جو سنتی؛ عامل کاهش حضور زنان در رسانه‌ها

در کشوری چون افغانستان و وضعیت نامناسب زنان، حضور زنان در رسانه‌ها ضروری پنداشته می‌شود، زیرا زنان فعال رسانه‌یی می‌توانند، دید باز و عمیق‌تری نسبت به مسائل و مشکلات زنان و انعکاس آن از طریق رسانه داشته باشند. این در حالیست که حضور زنان در رسانه‌های افغانستان سیر نزولی داشته است.

بر اساس پژوهش دفتر نی (حمایت کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان ) وضعیت مالی نامناسب رسانه‌ها، تهدیدهای امنیتی و جو سنتی در اجتماع، از جمله عوامل کاهش حضور زنان در رسانه‌ها اعلان می‌شود.

نتیجه‌ی این پژوهش نشان می‌دهد که حضور زنان در رسانه‌های حوزه‌ی غرب کاهش یافته و در ولایاتی چون غور و نیمروز هیچ خبرنگار زنی وجود ندارد.

عبدالقدیر غفوری مسوول اتحادیه‌ی خبرنگاران در ولایت غور با تایید عدم حضور زنان در رسانه‌های غور، عواملی چون: ضعف مالی رسانه‌ها، نبود مراکز آموزشی خبرنگاری در این ولایت و جو سنتی ولایت نیمروز را از عمده‌ترین عوامل، بیان می‌کند.

آقای غفوری می‌گوید: «قبلاً چند خانم در رادیوی عدالت، تلویزیون ملی و یک نشریه کار می‌کردند و این نشان می‌دهد که زنان در این ولایت به کار رسانه‌یی علاقه دارند، اما دیدگاه‌های زن‌ستیزانه‌ی شهروندان و برخی از روحانیان مانع کار این زنان شد ».

غفوری می‌افزاید؛ نو پا بودن و ضعف مالی رسانه‌ها نیز دلیل عمده‌یی است که زنان را از کار در این عرصه، باز می‌دارد و زنانی که در این رسانه‌ها کار می‌کردند، کارشان به گونه‌ی افتخاری بوده است.

نبود مراکز آموزشی خبرنگاری نیز عاملیست که سد راه زنان علاقه‌مند به کار رسانه‌یی شده‌است، هم اکنون در ولایت غور یک موسسه تحصیلات عالی وجود دارد، که آن هم دانشکده‌ی ژورنالیزم ندارد.

با این حال احمدشاه صابر خبرنگار پژواک و مسوول اتحادیه‌ی خبرنگاران در ولایت نیمروز می‌گوید: دو زن در رادیوی سیستان و دوست فعالیت رسانه‌یی دارند، اما سنت‌های اجتماعی، تهدیدهای امنیتی و ضعف اقتصادی کار این زنان را تهدید می‌کند.

وی فاصله‌ی زیاد این ولایت از مرکز و عدم توجه مرکز برای ظرفیت‌سازی اصحاب رسانه‌ در این ولایت را از عواملی می‌داند، که زنان را وادار به ترک کار رسانه‌یی کرده است.

در ولایت نیمروز نیز هیچ نهاد آموزشی برای علاقه‌مندان رشته‌ی خبرنگاری وجود ندارد.

این در حالیست که شمار زیادی از مخاطبان رسانه‌ها را زنان تشکیل می‌دهند و زنان خبرنگار می‌توانند انعکاس دهنده‌ی صدای مردم بوده و موضوعات مرتبط به زنان را موشکافی کنند، بر این اساس کاهش حضور زنان در رسانه‌ها می‌تواند نگران کننده باشد.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا