آیا برنامههای ریاست امور زنان هرات تاثیر گذار است؟
ریاست امور زنان ولایت هرات؛ یکی از ریاستهای فعال وزارت امور زنان بوده که درسال 1381ه. ش تاًسیس شده است.
فعالیتهای ریاست امور زنان بر اساس برنامههای راهبردی (پلان استراتیژیک) وزارت امور زنان است که در راستای محو خشونت و کاهش خشونت دربرابر زنان و ارتقای ظرفیت زنان در عرصه حکومتداری، صحت، مصوونیت اجتماعی، زراعت، امنیت و غیره تلاش میکند.
برای آگاهی در مورد برنامههای این ریاست در خصوص زنان در 1397ه.ش گفتوگوی را با عزیزه کریمی سر پرست ریاست امور زنان هرات ترتیب دادهام که در ادامه میخوانید.
پرسش: چه برنامههای را ریاست امور زنان هرات در سال روان روی دست دارد؟
پاسخ: برنامههای ریاست امور زنان در سال 1397 به دو بخش تقسیم میشود. یک، طرحهای که در چوکات اداری نیست و در حد یک طرح است و دوم پلانهای است که مطابق لایهی وظایف اداره مطابق آن کار میشود. و در جریان سال روان قرار است به این مسایل در خصوص زنان رسیدگی شود؛ رسیدگی به چالشها و قضایای مربوط به زنان از طریق مصالحه و میانجگیری، ایجاد مراکز ثبت قضایا در پنج ولسوالی هرات، دایر نمودن دوازده جلسه کمیسیون منع خشونت، و همچنان برگزار کردن دوازده کمیته هماهنگی و مشوره دهی برای زنان رد مرزی و متضرر، برگزاری 48 جلسه هفته وار برای حل منازعات فامیلی ایجاد مراکز حمایوی و حقوقی برای زنان، بلند بردن سطح آگاهی زنان از لحاظ آموزشی، چون سواد آموزی و خیاطی برنامههای حرفوی برای تعدادی از زنان، اعمار جمنازیوم ورزشی برای زنان ، تجلیل از روزهای ملی و بین المللی، بررسی تطبیق پلانها در سطح ادارههای دولتی و غیر دولتی، تامیین سلامت روانی و اجتماعی بوسیله برنامههای آگاهیدهی در قسمت صحت زنان، انتقال پمپ استیشن از مقابل مرکز تجارتی خدیجه الکبرا، ایجاد نمایشگاهها و مارکت برای زنان. اینها همه جز برنامههای اجرایی ریاست امور زنان در سال روان است.
پرسش: چه برنامههای را به طور مشخص برای زنان ولسوالیهای هرات دارید؟
پاسخ: ریاست امور زنان هرات تفاهمنامهای را به همکاری ریاست امنیت ملی و فرماندهیپلیس و ادارهی ارگانهای ولسوالیها دارد که مطابق آن رسیدگی به موارد خشونت علیه زنان در اولویت کاری این ادارهها باید قرار داشته باشد و همچنان در پنج ولسوالی انجمن اجتماعی ایجاد میشود که عضویت این انجمنها را ولسوالهای همان ولسوالیها، ریاست امور زنان رییس حج و اوقاف دادستانی، دادگاه و ارگانهای که در همان ولسوالی هستند دارند.
پرسش: برنامههای متفاوتر از سالهای قبل هم دارید؟
پاسخ: برنامههای که در سالهای قبل نداشتیم و به نحوی میتوان گفت جدید استند عبارت اند از تماس با شماره 119 که خانمها میتوانند در صورتی که با خشونت روبرو شوند با این شماره تماس بگیرند و به زودترین فرصت به شکایت شان رسیدگی میشود، تفاهمنامه انجمن اجتماعی، ایجاد مارکت زراعتی، که کاملا جدید است در سطح افغانستان، همکاری با اتاق تجارت زنان،جز برنامههای است که در سالهای قبل نبوده است.
پرسش: با وجود اینکه برنامههای زیادی را برای کاهش خشونت در برابر زنان دارید چرا آمار خشونت همه ساله در حال افزایش است؟
پاسخ: آمار خشونت در حال افزایش نیست بلکه ساحه فعالیت ریاست ما افزایش یافته است و آگاهیدهی زیاد شده و زنان در مورد حقوق شان آگاهی پیدا کردند و زمانیکه مورد خشونت قرار میگیرند صدای شان بلند میکنند و خواهان مجازات عاملان خشونت میشوند به همین منظور همه فکر میکنند آمار خشونت افزایش یافته است.
پرسش: به این نظر اید که برنامههای آگاهی دهی تان مشکل دارد چون به نحوی سبب ترویج خشونت شده است؟
پاسخ: برنامههای که در سال گذشته وجود داشت بیشتر توجه به آگاهی دهی برای زنان بوده و این آگاهی دهی یک طرفه سبب شده که به نحوی خشونت در بین خانوادهها زیاد شود چرا که بیشتر مردان در اطراف از حقوق زنان آگاهی ندارند و زیر تاثیر فرهنگ و رسم و رواجهای نا مناسب قرار گرفته و حقوق حقهی زنان را سلب میکنند. و به نام غیرت انواع خشونتها را انجام میدهند. اما در این چند سال اخیر ریاست امور زنان تغییراتی را در برنامههای آگاهیدهی بوجود آورده است که در ولسوالیها این برنامهها برای زنان و مردان برگزار میشود.
پرسش: چقدر این برنامهها تاثیرگذار بوده است؟
پاسخ: برنامههای آگاهیدهی سر اذهان مردم تاثیرات مثبت زیادی داشته است اما این تاثیرات و تغییرات کافی نیست باید سطح علمی مردم بالا برده شود و ریاست امور زنان برنامههای را در همین راستا دارد.
پرسش: ریاست امور زنان چه دستآوردهای را در این چند سال پسین برای زنان داشته است؟
پاسخ: ریاست امور زنان در این چند سال اخیر دو نمایشگاه اقتصادی را تدویر کرده کمیته جندر را افتتاح کرده است و اخذ تذکره تابعیت برای زنانی که کندهی تذکره نداشتند و همچنان برنامههای آگاهیدهی در سطح ولسوالیها و در کنار این از جمله دستآوردهای برزگ این ریاست، سه تحقیقی است که این ریاست پیرامون علل و راهکارهای خشونت انجام داده است.
ترتیب: ضیاگل عظیمی