نقش زنان تجارتپیشه در انکشاف پایدار افغانستان
اتاق تجارت و صنایع زنان در سال 2014 به هدف مهیاساختن فضای کاری مطمئن در سکتور خصوصی برای زنان، و افزایش زنان متشبث و تجارت پیشه ایجاد شد. برای معلومات بیشتر در مورد فعالیتهای این اتاق با منیژه وافق رییس اتاق تجارت زنان گفتگویی را ترتیب داده ایم که در ادامه میخوانید.
پرسش: در مورد اتاق تجارت و صنایع ویژه زنان بگویید که از چه وقت به کدام هدف ایجاد شده است؟
پاسخ: یک تعداد خانمهای متشبث و تجارت پیشه که میخواستند جایگاه زنان فعال اقتصادی را در سطح پالیسی سازی تعیین کنند در سال 2013 گروپ خویش را تحت نام متشبثین رهبر برای انکشاف افغانستان “لید” ایجاد نمودند و ارگان مذکور را رسما ً در جنوری 2014 افتتاح کردند. بعد از فعالیتهای خوب مانند ایجاد یک بانک معلوماتی زنان متشبث و تجارت پیشه از سراسر افغانستان توانستند به صورت موثر از منافع زنان متشبث و تجارت پیشه نمایندگی نمایند همین بود که پیشنهاد تغییر نام لید را به اتاق تجارت و صنایع زنان، به شورای عالی اقتصادی پیشکش نمودند.
اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان در 22 حوت 1396 در جلسه شورا عالی اقتصادی که تحت ریاست جلالتماب ریس جمهور تشکیل جلسات جهت تصمیم گیریهای اقتصادی مینماید پیشکش ومنظور گردید چون در افغانستان کدام نهاد برای ثبت و جوازدهی به اتاق وجود نداشت.
دیدگاه: نقش زنان و زنان تجارت پیشه افغان در انکشاف پایدار افغانستان باید در سطح ملی و بین المللی به رسمیت شناخته شود.
ماموریت: نمایندگی موثر و حمایت از نگرانیها و منافع زنان در سکتور اقتصادی.
هدف: داشتن فضای کاری مطمئن در سکتور خصوصی برای زنان و اطمینان از اینکه زنان میتوانند در انکشاف اقتصادی افغانستان مشارکت داشته باشند – یعنی افزایش تعداد زنان متشبث و تجارت پیشه.
پرسش: به چه تعداد از زنان تجارت پیشه عضو این اتاق هستند؟
پاسخ: به تعداد بیشتر از 400 عضو دارد که تنها از این جمله بیشتر از 125 در کابل و 30 تن از ولایت عضویت خویش را با پرداخت حق العضویت سالانه در این یک سال تثبیت نموده اند و در فعالیتهای اتاق سهم میگیرند.
پرسش: چه فکر میکنید آیا این نهاد میتواند در بازاریابی، آموزش و بهبود کیفیت محصولات تولیدی کارخانههای مربوط به زنان کمک کند؟
پاسخ: اتاق زنان در بازار یابی و سایر موارد مانند بلند بردن ظرفیت و بهبود کیفیت تولیدات و خدمات کارهای اساسی را در کابل آغاز نموده که به ولایات نیز وسعت داده میشود. اتاق زنان موثرتر خواهد بود چون توجه کامل و ویژه به نیازهای تشبثات زنان دارد.
پرسش: شما به عنوان رییس اتاق تجارت و صنایع زنان، مشکلات زنان تجارت پیشه را در چه میبینید؟
پاسخ: مشکلات زنان تجارت پیشه در مدیریت عملیاتی، مدیریت مالی، مدیریت کیفیت و تطابق دهی تولیدات و خدمات به اساس تقاضای بازار داخلی و خارجی میباشد که مشکلات متذکره موارد داخلی تشبثات زنان است و موارد همچو دسترسی به بازارها و عدم موجودیت زیر بناهای درست که هزینه تولید را بالا میبرد و دسترسی به قرضه و سیستمهای اداری مغلق و طویل از جمله عوامل خارجی یک تشبث اند که مانع پیشرفت تجارتهای زنان میشوند.
پرسش: به چه تعداد از زنان توانستند در حال حاضر در بازار افغانستان سرمایه گذاری نمایند؟
پاسخ: بیشتر از 850 زن مبلغ 67.2 میلیون دالر سرمایه گذاری نموده اند. تقریباً نصف این تعداد در سکتورهای عنعنوی مانند صنایع دستی مصروف اند و بیشتر از نصف آن در سکتورهای غیر عنعنوی مانند فعال اند. سکتورهای جدید که زنان تشبثات شان را آغاز نموده اند خدمات میدیا، خدمات تکنالوژی، رستورانتها، مکاتب خصوصی و نماینده گیهای مسافربری، میباشد.
پرسش: این نهاد تنها در مرکز است یا در ولایات هم نمایندگیهایش را ایجاد میکند؟
پاسخ: دفاتراتاق زنان در کابل و مراکز زون شمال، شرق،غرب و جنوب فعال میباشد. نظربه تعداد محدود خانمهای متشبث اتاق زنان از همین 5 دفتر میتواند به اکثریت زنان متشبث وتجارت پیشه افغانستان خدمات رسانی نماید.
ترتیب: سودابه احراری