اقتصاد و زیست مسالمتآمیز را در افغانستان به چالش کشیده، قطعاً که مبارزه نهایت دشوار است اما امیدوارم کمیسیون مستقل انتخابات و نهادهای ناظر بر پروسهی انتخابات، در کنار این که از کلیت پروسه نظارت میکنند؛ از حقوق زنان و مشارکت عادلانه آنها نیز نظارت کنند.
به نقش مردم به عنوان ناظر و رای دهنده درین پروسه خیلی باور دارم، در صورتی که مردم این پروسه را از خود ندانند، قطعاً که زمینه برای استفادهجویان همانند دورههای قبل فراهم خواهد شد.
پرسش: چه کارهایی میخواهید، از آدرس پارلمان برای زنان انجام دهید؟
پاسخ: آرمان من، آرمان انسان دردمند و درد دیدهی در جغرافیای زن ستیز افغانستان است. آنچه برای زنان انجام خواهم داد، در واقع همان مسوولیتهایی است که قانون اساسی برای وکلای پارلمان تعریف کرده است. در کنار مسوولیتها و صلاحیتهای نظارتی که قانون برای نمایندگان پارلمان تعریف کرده است؛ تلاش میکنم تربیون پارلمان را به بلندگوی قدرتمند برای حمایت از زنان و جوانان مبدل سازم. از آنجایی که کمکاریهای وکلای دوره قبلی را دقیق آسیبشناشی کرده ام، میخواهم نمایندهیی باشم که در غزنی هیچ فرد و نهادی جرآت نگاه تبعیضآمیز و دست دومی به زنان، نداشته باشد.
برای تقویت حقوق زنان مشخصاً برنامهی مدونی دارم که انشاالله در جریان کمپاینها به زنان ارایه خواهم کرد.
پرسش: چه مشکلاتی سد راه زنان کاندید در ولایت غزنی وجود دارد؟
پاسخ: انتخابات غزنی و قصه انتخابات غزنی متاسفانه داستان تلخی است که در بیرون از مرزهای کابل و غزنی درز کرده است.
بحث حوزه ای و عدم حوزه ای برگزار کردن انتخابات؛ پروسهی ملی انتخابات را در این ولایت به چالش مواجه نموده است و مدت سه ماه است دروازهی کمیسیون انتخابات این ولایت بسته است و قرار است با استناد به ماده 104 قانون انتخابات، برگزاری انتخابات در این ولایت با چهار ماه تاخیر مواجه شود. حوزهیی ساختن، جدا از اینکه غیر قانونی است یا مصلحت جهت مشارکت فراگیر اقوام؛ چالشهای زیادی را برای زنان کاندید نیز خلق نموده است.
ولایت غزنی بر اساس فیصله کمیسیون مستقل انتخابات به سه حوزه انتخاباتی تقسیم شده و برای زنان در هر حوزه یک کرسی اختصاص داده شده است.
ترتیب: سیمین صدف