چرا قانون منع خشونت در برابر زنان شامل کٌدجزا نشد؟

خشونت و نابرابری همواره با زندگی زنان افغانستانی عجین بوده است. با آنکه در سال‌های پسین قوانینی در رابطه با منع خشونت  آزار و اذیت زنان و تضمین جایگاه برابر آنان با مردان نافذ شده، اما آمار خشونت علیه زنان در گوشه گوشه‌ی افغانستان هم‌چنان تکان دهنده است.

یکی از جنجالی‌ترین قوانین در افغانستان که بیشتر از دو دهه، زد وبند‌‌های  در ارتباط به تصویب آن در مجلس نمایندگان وجود دارد «قانون منع خشونت علیه زنان» است.

 تصویب  قانون منع خشونت علیه زنان موافقان و مخالفان زیادی درمجلس نمایندگان دارد و موارد اختلافی آن فصل سوم این قانون است که به احکام جزایی پرداخته است.

تعیین سن ازدواج، اجازه‌ی والدین، تعدد زوج‌جها، خانه‌های امن، تجاوز جنسی و لت‌و‌کوب از موارد اختلافی طرح قانون منع خشونت علیه زنان در مجلس بوده است. شماری از نمایندگان با این موارد مخالف‌اند و برخی آن را خلاف شریعت اسلامی می‌دانند.

 اکنون احکام جزایی این قانون (فصل مربوط به جرم انگاری خشونت علیه زنان) در قانون جدید جزای افغانستان (کد جزا) گنجانیده نشده است. در حالی‌که ۳۳ قانون دیگر زیرمجموعه‌ی کُد جزا قرار گرفت و در موجودیت کُد جزا ملغا شد.

 چرا فصل مربوط به جرم‌انگاری خشونت علیه زنان از کُد جزا حذف شد و قانون منع خشونت علیه زنان به‌صورت قانونی مستقل باقی ماند؟

در این گزارش خواستیم دیدگاه برخی از زنان فعال هراتی را در ارتباط به شامل شدن و نشدن فصل جرم انگاری این قانون در کد جزا داشته باشیم.

فاطمه جعفری، عضو شورای ولایتی هرات، می‌گوید؛ قانون منع خشونت علیه زنان به همین شکلی است که باید باشد. گرچه  این قانون کاستی‌های دارد که باید به صورت دقیق بررسی شود.

خانم جعفری، توشیح قانون منع خشونت علیه زنان را در یک و نیم دهه اخیر یک دست‌آورد بزرگ می‌داند.

او می‌گوید: “برای من به عنوان نماینده مردم قانون منع خشونت علیه زنان با همین حالت با اهمیت است “.

عزیزه کریمی، سرپرست ریاست امور زنان هرات، به  این باور است که اگر قانون منع خشونت علیه زنان فصل جرم انگاری آن شامل کد جزای کشور شود می‌تواند از ابهت بیشتری برخوردار شود.

خانم کریمی، می‌گوید: “اگر این قانون شامل کد جزای کشور شود در کاهش خشونت‌ها علیه زنان نقش موثری خواهد داشت “.

اما سکینه حسینی عضو شورای ولایتی هرات، استقبال می‌کند از اینکه فصل جرم انگاری قانون منع خشونت علیه زنان شامل کد جزایی نشده است.

خانم حسینی، می‌گوید؛ این قانون به صورت مجزا در خیلی از موارد بیشترین فرصت را برای حمایت

از زنان داشته است بناً تقاضای من از نمایندگان مجلس این است که این قانون از حالت اختصاصی خارج نشود.

او در ادامه گفت: “اگر این قانون وارد کد جزایی شود موثریت ندارد “.

در همین حال فاطمه باقری، مسوول حمایت و انکشاف حقوق زنان در حوزه غرب، به این باور است که اگر این قانون شامل کد جزای شود به شدت موثریت  بیشتری خواهد داشت.

خانم باقری گفت؛ اگر  فصل جرم انگاری قانون منع خشونت وارد کد جزا شود همان رویکرد که با سایر جرایم می‌شود با عاملان خشونت هم صورت خواهد گرفت از این لحاظ می‌تواند خیلی مفید باشد.

قانون منع خشونت علیه زنان در ۲۹ سرطان سال ۱۳۸۸ بر اساس فرمان تقنینی حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین در چهار فصل و ۴۴ ماده، توشیح شد و در ۱۰ اسد سال ۱۳۸۸ در جریده‌ی رسمی وزارت عدلیه به نشر رسید.

گزارشگر: ضیاگل عظیمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا