تنش میان سنتهای زنستیز و قوانین مدافع حقوق زن
تنش میان سنتهای زنستیز و قوانین مدافع حقوق زن، یکی از چالشهای سد راه زنان برای رسیدن به وضعیت آرمانی و عاری از خشونت در برابر زنان دانسته میشود.
وجود قانون منع خشونت در برابر زنان و نداشتن ضمانت اجرایی قوی؛ در کنار هنجارهای اجتماعی و سنتهای زنستیز موجود در جامعهی که زنان را وا میدارد، به بهانهی حجب و حیا در مقابل انواع خشونت سکوت کنند؛ زنان را دچار سردرگمی کرده است.
در قانون منع خشونت در برابر زنان مواردی از جمله فرار از منزل در صورتی که منجر به جرم نشود، جرم پنداشته نمیشود. همچنان در این قانون هرگاه زنی مورد انواع خشونت از جمله: خشونت لفظی، روحی- روانی، جسمی و جنسی قرار گیرد، میتواند در برابر عامل آن شکایت کند.
در این میان اما این هنجارهای اجتماعی و رسوم و عنعناتی است که به زنان حکم میکند، در چنین شرایطی مهر سکوت بر لب بزنند و اینجاست که زنان در میان این تناقضها سردرگم میمانند.
برخی از فعالان حقوق زن عدم حاکمیت قویِ قوانین مدافع حقوق زنان را عامل این مشکلات زنان میدانند.
طاهره پوپل فعال حقوق زن به این باور است؛ زمانی که حکومت یک قانون را تصویب میکند، باید ضمانت اجرایی قوی داشته باشد تا سبب تغییرات شود.
وی میگوید؛ زمانی که چنین قوانینی به تصویب میرسد، مشکلاتی را به همراه دارد ولی باید این قوانین تطبیق شود، تا نهادینه شده و ضمانت اجرایی قوی پیدا کند.
خانم پوپل معتقد است، وقتی تطبیق کنندگان قانون به آن پایبند و متعهد باشند، قانون حاکمیت پیدا میکند و سبب تغییر در وضعیت زنان میشود.
به باور برخی دیگر از فعالان حقوق زن، تلفیقی از سنتهای زنستیز موجود و قوانین مدرنی که اخیرا به نفع زنان به تصویب رسیده، سبب سردرگمی زنان شده است.
انیسه مشعل سروری فساد در دستگاه قضایی وعدم باورمندی کارمندان ادارهها به این قوانین را یکی دیگر از چالشهای سد راه زنان میداند.
وی افزود؛ در جامعهی سنتی امروزی بهترین راه برای تطبیق این قوانین را آگاهیدهی برای زنان میداند.
گزارشگر: سیمین صدف