با هنر می‌توان دنیا را تغییر داد!

از بازی با رنگ‌ها، طراحی نماها و شخصیت‌های متفاوت کارتونی در دنیای هنر لذت می‌برد، او که هدف از ساخت کارتون و انیمیشن را معرفی چهره‌ی سالم از افغانستان عنوان می‌کند، می‌گوید از کار کردن با برنامه‌های گرافیکی لذت می‌برد.

سارا بارکزی نخستین دختر هراتی است که حرفه‌ی انیمیشن سازی را به گونه‌ی حرفه‌ای دنبال می‌کند. برای معرفی بیشتر خبرگزاری بانوان افغانستان با وی گفتگویی را انجام داده است.

پرسش: سارا، می‌خواهم خودت خود را برای مخاطبان خبرگزاری معرفی کنی.

پاسخ: من سارا بارکزی، هم اکنون 21 سال سن دارم و پس از فراغت از مکتب افغان ترک در ولایت هرات به خاطر به دست آوردن نمره قبولی دانشگاه هنرهای سینمای ترکیه، عازم این کشور شدم و هم اکنون دانشجوی سال سوم رشته‌ی انیمیشن و کارتون سازی در این کشور می‌باشم.

پرسش: چی شد که متفاوت‌تر از دیگران به دنیایی هنر بنگری؟

پاسخ: از کودکی دختری بودم که بیشتر وقت خود را با نقاشی، خطاطی و کارهای دستی سپری می‌کردم و بزرگترین سرگرمی‌ من در آن زمان، بازی با رنگ‌ها و خلق آثار هنری با کمترین امکانات بود. رنگ، شور و شوق و هیجان شخصیت‌های دنیای کارتون من را به سمت خود کشانده است به مرور زمان به خلاقیت خود پی‌بردم و خواستم تا رشته‌ی هنر را به گونه‌ی حرفه‌ای آن دنبال کنم و پس از سپری کردن دوران مکتب با همکاری استادان‌ام در مکتب افغان ترک –هرات و گرفتن نمره قبولی وارد دانشگاه هنرهای سینمای ترکیه شدم و تقریبا مدت سه سال می‌شود که بی‌وقفه به ساخت انیمیشن و کارتون در ترکیه مشغول هستم.

پرسش: با این کارت می‌خواهی چه چیزی را به اطرافیانت نشان بدی؟

پاسخ: از آن جایی‌که رسانه‌ها بیشترین تاثیر بر جامعه دارد، می‌خواهم مردم کشورمان به ویژه کودکان به جای تماشای فیلم‌های بیگانه، فیلم‌های ساخت کشورمان را تماشا کنند. با آنکه می‌فهمم که انمیشین‌های ما در سطح خارجی‌ها نمی‌باشد، اما با آن‌هم با رشد این هنر، در آینده‌های نه چندان دور خواهیم توانست که انیمیشن‌های خوبی به هم وطنان خود عرضه کنیم، اما هدفی که من شخصاً از ساخت انیمیشن دنبال می‌کنم این هست که فرهنگ افغانی را به بهترین وجه در عرصه جهانی و با سیمای برازنده به نمایش بگذارم تا از این طریق، ذهنیت منفی ایجاد شده از مردم افغانستان در سطح جهانی زدوه شده شود، هر چند که باور دارم که این هدف به زودی محقق نخواهد شد.

پرسش: دشواری‌های کارت در کجاست و آیا خسته‌ نمی‌شوی؟

پاسخ: من به این باور رسیده‌ایم که انیمیشین سازی یکی از سخت‌ترین هنرهایی عصر معاصر هست که من آن را تجربه کرده‌ام، اما با آنکه کار من دشواراست شیرینی‌ها و دلچسبی‌‍‌های منحصر به خود را دارد. من زیادتر وقت خود را در شبانه روز به ساخت و الگو برداری از انمیشین‌های مطرح اختصاص داده‌ام. من هنگامی که می‌خواهم یک طرح گرافیگی را طراحی کنم نیاز دارم که مثلاً اگر طرح گرافیکی در باره انسان‌ها هست باید من با دقت وسوسه بر انگیز حرکات انسان‌ها را زیر ذره بین قرار دهم و پس از آن هست که طرح من یک طرح عالی و با کمترین مشکل خواهد بود. یک بار دیگر نیز به این نکته پافشاری می‌کنم که ساخت انمیشین و یک طرح گرافیکی بسیار دشوار و زمان بر است؛ به گونه‌ی مثال شاید اغلب کسانی که این طرح‌ها را نگاه می‌کنند گمان کنند که این اشکال به زودی آماده شده، اما من می‌گویم که برای ساخت یک انیمیشن ده ثانیه‌ی، دو هفته کار کرده‌ام و پس از آن، این انیمشین به گونه‌ی خوب ساخته شد.

در این راه چه کسانی تو را حمایت و تشویق کردند؟

پاسخ: من تا وقتی که از مکتب افغان ترک-هرات فارغ شده‌ام به صراحت به شما گفته می‌توانم که هیچ چیزی در باره ساخت انیمیشن نمی‌دانسته‌ام، حتی شاید شما شگفت زده شوید که من حتی معنی که واژه انیمیشن سازی افاده می‌کند هیچی نمی‌دانستم، اما علاقه‌ام از کودکی که بر پایه متحرک سازی طرح‌های رسامی در ذهنم شکلگرفته بود و همگام با آمدنم به ترکیه و به دست آوردن بورسیه 100 فیصد و همکاری استادان من، به حرفه‌ی انیمشین سازی روی آورده‌ام و هم اکنون که سه سال هست در این بخش کار می‌کنم خیلی خرسند هستم، اما در جامعه سنتی افغانستان که فرصت های برای زنان در بخش تبارز دادن استعدادهای شان کمتر وجود دارد، همگام شدن با مردان جرئت زیادی می‌طلبد و من هم خواسته‌ام تا با برداشتن گام‌های هر چند کوچک در بخش انیمشین سازی خوش بدرخشم و با حمایت فامیل خود توانستم که درترکیه در این بخش آموزش‌های مسلکی فراگیرم

پرسش: پیشنهاد تو به دختران علاقه‌مند این رشته چیست:؟

پاسخ: کسی که می‌خواهد که مانند من به ساخت انیمیشن و کارتون روی آورید، نیازمند این می‌باشد که دست خوبی در طراحی داشته باشد. به اعتقاد من طراحی 80 درصد هنر انمیشن و گرافیک  را تشکیل می‌دهد. باز هم تاکید می‌کنم که مهمترین بخش در انیمیشن سازی دست بالا داشتن در طراحی‌های خلاق و بکر است، در پهلوی این مهارت خارق‌العاده یک انمیشین ساز ماهر باید در بخش‌های عکاسی، تصویربرداری، دکلمه و نویسندگی باید دسترسی نسبی داشته باشد و از همه مهتر این که انمیشین سازی بر پایه‌ی صبر و دقت فروان متکی می‌باشد.

ترتیب: سودابه احراری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا