پلان گذاری از نیازهای کلیدی یک سازمان است
طرح، تنظیم وانسجام پلانهای مرکزی اداره، طرح پلان استراتیژیک و پلانهای ملی غرض تحقق اهداف اساسی، از جمله وظایف کارشناس پلان در یک اداره است.
برای آگاهی بیشتر در مورد طرح پلانهای مختلف کوتاه مدت ودراز مدت در ولایت هرات در سال جاری، خبرگزاری بانوان افغانستان با هایده فقیری، کارشناس پلان ادارۀ ولایت هرات گفتوگوی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
پرسش: از چه زمان به عنوان کارشناس پلان در ادارۀ ولایت هرات شروع به فعالیت نموده اید؟
پاسخ: حدود چهار ماه میشود که به حیث کارشناس پلانگذاری مقام ولایت هرات، مقرر شدهام.
پرسش: در مورد پلانهایی که در سطح ولایت ترتیب میشود و فعالیتهایی که در بخش پلانگذاری دارید توضیح دهید؟
پاسخ: سه نوع پلان استراتیژیک ولایتی، پلان سالانه ولایتی و پلان انکشافی ولایتی داریم که در سطح ملی نهادینه شده است.
پلان استراتیژیک ولایتی پلانی است که عموما پنج ساله است ودیدگاه استراتیژیک و انکشافی یک ولایت را انعکاس میدهد و پلان سالانه ولایتی پلانی است که در مجموع تمام برنامهها را پوشش میدهد و به شکلی از اشکال نظارتی گونه است و از سوی والی هرات نظارت می شود و ربع وار به اداره مستقل ارگانهای محلی گزارش داده میشود.
پرسش: عمدهترین فعالیتهای تان در ادارۀ پلانگذاری هرات چیست و در مورد پلانهای دراز مدت و کوتاه بیشتر توضیح دهید؟
پاسخ: قسمت عمده کار ما این است که روی پلانهایی که در ولایت هرات ترتیب میشود تمرکز داشته باشیم.
در قسمت پلان سالانه ولایت هرات، در سال جاری مالی این پلان را با همکاری واحدهای دومی ترتیب میکنیم و به ارگانهای محلی ارسال مینماییم و به طور ربع وار از پیشرفت این پلان به والی هرات و مرکز گزارش میدهیم.
و در قسمت پلان استراتیژیک، پلان استراتیژیک ولایت هرات درسال 1392 از نگاه دورۀ زمانی خاتمه یافته است و متاسفانه در این سالها در قسمت بازبینی این پلان بی توجهی شده است. در این مورد ما از اداره مستقل ارگانهای محلی مطالبه رسمی داشتیم تا گروه تخنیکی شان را برای شروع پروسه بازنگری پلان استراتیژیک به ولایت هرات اعزام کنند.
در کنار این موارد پلانهایی داریم که به موقع ترتیب میشوند، به طور مثال امسال پلان مبارزه علیه فساد اداری را داریم که بر اساس حکم رئیس جمهور تمام ولایات مکلف شدند پلان مبارزه علیه فساد اداری ولایت خود را ترتیب کنند که ما این پلان را پس از کسب مشوره هیئت رهبری مقام ولایت ترتیب کردیم و از طریق اداره مستقل ارگانهای محلی به سکرتریت ویژه مبارزه علیه فساد اداری ارسال نمودیم.
پرسش: اشاره کردید مدت زیادی از فعالیت تان در ادارۀ هرات نمیگذرد از دید شما چه پلانهایی در ولایت هرات باید طرح و اجرا میشد که تاکنون نشده است؟
پاسخ: فقدان طرح پلان استراتیژیک حس میشود، روی همین منظور با والی هرات صحبتی داشتیم، مطالبات رسمی خود را با مرکز مطرح کردیم و پروسه بازبینی پلان استراتیژیک را به زودی آغاز خواهیم کرد.
پرسش: شما اولین زن کارشناس پلان گذاری در ادارۀ ولایت هرات هستید از آغاز فعالیت تان کدام پلانی در خصوص زنان ساختهاید؟
پاسخ: درمورد زنان و مطالبات شان ما طبیعتاٌ تلاش میکنیم. پلانها بخشهای مانند ریاست امور زنان، کارشناسی جندر مقام ولایت را انعکاس میدهیم، با توجه به این که نیمی از جمعیت را زنان تشکیل میدهند مطالبات آنان باید در هر پلانی مد نظر گرفته شود.
پرسش: آیا پلانگذاری میتواند جنسیت محور باشد؟
یکی از ویژگیهای پلان گذاری در جهان مدرن جنسیت محور بودن پلان گذاری و بودجه سازی است که خوشبختانه، من عضویت کمیته انکشاف ولایتی و کمیته مدیریت مالی عامه را دارم.
در کمیته انکشاف ولایتی، پلان گذاری صورت میگیرد و در کمیته مدیریت مالی عامه منابع را تخصیص می دهیم و طبیعتاً جنسیت محور بودن در هر دو پروسه از اولویتهای کاری ماست.
پرسش: عمدهترین چالشهای پلانگذاری در ادارۀ هرات چیست؟
پلان گذاری یکی از نیازهای کلیدی و تهدابی یک نهاد و سازمان است. ما هنوز عدم هماهنگی را در سطح واحدهای دومی داریم، عدم تمرکز و توجه را به ولسوالیها داریم، از طرف دیگر ما به سمت زون محوری میرویم که متاسفانه در بخش انکشافی بی توجهی زیادی شده است.
پیوند اقتصادی ولایت هرات با دیگر ولایات زون برقرار نیست و این خلاء پلان گذاری است. دیگر مشکلات ما بحث ظرفیتی و بحث هماهنگی است. روی این منظور ما برنامهها و تدابیر جدی را روی دست داریم، و تلاش خواهیم کرد تا با مجموع داشتههای خود خلاءهای موجود را پر کنیم.
ترتیب: ضیاگل عظیمی