زینب قاضیزاده: دید مردم نسبت به ما تغییر کرده اما دید نظامیان نه
حضور زنان در نظام از چندی به این سو پر رنگ شده است، اما این به معنای کاهش مشکلات زنان در نظام نبوده و بسیاری از این زنان از چالشها به ویژه وجود تبعیض میان زنان و مردان کارمند در نظام شکایت دارند. برای وضاحت بیشتر این موارد، با زینب قاضیزاده آمر جندر مدیریت عمومی پلیس مردمی در فرماندهی پلیس هرات گفتوگویی ترتیب دادم که در ادامه میخوانید.
پرسش: چه چیزی سبب شد، زینب قاضیزاده علاقمند کار در نظام شود؟
پاسخ: رشتهی تحصیلیام شرعیات و علوم اسلامی است، اما به دلیل این که زنان و مردان باید در تامین امنیت شریک باشند به نظام روی آوردم. نمیشود که پرندهی صلح یک بال داشته باشد، اگر زنان نباشند مردان پلیس نمیتوانند در تامین امنیت موفق باشند.
پرسش: از آدرس سمتی که دارید تا کنون چه کارهای برای خانم کرده اید؟
پاسخ: من همیشه سعی کردهام برای حل چالشهای زنان کار کنم. از مرکز اطلاعاتی 119 همیشه به مشکلات حقوقبشری زنان و تبعیضهای جنسیتی رسیدگی میکنم.
پرسش: برای رفع تبعیض جنسیتی چه کرده اید؟
پاسخ: تشکیل هر نظام مشکلاتی دارد. پولیس ما چهارده سال عمر دارد و جامعهی ما هم به شدت سنتی.
به همین دلیل وقت زیادی میطلبد تا این تبعیض به گونهی کلی از بین برود، و ما زنان هم باید سعی کنیم خود را ثابت کنیم. در نظام ما، از خیلی از مردان بیظرفیت حمایت میشود، اما از زنانی که ظرفیت زیادی هم دارند حمایت نمیشود.
زنان برای حل مشکلات شان جلسات ماهانهی را در شورای اناثیه برگزار میکنند. در این شورا مشکلاتی چون منفک شدن از بست، رخصتیهای اختصاصی و دیگر مشکلات زنان به بحث گرفته میشود.
پرسش: برای ارتقای ظرفیت زنان در نظام چه کرده اید؟
پاسخ: در قسمت ارتقای ظرفیت زنان پولیس تا کنون نتوانستم کاری بکنم به ویژه بورسیههای تحصیلی که برای زنان حتمی است. همچنین شاملسازی زنان در کدر رهبری نیز از دیگر مشکلاتی است که تا کنون نتوانستیم حل کنیم و دلیل این کمکاری عدم حمایت حکومت از ما بوده است.
پرسش: تا کنون در شورای اناثیه مواردی از جمله آزارهای جنسی زنان مطرح شده است؟
پاسخ: خودم به عنوان یک پولیس زن تا کنون آزارهای لفظی را زیاد تجربه کرده ام، آزارهای جنسی هم در گذشتهها وجود داشته ولی در دوسال گذشته این موارد وجود نداشته است.
البته توهین و گرفتن برخی صلاحیتها از ما هم جز آزار و اذیت به حساب میآید که عملا وجود دارد.
پرسش: کمتر از یک سالِ پیش ما گزارشی از وجود آزار و اذیت جنسی زنان در ادارههای دولتی داشتیم، نتیجهی تحقیق ما نشان میدهد که بیشتر آزار و اذیت جنسی زنان در فرماندهی پولیس هرات و ادارهی معارف بود، در این زمینه چه گفتنی دارید؟
پاسخ: قسمی که قبلا گفتم آزار و اذیت جنسی زنان قبلا وجود داشت اما از دوسال به این سو قضیهی ثبت نشده است، البته ممکن است که قضایای وجود داشته باشد ولی شکایتی صورت نگرفته است.
پرسش: چقدر امیدوارید که روزی تبعیض جنسیتی از بین برود و ما به آرمان برابری جنسیتی برسیم؟
پاسخ: کشور ما یک حالت گذار را تجربه میکند و چنین مشکلاتی وجود دارد، اگر افرادی که در راس قرار دارند افکار کهنهی خود را کنار نگذارند و یا این که خودشان کنار نروند این مشکلات همچنان وجود خواهد داشت.
پرسش: در مورد دید جامعه نسبت به زنانی که در نظام کار میکنند بگویید؟
پاسخ: دید مردم نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است، من هم به عنوان یک زن پولیس اکنون به مسلک ام افتخار می کنم، مردم اکنون میدانند، که اگر پرسونل زن نباشد همین امنیت نسبی را هم نخواهیم داشت.
پرسش: شما منحیث مسوول جندر؛ چقدر در بین زنان پولیس اعتمادسازی کرده اید، تا اگر به مشکلی بر میخورند به شما مراجعه کنند؟
پاسخ: خیلی از مشکلات وجود دارد که زنان پولیس به خاطر ترس از آبرو شکایت رسمی درج نمیکنند اما به ما اعتماد دارند و ما شنوندههای خوبی برای آنها هستیم و به همین دلیل است که مشکلات خود را حداقل به گونه شفاهی با ما در میان میگذارند.
ما به زنان مشوره میدهیم و توصیه میکنیم که ظرفیت خود را بالا ببرند و از حق خود استفاده کنند.
ترتیب: سیمین صدف