باورهای اشتباه در رابطه به قاعدگی
قاعدگی روندی است که خبر از سالم بودن و آمادگی برای مادر شدن دختران را میدهد، در شهری سنتی چون هرات در بسیاری از مواقع صحبت در مورد قاعدگی تابو است، به همین دلیل بسیاری از دختران در هنگامی که اولینبار قاعدگی را تجربه میکنند، در مورد چگونگی و بهداشت آن کمتر چیزی میدانند، برای آگاهی بیشتر در مورد قاعدگی، با هما نیکسیر متخصص زنان و زایمان گفتوگویی ترتیب دادم.
پرسش: قاعدگی چیست؟
پاسخ: دوران قاعدگی عبارت از یک سلسله تغییرات فزیولوژیک در سیستم تناسلی دختران است که خانم را در شرایط مناسب، قادر به باروری میسازد و به این معناست که خانم در صورتی که ازدواج کند، میتواند بارور شود.
شروع دوران قاعدگی، از سن 9 تا 16 سالگی، عادی است و اگر قبل از این سن آغاز شود یا اینکه پس از 16 سالگی نیز به تاخیر بیفتد، باید به پزشک متخصص مراجعه شود، نامنظم بودن دوران قاعدگی در دوسال اول، تا زمانی که تخمدانها به پختهگی برسند نورمال است.
در حدود دوازده یا چهارده روز که از اولین روز قاعدگی میگذرد، وقت آزاد شدن تخمک است و در این زمان افرازاتی در ناحیه مهبل نیز مشاهده میشود.
پرسش: نکات بهداشتی برای این دوره چیست؟
پاسخ: در این دوره پرهیز خاصی از غذاها وجود ندارد، فقط نکات بهداشتی که در همهی زمانها، باید رعایت شود و این مسئله در دوران قاعدگی ویژهتر است.
چون در این دوران، بخاطر دفع خون ماهوار دهان رحم باز است، و احتمال نفوذ انتانات در داخل جوف رحم زیاد است، در این دوره باید از آب پاک برای طهارت استفاده شود و از نوار بهداشتیهای پاک و لباس زیر پاک، اتو شده و آفتاب دیده استفاده شود، برخی از خانمها به این باور اند که این یک خون کثیف است و مهم نیست که موادی که استفاده میشود حتما پاک باشد، در حالیکه این یک باور غلط است.
پرسش: آیا نکات بهداشتی برای خانمهای مجرد و متاهل یکی است یا تفاوت دارد؟
پاسخ: نکات بهداشتی برای دختران مجرد و خانمهای متاهل تفاوتی ندارد، اما یک مسئله نزد زنان متاهل وجود دارد، که باید در همین مدت 5 تا 7 روز مقاربت نداشته باشند، در غیر آن خطر نفوذ انتانات، آنها را تهدید میکند،.
پرسش: آیا استفاده از مسکنهایی چون هیموپروفین و پاراستامل در این دوران، تجویز میشود؟
پاسخ: استفاده از مسکنها در این دوران مشکلی ندارد، دردهای دوران قاعدگی به دو نوع تقسیم میشوند؛ یکی اینکه از ابتدا، دوران قاعدگی همراه با دردهای خفیف همراه است، اما اگر خانمی در ابتدا درد نداشته باشد و پس از ازدواج درد پیدا کند، این این درد میتواند ناشی از انتانات ناحیهی بول تناسلی یا هم چسپندگیها در این ناحیه باشد، اما باید علت اصلی درد نزد این زنان پیدا شود.
اما با درنظرداشت همهی اینها، برای تسکین این دردها، استفاده از مسکن، مشکلی ندارد اما در صورتی که دردها بسیار شدید باشد برای جلوگیری از سکتهگی در کار روزمرهی خانم، باید به پزشک مراجعه کند.
پرسش: آیا شستوشوی ناحیهی تناسلی و مقعد در دوران قاعدگی مشکل ساز نیست؟ و در مورد حمام کردن نیز باورهایی وجود دارد که در طول همین 5 یا 7 روز خانم نباید حمام کند، آیا این درست است؟
پاسخ: به دلیل اینکه در این دوران، یک مقدار افرازات از مهبل، دفع میشود، ایجاب رعایت نکات بهداشتی را میکند، طهارت با آب گرم و شستوشوی ناحیهی تناسلی در این دوران ضروری است، در مورد حمام کردن نیز، این باور که نباید در این دوره حمام شود غلط است، خانم میتواند با آب گرم و پاک، در یک سطح پاک و بهداشتی حمام کند.
پرسش: ورزش کردن در زمان قاعدگی چه منافع و مضراتی دارد؟
پاسخ: خانمها در این دوران میتوانند ورزش کنند و برای شان استراحت مطلق تجویز نمیشود، اما ورزشهای سنگین در این دوره توصیه نمیشود.
پرسش: کمخونی یکی دیگر از شایعترین مشکلات زنان در این دوران است، برای رفع این مشکل چه راهی توصیه میشود.
پاسخ: در دوران قاعدگی، یک مقدار خون از وجود زنان مصرف میشود، بنابر این زنان باید برای جبران آن، تابلیت آهن استفاده کنند، البته امروز یک خوبی وجود دارد که در مکاتب دخترانه تابلیتهای آهن توزیع میشود، اخیرا شایعاتی پخش شد مبنی بر این که این تابلیتها سبب عقیم شدن دختران در آینده میشود که هیچ مبنایی طبی ندارد. چون رژیم غذایی ما طوریست که نمیتوانیم آهن کافی را بدست بیاوریم، بهتر است که خانمها بیشتر از این تابلیتها استفاده کنند، چون فقر آهن یا کمخونی میتواند زنان را دچار کسالت، ناراحتی و کسالت کند.
پرسش: خانمهایی که بهداشت را در دوران قاعدگی رعایت نمیکنند، چه خطراتی متوجه آنهاست؟
پاسخ: زمانی که زنان در دوران قاعدگی بهداشت را رعایت نکنند، ممکن است میکروبها داخل ناحیهی تناسلی شان شود و سبب عفونت در جدار رحم شود و این عفونت داخل تیوپها انتشار میکند و ادامه این حالت در برخی از موارد، سبب ایجاد خونریزیهای شدید میشود که خانم را با مشکل کمخونی مواجه میکند.
همچنان دوام این حالت میتواند سبب ایجاد چسپندگیها در جدار نفیرها یا تیوپهای رحمی شود، در صورتیکه این چسپندگی ایجاد شود، سبب مسدود شدن تیوپهای رحمی شده و در نتیجه سبب نابارور شدن خانم شود، همچنین دوام این عفونتها سبب مقاربت دردناک میشود که ممکن است حیات باروری خانم را با مشکل مواجه سازد.
ترتیب: سیمین صدف