مزاحمتهای تلفنی راه جدید برای ایجاد رابطه
روابط قبل از ازدواج میان دختر و پسر یک نوع رابطه ناپسند در اجتماع فعلی افغانستان دانسته میشود، با پیشرفت تکنولوژی و افزایش وسایل ارتباطی میان مردم، برقراری ارتباط به وسیلهی تلفن یکی از راههایست که بر خلاف محدودیتهای اجتماعی و خانوادگی، راه را برای برقراری ارتباط میان دختر و پسر باز میکند.
در این میان هستند دخترانی که از این طریق ضربههای مهلکی را متحمل شده اند.
فریبا ( نام مستعار ) دختر بیست سالهایست که یک سال ونیم پیش از خانه فرار کرده است، وی نامزد دارد و میگوید؛ دقیقا زمانی که پدر و مادرش برای عروسی او زمان تعیین میکرده اند از خانه فرار کرده است.
او برای فرار از منزل از مردی کمک گرفته است که دوهفته قبل از فرارش با او از طریق تلفن آشنا شده بود، آغاز ارتباط فریبا با این مرد یک مزاحمت تلفنی بوده است.
فریبا میگوید: « دوهفته با او به گوشی گپ زدم، وقتی که میخواستن عروسی مَر بکنن فرار کردم ».
او میافزاید؛ پس از این که با آن مرد فرار کرده، و به خانهاش رفته، متوجه میشود که آن مرد زن دارد.
فریبا بیان می دارد زمانی که فرار کرده وبه خانهی آن مرد رفته او زن اش را از خانه بیرون کرده و ده شب با هم خلوت کرده اند، تا این که پولیس آنها را دستگیر کرده است.
با این که قرار است فریبا در آیندهی نزدیک از شوهرش جدا شود، میگوید که فریب آن مرد را خورده است و اکنون نیز وی را تهدید میکند که باید با او باشد.
شهلا زن متاهلی است که از چندی پیش با مردی که برای او مزاحمت تلفنی ایجاد کرده بود رابطه برقرار کرده است.
او میگوید؛ هرچند آن پسر قبلا یک مزاحم تلفنی بود اما حالا دوستش دارد و به او گفته که حاضر است با او ازدواج کند.
شهلا که اکنون شوهرش از این کار او با خبر شده است، میگوید؛ مطمئن است که شوهرش او را میکُشد.
در همین حال مسوولان در ریاست امور زنان میگویند؛ بارها چنین مشکلاتی از سوی زنان مطرح شده اما قضیهیی به گونهی رسمی ثبت این اداره نیست.
در همین حال شماری از آگاهان امور اجتماعی این چالشها را ناشی از محرومیتهای اجتماعی و فقر جنسیتی عنوان میکنند.
طاهره سجادی دانشآموختهی جامعهشناسی به این باور است که محدودیت روابط میان زنان و مردان که امروزه به عنوان یک ارزش یاد میشود، یکی از عواملی است که منجر به عدم شناخت درست زن و مرد از جنس مقابل شان میشود و این عدم شناخت سبب میشود تا باورهای نادرستی از همدیگر در اذهان، شکل بگیرد.
خانم سجادی معتقد است که وسایل ارتباطی امروزه سهولت ایجاد کرده است تا زنان و مردان برای شناخت همدیگر از آن استفاده کنند.
این آگاه امور اجتماعی میگوید؛ بحث دیگر این هست که نسبت به زنان نگاه جنسی وجود دارد و این ناشی از نظام مرد سالار موجود در کشور است.
وی میگوید در نظام اجتماعی موجود در کشور عمل مخالف سنت واکنش دارد و به همین دلیل زنان پس چنین روابطی بیش از مردان مورد نکوهش واقع میشوند.
وی به این باور است که شناخت زن و مرد از یکدیگر و ایجاد روابط اجتماعی سالم در یک فضای سالم، لازمهی یک جامعه سالم است و به این منظور لازم است تا زن و مرد از یکدیگر شناخت درست و دقیقی داشته باشند.
گزارشگر: سیمین صدف