انسان اگر اراده کند غیر ممکن، ممکن میشود
“هنر برخواسته از تفکرات و هنجار و ناهنجاریهای یک جامعه است که توسط هنرمند بیان میشود.و یا میتوان گفت که هنر زبان یک جامعه است”. بخشی از سخنان فرحناز عثمانی طراح گرفیک و نقاش است خبرگزاری بانوان افغانستان برای آشنایی بیشتر با وی گفتوگوی را انجام داده است.
پرسش: فرحناز را چگونه معرفی میکنی؟
پاسخ: فرحناز عثمانی هستم، متولد شهر هرات و ۲۰سال عمر دارم. دورههای ابتدایی و متوسطه را در یکی از مکاتب خصوصی و دوره لیسه را در یکی از مکاتب دولتی در شهر هرات به پایان رساندم. و در حال حاضر در دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه هرات در دیپارتمنت گرافیک مشغول تحصیل هستم و همچنان یکی از شاگردان مکتب کد نویسی در بخش گرافیک هستم.
پریش: چه تعریفی از گرافیک و هنر داری؟
پاسخ: از دید من هرآنچه که ساخته آدمی باشد و جلوههای زیبایی و تخیلی در آن بکار رفته باشد هنر است.و هنرمندی که توانسته باشد خلقت و زیبایی های هستی را به تصویر بکشد جایگاه والا تری دارد. در کل هنر برخواسته از تفکرات و هنجار و ناهنجاری های یک جامعه است که توسط هنرمند بیان میگردد.و یا میتوان گفت که هنر زبان یک جامعه است و گرافیک هم برای من به مصابه یک هنر است.
پرسش: از فعالیتهای گرافیکیات بگو؟
پاسخ: گرافیک یک رشتۀ هنری وسیعی است که همه جوانب هنر را درمیگیرد و از آنجایکه ما در دانشگاه شاخههای زیادی از این هنر را فرا میگیریم پس گفته میتوانم که در بیشتر بخشها فعالیت داشته ام ازجمله، هنر دیجیتالی،طراحی،چاپ دستی،کلاژ (خلاقیت جمع وسایل)، خطاطی ،منیاتور، ساخت استیکرهای افغانی با استفاده از هنر دیجیتالی یکی از جمله فعالیتهای اخیرام بوده است. ساخت پکچ های اداری برای شرکتهای داخلی و خارجی، گرفتن چندین پروژه از خارج کشور در بخش کارهای گرافیکی و غیره سفارشات.
پرسش: از کارکردهایت چقدر راضی هستی؟
پاسخ: به نظرم انسان هرچقدر هم تحصیل کند مخصوصا در بخش هنر باز هم کامل نمیشود. و من هم با وجود فعالیتهای زیاد هنوزهم نتوانستم به جایگاهی که در نظر دارم دست یابم.اما تمام تلاشم این است تا یک شخص موفق درعرصه هنرم باشم.
پرسش: در کنار گرافیک میانهات با دیگر هنرها چطور است؟
پاسخ: از دوران مکتب به نقاشی و خلق کارهای تخیلی و خلاقیتها علاقه وافر داشتم و همین باعث شد تا هنرهای زیبا را انتخاب نمایم.در کنار کارهای گرافیکی دوست دارم در اوقات بیکاری آثار نقاشی نیز کار کنم و از این هنر ارزشمند لذت ببرم.
پرسش: گرافیک و نقاشی این دو برایت چه مفهومی دارند؟
پاسخ: گرافیک به معنای هنر جمع وسایل، هنری که درکنار خلاقیت وتخیل به وسایل دیگر نیز وابسطه است.اما نقاشی همان تخیلات و انچه در ذهن هنرمند است میباشد که توسط ابزار نقاشی به تصویر کشیده میشود.
پرسش: شده تا حالا از هنرات دلزده شوی؟
پاسخ: من عاشق هنر و خلق آثاری هستم که از افکار و تخیلات خودم منشا گرفته است، در حقیقت این هنر است که روح و روانم را زنده نگهمیدارد، بعضی وقتها شاید به علت فشار های درسی و مصروفیتها خسته شده باشم اما دلزده هرگز نشدم و نمیشوم.
پرسش: جایگاه هنر و هنرمند را در جامعه هرات چگونه میبینی؟
پاسخ: هرات، یک شهر با فرهنگ و هنر دوستی نسبت به سایر ولایات است وجامعه فرهنگی و قشر تحصیل یافته به هنر و هنرمند جایگاه والایی قایل هستند و من امیدوارم این ارزش گذاری بیشتر ازاین شود.
پرسش: چه برنامههای برای آینده داری؟
پاسخ: شرایط کنونی افغانستان نا امیدانه است و گاهی منجر به دست کشیدن از اهداف انسان میشود.اما من امیدوارم تا این وضعیت دوام نیآورد تا بتوانیم به اهداف خود برسیم.برنامه های زیادی در نظر دارم از جمله ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه ام یعنی گرافیک.
پرسش: فرحناز در راه هنر چه دشوایهای را پشت سرگذاشته است ؟
پاسخ: طبیعی است که هر انسان زمانیکه به جایگاهی میرسد فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر میگذراند و من هم کسی بودم که مشکلات زیادی متقبل شدم تا که به این جا رسیدم .و خدا را شکرگذارم که فعلا در رشته ای تحصیل میکنم که با جان و دل علاقمند اش هستم.
پرسش:از کی، چه خواستهای داری ؟
پاسخ: از مردم میخواهم به هنر ارزش بدهند و به زندگی با دید هنرمندانه نگاه کنند چرا که امروزه جوامع بزرگ بیشترین ارزش را به هنرمندان خود میدهند که این چنین پیشرفت کرده اند و خالق هستی زیباست و زیبایی را دوست دارد و همه چیز را هنرمندانه خلق کرده است.
ترتیب: ضیاگل عظیمی