شکایت دختران از قوانین دست وپا گیر خانوادهها
ناامنی، بیاعتمادی و شرایط نامناسب اجتماعی از جمله عواملی عنوان میشود، که بیشتر خانوادهها قوانین سفت و سختی را برای دختران خود وضع میکنند.
برخی از دخترانی که محدودیتهای بیش از حد از سوی خانوادههای شان برای آنان وضع شده است، از این وضعیت شان راضی نبوده و میخواهند به خواست خود شان زندگی کنند.
معصومه، دختری است که درهرسال دو یا سه بار حق بیرون رفتن از خانه برای خرید را دارد.
برادرش نمیگذارد، بدون اجازه او یا پدرش برای خرید برود و او مجبور است همیشه با یکی از اعضای خانواده اش از خانه بیرون شود.
او از این وضعیت شاکی است و این را عاملی میداند که اعتماد به نفس او را از بین برده است.
با این حال، ناامنی عاملی است که شوهر فرشته به خاطر آن فرشته را از بیرون شدن از خانه برای تحصیل بازداشته است.
او میگوید: «با مشکلات زیادی شوهرم را راضی کرده بودم تا بگذارد درسم را ادامه بدم اما بد از نا امنیهای اخیر که در شهر به وجود آمد دیگر نمیگذارد که تحصیلاتم را تمام کنم »
در این میان زهرا دختریست که بیاعتمادی پدرش نسبت به جامعه، سبب محدود کردن او شده است.
زهرا میگوید: «پدرم همیشه بیرون ازخانه است و او از اوضاع بیرون بهتر خبر دارد که عدهی زیادی از مردها برای خانمها مزاحمت ایجاد میکنند، به همین خاطر به آسانی نمیگذارد من و خواهرم از خانه بیرون شویم ».
برخی از جامعه شناسان، به این باوراند؛ که علت اساسی محدودیتها از سوی فامیل، به ساختار نظام خانواده برمیگردد.
محمد فقیری، استاد جامعه شناسی، دانشگاه هرات میگوید؛ قید گیریها درقدم اول باعث ازبین رفتن اعتماد بهنفس شخص میشود و این تصور برای او ایجاد میشود که نمی تواند خارج از ارادۀ خانواده تصمیم بگیرد.
وی باور دارد؛ در هرم تصمیمگیری خانوادهها اول مرد قرار دارد، بدون شک او کوشش میکند، خواستههای خود را تحمیل کند، خیلی از افراد متمدن، به نظریات اجتماعی، پول و خیلی از امکانات دسترسی دارند، اما متاسفانه این دسترسی به ابزارهای تمدنی، باعث نشده تا آنها از یک فرهنگ مدرن بر خوردار شوند.
او میگوید: «برعلاوه ابزارهای مادی تمدن از ارزشهای معنوی تمدن محروم نیز هستیم، به این خاطر نشان میدهد که فرهنگ اجتماعی ما یک فرهنگ ارتجاعی و محافظهکارانهی مطلق به چند قرن پیش است ».
شماری از روانشناسان به این باور اند که وضع محدودیت سبب کاهش اعتماد به نفس نزد افراد میشود.
حسین جعفری، روانشناس، میگوید: «اعتماد به نفس و عزت نفس هر شخص بستگی به این دارد که چه باز خوردهایی را از اطرافیان دریافت میکند ».
آقای جعفری میافزاید؛ برخوردهای منفی میتواند تاثیر مخربی را روی شخصیت فرد به جا بگذارد و محدودیتها باعث میشود، شخص از اعتماد بهنفس کمتری برخوردار باشد و در آینده با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه شود.
گزارشگر: نرگس سادات